Αλέξανδρος Μασσαβέτας | Μικρά Ασία – Το Παλίμψηστο της Μνήμης

ναός στη Μ.Ασία
· Διάφορα · Εκδόσεις · Βιβλία · Αθήνα // Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015

παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξανδρου Μασσαβέτα στον Χώρο Τέχνης Μελάνυθρος

Οι Εκδόσεις Πατάκη και ο Χώρος Τέχνης Μελάνυθρος σας προσκαλούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 στις 19:30 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Μικρά Ασία - Το Παλίμψηστο της Μνήμης». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Αρχιτέκτων

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα από τις εκδόσεις Πατάκη, καλύπτει τη νότια ακτή της Προποντίδας και τα παράλια του Αιγαίου. Η περιπλάνηση ξεκινάει από την Βιθυνία και την Μυσία (περιοχή της Κυζίκου και της Τρωάδας), συνεχίζει στην Αιολίδα, εστιάζοντας στο Αϊβαλί και στην Πέργαμο, κατεβαίνει στην τσιμεντένια Σμύρνη, διασχίζει την Ιωνία και καταλήγει στα ερειπωμένα μοναστήρια της λίμνης Μπάφα και του Λάτμου, του γρανιτένιου όρους με τα απόκοσμα τοπία. «Η κατόπτευση του χώρου δίνει αφορμή για μία ανασκαφή της μνήμης περισσότερων πολιτισμών και εποχών, σε μέρη όπου το παρελθόν βαραίνει πολλές φορές ασφυκτικά. Εδώ η ιστορία μοιάζει με δυσανάγνωστο παλίμψηστο, όπου ο κάθε κατακτητής προσπάθησε να θάψει την μνήμη των προκατόχων του επιβάλλοντας την δική του αφήγηση. Η αναμόχλευση της ιστορίας εμπλουτίζεται με τις προσωπικές μνήμες των συνταξιδιωτών του συγγραφέα, του Ακύλα Μήλλα και του Κώστα Σταματόπουλου, αλλά και τις διηγήσεις των πολλών προσώπων που συναντούν καθ’ οδόν. Από τις σελίδες του βιβλίου διαχέονται οι τελευταίες αχτίδες ενός κόσμου απειλούμενου από την λήθη και –ακόμη περισσότερο– την τερατώδη επέλαση του μπετόν». Το βιβλίο, φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος τόμος μιας τριλογίας που θα επεκταθεί σε ολόκληρη την σπαρμένη από μνήμες Μικρά Ασία.


Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα με απέραντη ικανοποίηση το 2003 και μετακόμισε στην Πόλη. Η μετοίκηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της έλξης που ο χώρος και ο χρόνος της Πόλης άσκησαν πάνω του, ένα δυνατό δέσιμο με την Πόλη που ακόμη διαρκεί. Έχοντας «πειραματιστεί» σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Με βάση του την Πόλη, ζει πια νομαδικά, ανάμεσα στην Πόλη, το Λονδίνο και την Αθήνα, αλλά με την πρώτη ευκαιρία παίρνει το αεροπλάνο για μακρύτερα. Η φωτογραφική μηχανή συνοδοιπόρος του σε κάθε περιπλάνηση, τετράδιο καταγραφής. Προς το παρόν δηλώνει περιηγητής, όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει συγγραφέας.