Μαθήματα Φωτογραφίας στο Σπίρτο

Λογότυπο Σύγχρονου Εργαστηρίου Τέχνης «Το Σπίρτο»
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Χαλάνδρι // Δημοσίευση: 14 Ιαν 2016

μαθήματα φωτογραφίας από το σύγχρονο εργαστήρι τέχνης «Το Σπίρτο»

Το σύγχρονο εργαστήρι τέχνης «Το Σπίρτο» διοργανώνει Α' κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας. Στους 4 μήνες (16 μαθήματα, 1,5 ώρα το καθένα) που θα έχει διάρκεια o κύκλος μαθημάτων, ο μαθητής θα διδαχθεί τόσο την αναλογική φωτογραφία όσο και την ψηφιακή. Αναλυτικότερα:

Βασικές Τεχνικές Φωτογραφίας

Στα έξι πρώτα μαθήματα ο μαθητής διδάσκεται τις βασικές αρχές της φωτογραφίας καθώς και το χειροκίνητο χειρισμό της φωτογραφικής του μηχανής. Στο τέλος κάθε μαθήματος αφιερώνεται ένα τέταρτο στην πρακτική κατανόηση όσων διδάχτηκαν με την επίβλεψη του καθηγητή.

Με την ολοκλήρωση αυτού του μήνα, ο μαθητής καλείται να έχει «τραβήξει» ένα ασπρόμαυρο φιλμ εφαρμόζοντας τις τεχνικές που διδάχτηκε χωρίς να δημιουργήσει κάποια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Στα μισά του μήνα θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική εξόρμηση με τον καθηγητή για την κατανόηση της αναλογικής φωτογραφικής μηχανής.

 1. Πώς ταξιδεύει το φως μέσα στην φωτογραφική μηχανή; (Διάφραγμα και βάθος πεδίου, ταχύτητα κλείστρου και τρόπος καταγραφής της κίνησης, ευαισθησία ISΟ. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την φωτεινότητα του ειδώλου και τα χαρακτηριστικά τους.)
 2. Φωτογραφικός φακός (Ευρυγώνιος - Νορμάλ - Τηλεφακός. Τα τρία βασικά είδη φακών, τα χαρακτηριστικά τους και οι χρήσεις τους. Πώς εστιάζω σωστά;)
 3. Φωτογραφικό σώμα (Διακρίσεις και είδη φωτογραφικών μηχανών. Τι είναι η φωτομέτρηση;)
 4. Τι είναι η εξισορρόπηση λευκού (White balance); (Aναγνώριση της θερμοκρασίας του φωτισμού. Είδη και τρόποι φωτισμού.)
 5. Σύνθεση εικόνας (Κανόνες για το σωστό καδράρισμα.)

Σκοτεινός Θάλαμος

Στα επόμενα τέσσερα μαθήματα, ο μαθητής αφού έχει τραβήξει το πρώτο του φιλμ, παίρνει μια γεύση από τον κόσμο του σκοτεινού θαλάμου εμφανίζοντας ο ίδιος το φιλμ και εκτυπώνοντας τις καλύτερες φωτογραφίες του. Η φιλοσοφία είναι ότι ο μαθητής έχει συμβάλει από την αρχή έως το τέλος στην φωτογραφική διαδικασία κατανοώντας έτσι κάθε βήμα της.

 1. Εμφάνιση ασπρόμαυρου φιλμ.
 2. Εκτύπωση κοντάκτ.
 3. Εκτύπωση της καλύτερης φωτογραφίας του φιλμ.
 4. Φωτόγραμμα: Φωτογραφία χωρίς μηχανή.

Ψηφιακή φωτογραφία και βασική ψηφιακή επεξεργασία

Στα τελευταία έξι μαθήματα, γίνεται εισαγωγή στην ψηφιακή επεξεργασία μέσω του προγράμματος Adobe Photoshop. Ο μαθητής φέρνει τον φορητό υπολογιστή του ώστε με την καθοδήγηση του καθηγητή να εφαρμόζει στις φωτογραφίες του αυτά που σε κάθε μάθημα διδάσκεται. Επίσης, έχει ήδη αρχίσει να φωτογραφίζει με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του και προσπαθεί να ανανεώνει κάθε βδομάδα τον προσωπικό φάκελο - portfolio του ο οποίος προορίζεται -εκτός των άλλων - για την καθιερωμένη έκθεση του Σπίρτου.

Σε κάθε μάθημα αφιερώνεται κάποιος χρόνος για την προβολή, τον σχολιασμό και την επιλογή των καινούργιων φωτογραφιών του μαθητή. Αυτό τον μήνα θα πραγματοποιηθεί δεύτερη φωτογραφική εξόρμηση με τον καθηγητή σε μέρος που θα αποφασιστεί από κοινού με τους μαθητές.

 1. Εισαγωγή στον ψηφιακό κόσμο της φωτογραφίας (Αντιστοίχηση της φωτογραφικής διαδικασίας ανάμεσα στον αναλογικό και ψηφιακό κόσμο. Εγκατάσταση του προγράμματος. Ξενάγηση στο περιβάλλον του προγράμματος. Εισαγωγή φωτογραφίας και αποθήκευση - εξαγωγή. Τύποι αρχείων εικόνας.)
 2. Βασικές διορθώσεις (Έλεγχος ορθότητας της φωτογραφίας - «ίσιωμα» φωτογραφίας. Φτιάχνοντας τον φωτισμό και τα χρώματα της φωτογραφίας. Γεμίζοντας τα κενά - λάθη: Εργαλείο clone stamp.)
 3. Επιμέρους αλλαγές στην εικόνα - δημιουργία μασκών (Χρωματικές, τονικές και άλλες διορθώσεις σε ένα κομμάτι της φωτογραφίας. Αυτόματη λειτουργία: Εφαρμόζοντας μια συγκεκριμένη λειτουργία σε πληθώρα φωτογραφιών.)

 

Σημειώσεις

 • Καθ΄όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου προβάλλονται φωτογραφικά παραδείγματα σημαντικών φωτογράφων αλλά και μαθητών που πέρασαν από το Σπίρτο ώστε να οξυνθεί η κριτική αντίληψη του μαθητή και να διευρυνθεί η δημιουργικότητα.
 • Οι μαθητές δίνουν τα mail τους στον καθηγητή ώστε μετά από κάθε μάθημα να λαμβάνουν τις σημειώσεις του κάθε μαθήματος καθώς και οποιοδήποτε φωτογραφικό νέο προκύψει!
 • Το μάθημα της φωτογραφίας είναι ομαδικό, έχει διάρκεια 90′ την εβδομάδα και κοστίζει 60 ευρώ το μήνα (Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%). Η εγγραφή στο Σπίρτο είναι δωρεάν.