Κόκκινο

ασπρόμαυρη φωτογραφία, πορτραίτο ενός εργάτη
· Εκθέσεις · Πειραιάς // Δημοσίευση: 10 Δεκ 2015

έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πίνακες, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες, βίντεο εγκαταστάσεις και θεατρικά περιβάλλοντα με κεντρικό το Κόκκινο χρώμα και την ταύτισή του τόσο με τον ΟΣΦΠ, όσο και με τη γενικότερη ιδεολογία και την αισθητική του Πειραιά, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στα Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και στις προθήκες των καταστημάτων γύρω από το θέατρο (7:00 μ.μ.).

Ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η έκθεση «Κόκκινο» αποτελεί ένα αφιέρωμα στο χρώμα του Πειραιά, το χρώμα του πάθους και της επανάστασης και μοιραία αναφέρεται σε συγκεκριμένα σύμβολα της πόλης με κεντρικό άξονα την ιστορική ομάδα τον Ολυμπιακού. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που αναπτύσσονται στα φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και εγκαταστάσεις που στήνονται στα δωμάτια περιμετρικά του κτιρίου. Στα δωμάτια, διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως είναι ο Γιώργος Γυπαράκης, ο Poka-Yio , ο Τάσος Βρεττός, ο Χρήστος Αντωναρόπουλος, ο Πάρις Χαβιάρας, ο Ντίνος Πετράτος, ο Μανώλης Αναστασάκος κ.α. αναπτύσσουν θέματα όπως «τα παιδιά του Πειραιά», ο κόκκινος Τζόκεϊ του Αρτεμισίου, η Τρούμπα, το λιμάνι, οι μετανάστες κτλ. Η ενότητα αυτή που θα παρουσιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου αποτελεί την πρώτη φάση της μεγαλύτερης έκθεσης που θα ακολουθήσει και θα περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και τη Δημοτική Πινακοθήκη αξιοποιώντας πολλά περισσότερα έργα κι ένα αντιπροσωπευτικότερο αριθμό καλλιτεχνών».

Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης

Συμμετέχουν οι: Τάσος Βρεττός, Πάρις Χαβιάρας, Μανώλης Αναστασάκος, Γιώργος Γυπαράκης,Γιάννης Τσαρούχης, PokaYio, Γιάννης Ασημακόπουλος, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Σωτήρης Παπανικολάου, Ειρήνη Κανά, Άγγελος Παπαδημητρίου κ.α.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη 1 ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων στο ΔΘΠ. Συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο με ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά των καλλιτεχνών.