Η Σκιά των Πραγμάτων

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · *Διαδίκτυο // Δημοσίευση: 21 Δεκ 2015

φωτογραφική έκθεση της Αντιγόνης Κουράκου στην διαδυκτιακή γκαλερί Αριάδνη

Η Αντιγόνη Κουράκου φωτογραφίζει στη «Σκιά των Πραγμάτων», αναζητώντας αυτό το «κάτι άλλο από την πραγματικότητα» που μοιάζει να κρύβεται πίσω από την επιφάνεια της φωτογραφικής τους απεικόνισης. Χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και επιδιώξεις οι φωτογραφίες της επιστρέφουν απρόβλεπτες όψεις που την κατευθύνουν σε μια ακατάπαυστη αναζήτηση του αθέατου.

 

Κοιτάζοντας κανείς τις φωτογραφίες της Αντιγόνης Κουράκου, αντιλαμβάνεται σε όλο της το εύρος την υπαινικτική εμβέλεια της φωτογραφικής αφαίρεσης. Παρότι οι οπτικές πληροφορίες που συνδέουν τις φωτογραφίες με τις πραγματικές σκηνές, καταστάσεις και γεγονότα που τις γέννησαν είναι ελάχιστες, οι φωτογραφίες μάς καλούν επιτακτικά να τις ερμηνεύσουμε. Μας ζητούν να επιστρέψουμε τα φαντάσματα στην πραγματικότητα, να εκλογικεύσουμε τις απιθανότητες που απεικονίζουν. Η πρόκληση είναι συνεχής, επαναλαμβανόμενη και σταθερά αδιέξοδη. Και είναι αυτή η αδυναμία να τις εξηγήσουμε που προσδίδει σ’αυτές την ποιητική διάσταση που χαρακτηρίζει το έργο της Κουράκου. Στις φωτογραφίες της, ακόμα και όταν η απεικόνιση είναι πλήρης, η πρόθεση να φωτογραφηθεί τούτο ή εκείνο το θέμα παραμένει ανεξιχνίαστη. Εντούτοις λεπτομέρειες προσώπων, απομακρυσμένες φιγούρες, τοπία, ή εσωτερικοί χώροι μέσα από ποικίλες γωνίες λήψης αφομοιώνονται σε μια συμπαγή μορφή φωτογραφικής προσέγγισης. Η Κουράκου ήρθε στο χώρο της φωτογραφίας απροετοίμαστη, χωρίς σπουδές, με μόνο εφόδιο μια ασίγαστη περιέργεια για τη σκιά των πραγμάτων, γι αυτό το «κάτι άλλο από την πραγματικότητα» που ελλοχεύει στα θέματά της, και μοιάζει να κρύβεται πίσω από την επιφάνεια της φωτογραφικής τους απεικόνισης. Χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και συγκεκριμένες επιδιώξεις η φωτογράφιση των πραγμάτων επιστρέφει απρόβλεπτες όψεις, που κατευθύνουν τη φωτογράφο σε μια ακατάπαυστη αναζήτηση του αθέατου.

Κωστής Αντωνιάδης

 


Αντιγόνη Κουράκου

Γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1979. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως συντηρήτρια έργων τέχνης. Παράλληλα, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη κατασκευή ψηφιδωτού και έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις (12 th International AIMC 2010, 1st International Festival in Contemporary Mosaics, Ravenna, Italy 2011).
Η σχέση της με την φωτογραφία ξεκίνησε το 1998 στη σχολή συντήρησης. Η εμπερία αυτή αποτέλεσε κίνητρο για περαιτέρω ενασχόληση σε θεωρητικό και τεχνικό επίπεδο και ισχυροποίησε την αγάπη της για το μέσο αυτό.
Το 2010 αρχίζει η συστηματική ενασχόληση, όπου πλέον η φωτογραφία λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και αναζήτησης μίας προσωπικής αισθητικής.