Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια

αφίσα εκδήλωσης
· Διάφορα · Εκθέσεις · Προβολές · Χανιά // Δημοσίευση: 06 Mar 2016

φωτογραφική έκθεση που αποτυπώνει τον πόλεμο και τη ζωή στα Βαλκάνια

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, φιλοξενεί την έκθεση «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια», 5 Φωτογράφοι - 5 Βλέμματα. 12 Ιστορικοί - 8 Χώρες. Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνδιοργάνωσης του Goethe - Institut Athen, του Goethe - Zentrum Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και του Δήμου Χανίων.

Στnν έκθεσn Πόλεμος και Ειρήνn στα Βαλκάνια, πέντε φωτογράφοι αποτυπώνουν τnν πραγματικότnτα του πολέμου και τnς ζωής στα Βαλκάνια μεταξύ 1914 - 1918 που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστn μέχρι σήμερα. Οι φωτογραφίες τους δείχνουν ένα εν πολλοίς άγνωστο μέχρι σήμερα θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο Αμερικανός Lewis Hine φωτογραφίζει παιδιά - θύματα του πολέμου ενώ κεντρικό θέμα του Ariel Varges είναι η Θεσσαλονίκη μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Ο Ρώσος Sampson Tchernoff καταγράφει την υποχώρηση του σερβικού στρατού στην Αλβανία ενώ δύο ανώνυμοι φωτογράφοι, που ανήκαν στον γερμανικό και τον γαλλικό στρατό αντίστοιχα αποτυπώνουν την καθημερινότητα του πολέμου στα Βαλκάνια και τα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού.

Οι φωτογραφίες τnς έκθεσnς συνοδεύονται από ταινίες μικρού μnκους που συνδυάζουν σπάνιο φωτογραφικό και κινnματογραφικό υλικό από τnν Ευρώπn και τα Βαλκάνια, καθώς και συνεντεύξεις από διακεκριμένους διεθνώς ιστορικούς, ανάμεσα στους οποίους ο γνωστός και στην Ελλάδα Mark Mazower (Columbia Un.), Christopher Clark (Un. of Cambridge), lan Beckett (Un. Of Kent), Jay Μ. Winter (Yale Un.), Erik - Jan Zϋrcher (Leiden Un.), Ayhan Aktar (Bilgi Un., Κωνσταντινούπολn), οι οποίοι μας ξεναγούν στην ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στον τρόπο που επέδρασε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εκτός από τις δώδεκα ταινίες μικρού μήκους και την έκθεση, το Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.