Σεμινάριο φωτογραφίας με τον Βασίλη Γεροντάκο

ο Βασίλης Γεροντάκος κρατάει μια φωτογραφική μηχανή
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Μυτιλήνη // Δημοσίευση: 11 Mar 2016

3ήμερο σεμινάριο φωτογραφίας με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο από την Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Η ΦΕΜ διοργανώνει 3ημερο σεμινάριο φωτογραφίας με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο, στις 11/12/13 Μαρτίου 2016.

Στο σεμινάριο θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα:

  • Τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα και η σχέση τους με την φωτογραφία
  • Το χρώμα στην φωτογραφία, ψηφιακή εποχή, κυρίαρχες τάσεις
  • Η παράδοση στη φωτογραφία και οι σύγχρονες προσεγγίσεις στην καλλιτεχνική φωτογραφία

Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στις φωτογραφίες του Βασίλη Γεροντάκου είναι αυτή η αίσθηση του απίθανου ή «περιφραστικά» μα «πώς είναι δυνατόν, πού το είδε;».

Γιατί το στοιχείο της έκπληξης, της ανατροπής, της ιδιαίτερης σύνθεσης είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα ως φωτογράφου. Στις εκθέσεις του υπάρχουν άνθρωποι που, βλέποντας τις φωτογραφίες του, ήταν σχεδόν βέβαιοι, ότι είχαν να κάνουν με ένα «μάστορα» του photoshop που είχε επιτύχει τις τέλειες «ενθέσεις» στα εκ των υστέρων καλοδουλεμένα κάδρα του.

Κι όμως ο Βασίλης Γεροντάκος δεν «πειράζει» τις φωτογραφίες του και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Στην επεξεργασία των φωτογραφιών αφιερώνω συνήθως λίγο περισσότερο χρόνο από το κλικ στη λήψη. Οι κινήσεις είναι συγκεκριμένες και ακολουθούν τη λογική της λήψης».


Ο Βασίλης Γεροντάκος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Athenaeum, μαθηματικά και αστρονομία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο. Δούλεψε στο ραδιόφωνο σαν παραγωγός και συνέθεσε μουσική για διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Έχει εκθέσει φωτογραφίες του σε ομαδικές εκθέσεις το 2008 για τα 20 χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα. Το 2010 και το 2014 στη Photobiennale στον Μύλο της Θεσσαλονίκης και στη Μονή Λαζαριστών, αντίστοιχα, καθώς και στην Santorini Biennale of Arts στο Οινοποιείο Μπουτάρη το 2012. Το 2010 πραγματοποίησε ατομική έκθεση του στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης. Διδάσκει φωτογραφία στο Φωτογραφικό Εργαστήριο του Δήμου Περιστερίου.