Άχρονη Xώρα

φορτηγό ακουμπάει σε τοίχο
· Εκθέσεις · Ρέθυμνο // Δημοσίευση: 11 Αυγ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Αχιλλέα Τηλέγραφου στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Τέσσερις εκθέσεις της PhotoBiennale 2010 ταξιδεύουν στο παραθαλάσσιο Πάνορμο της Κρήτης και παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» στον Χαρουπόμυλο, έναν χώρο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Ο Χαρουπόμυλος, ο οποίος ήταν βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού, χτίστηκε το 1930 και είναι το μοναδικό βιομηχανικό κτίριο αυτού του είδους σε όλη την Κρήτη.

Άχρονη Χώρα. Αχιλλέας Τηλέγραφος
Με μια μικρή φωτογραφική μηχανή, ο Αχιλλέας Τηλέγραφος επισκέπτεται τη Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2004, αποτυπώνοντας εικόνες του φυσικού και αστικού τοπίου. Μέσα από το έργο του επιχειρεί να διερευνήσει τις μεταβολές στο περιβάλλον του νησιού, όπως προκύπτουν με το πέρασμα των χρόνων. Ξεφεύγοντας από τα κλασικά στερεότυπα απεικόνισης του τόπου, παραθέτει μια σειρά τοπιογραφιών που δείχνουν μια άλλη οπτική του τουριστικού αυτού μέρους. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στο φυσικό και στο κατασκευασμένο προσελκύουν τη ματιά του, συνθέτοντας εικόνες με άδεια γήπεδα, έρημους επαρχιακούς δρόμους, αφημένα οχήματα, παρατημένα ζώα, αστικά απορρίμματα. Εικόνες που σπάνια βλέπουμε από αυτόν το συγκεκριμένο τόπο.

Αχιλλέας Τηλέγραφος
Γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη βιώσιμη περιβαλλοντική ανάπτυξη. Από το 1990 που ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη φωτογραφία, έχει παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2004, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές φωτογραφικές σπουδές στο Λονδίνο.