Ταπεινός Παράδεισος

στάχυα, ασπρόμαυρη φωτογραφία
· Εκθέσεις · Σπάρτη // Δημοσίευση: 16 Αυγ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου στην Σπάρτη

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Ταπεινός Παράδεισος», για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2010. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, στη Σπάρτη.

Μια περιοχή άγνωστη στο ευρύ κοινό, τα Κάτω Μέρη της Τήνου, αποκαλύπτεται μέσα από το φακό της Ευγενίας Κουμαντάρου, η οποία τη φωτογράφισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Η ανέγγιχτη φυσική ομορφιά και ο απλός τρόπος ζωής των κατοίκων του νησιού αποτυπώνονται με μοναδικό τρόπο στα έργα της δημιουργού. Φυσικές τοποθεσίες, σπίτια, παρεκκλήσια, τα ζώα, οι άνθρωποι, αλλά και οι καθημερινές τους ασχολίες που σχετίζονται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία κυριαρχούν στα θέματά της. Ακόμη κι αν δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Τήνο, μέσα από τις εικόνες της δημιουργού ο θεατής νιώθει σαν να βρίσκεται σε ένα μέρος οικείο, σε μια εποχή αθωότητας και ηρεμίας, σε έναν «ταπεινό παράδεισο» που δύσκολα θα συναντήσει πολλές φορές στη ζωή του.
Κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα.

Ευγενία Κουμαντάρου
Είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Princeton της Αμερικής. Το 1989, μετά από διετή επαγγελματική εμπειρία ως βοηθός φωτογράφων του πρακτορείου Magnum της Νέας Υόρκης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με φωτογραφήσεις για τον ελληνικό τύπο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του αγγλόφωνου περιοδικού Odyssey και συνεργάστηκε με ελληνικές εταιρίες για το σχεδιασμό και την παραγωγή ετήσιων απολογισμών και άλλων εταιρικών εντύπων.