38 δευτερόλεπτα

άνθρωποι σε κίνηση
· Εκθέσεις · Ρέθυμνο // Δημοσίευση: 11 Αυγ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Τομαρά στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Τέσσερις εκθέσεις της PhotoBiennale 2010 ταξιδεύουν στο παραθαλάσσιο Πάνορμο της Κρήτης και παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» στον Χαρουπόμυλο, έναν χώρο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Ο Χαρουπόμυλος, ο οποίος ήταν βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού, χτίστηκε το 1930 και είναι το μοναδικό βιομηχανικό κτίριο αυτού του είδους σε όλη την Κρήτη.

38 δευτερόλεπτα. Παναγιώτης Τομαράς
Το οπτικό παράδοξο σε αυτές τις φωτογραφίες προκύπτει από τον τρόπο δημιουργίας τους. Έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που οι συμβατικές φωτογραφικές μηχανές δημιουργούν εικόνες. Το φιλμ κατά τη διάρκεια της λήψης κινείται - και έτσι κατά μήκος των εικόνων καταγράφεται μία διαδοχή σημείων που το καθένα περιβάλλεται από το παρελθόν του και το μέλλον του. Παρατηρώντας κανείς με προσοχή αυτές τις φωτογραφίες θα δει πως κάθε κινούμενο σώμα έχει την ίδια κατεύθυνση.
Οι άνθρωποι που κινούνται μέσα στις εικόνες, φαίνεται να έχουν κοινή αφετηρία και κοινό τέλος. Σαν το πέρασμα του χρόνου - ανεπίστρεπτο και ανεπανάληπτο. Η αντίληψη της slit-scan photography δεν είναι καινούρια. Όλοι λίγο πολύ έχουμε δει αυτή τη μορφή απεικόνισης σε αθλητικούς αγώνες ταχύτητας. Η διαφορά εδώ έγκειται στην ανορθόδοξη χρήση της μηχανής αυτής που από το ταρτάν και τα κουλουάρ βρέθηκε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στην πόλη, μέσα στην Αθήνα, για 38 δευτερόλεπτα.
Παναγιώτης Τομαράς

Παναγιώτης Τομαράς
Γεννήθηκε το 1985. Σπούδασε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετείχε σε μία ομαδική έκθεση στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων (2008), ενώ το 2009 παρουσίασε την ατομική του έκθεση «38 δευτερόλεπτα» στην Αθήνα, σε διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.