Σεμινάριο φωτογραφίας για αρχάριους

Λογότυπο Λέσχης Φωτογραφίας Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 20 Mar 2016

σεμινάριο φωτογραφίας για αρχάριους από τη Λέσχη Φωτογραφίας Ν. Κ. Κωνσταντινοπολιτών

Η Λέσχη Φωτογραφίας Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου σεμιναρίων φωτογραφίας για αρχάριους στις 6 Απριλίου.

Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν 3 μήνες, με 3ωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη 19:00 με 22:00 και θα πραγματοποιηθούν στην -πλήρως εξοπλισμένη- έδρα μας, στο κτίριο του Καστρίτσειου Μουσείου Πολιτισμού Κωνσταντινούπολης & Μικράς Ασίας, στην Φιλοθέη,Καποδιστρίου 17.

Από την αρχή λοιπόν, με σωστές βάσεις, ουσιαστική και οργανωμένη πληροφορία, για όλους τους φίλους της φωτογραφίας που έψαχναν γνώση και φωτογραφική παρέα.

Τα σεμινάρια διαμορφώθηκαν με τη λογική της διαδραστικής γνωριμίας με τη φωτογραφία, όπου τέχνη και τεχνική ανταγωνίζονται με στόχο την διαμόρφωση του τρόπου που ο φωτογράφος θα παράγει το έργο του. Εδώ αποκαλύπτεται σταδιακά ο κόσμος γύρω μας μέσα από τη φωτογραφική του εκδοχή και το προσοφθάλμιο της φωτογραφικής μας μηχανής.

Η Λέσχη Φωτογραφίας είναι μια πολιτιστική ομάδα που δραστηριοποιείται στα πλαίσια του σωματείου Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών. Στις συναντήσεις μας θα ολοκληρώσουμε ένα πλαίσιο γενικών γνώσεων τεχνικής, αισθητικής και ιστορίας της φωτογραφίας, με ταυτόχρονη πρακτική εφαρμογή on location.

 

Βασική Θεματολογία Σεμιναρίου Αρχαρίων

Ξεκινώντας το σεμινάριο αρχαρίων (Στάδιο 1) παραδίδεται Βιβλίο Φωτογραφίας στα ελληνικά (Τεχνικό μέρος) σε ψηφιακή μορφή καθώς και ένα ακόμη βιβλίο (Ελληνικά ή Αγγλικά κατ’ επιλογή των συμμετεχόντων). Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν αναθέσεις εργασίας, και κριτική αξιολόγηση σε προσωπικό επίπεδο, της δουλειάς των συμμετεχόντων.

Σε κάθε συνάντηση παρουσιάζονται καινούργιες φωτογραφίες των μαθητών. Αυτό βοηθάει να συζητηθούν οι πρακτικές και καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες του μέσου και να αναλυθεί σε βάθος χρόνου όλη η πορεία του φωτογράφου.

Ολα τα σεμινάρια γίνονται με τη βοήθεια Ψηφιακών παρουσιάσεων με διαγράμματα, φωτογραφίες και παραδείγματα.

ΣΤΑΔΙΟ 1: Εισαγωγή στη φωτογραφία, μια προσέγγιση για αρχάριους.

 • Ιστορία της φωτογραφίας, τα πρώιμα χρόνια και η εξέλιξή της. Camera obscura, ηλιογραφία, δαγκεροτυπία, καλοτυπία, autochrome, γυάλινες πλάκες και άλλες πρώιμες τεχνικές.
 • Η φωτογραφία, η αλληλεπίδρασή της με τις άλλες τέχνες και η σχέση της με τη ζωγραφική.
 • Τα είδη και οι κατηγορίες των φωτογραφικών μηχανών. Η τεχνολογία, οι τύποι, οι εφαρμογές και περιορισμοί τους.
 • Βασικές τεχνικές γνώσεις, το τρίγωνο της έκθεσης.
 • Φωτογραφικοί φακοί, Η προοπτική και τα είδη των φωτογραφικών φακών. Το εστιακό μήκος και η δημιουργική χρήση του.
 • Ο sensor της φωτογραφικής μηχανής, πως «βλέπει» ο sensor και ποιές οι διαφορές του από την ανθρώπινη όραση.
 • ISO, ευαισθησία, φωτομέτρηση
 • Τα ρεύματα φωτογραφικής αισθητικής. Κινήματα, σχολές και προσεγγίσεις στη φωτογραφία.
 • Αναπτύσσοντας την προσωπική ματιά.
 • Το φωτογραφικό workflow και η διαμόρφωση του τρόπου που ο φωτογράφος θα παράγει το έργο του.

Ανάλογα με τις γνώσεις των συμμετεχόντων, η θεματολογία προσαρμόζεται ώστε να δοθεί βάρος εκεί που πραγματικά υπάρχουν ελλείψεις.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα επόμενα στάδια σεμιναρίων για πιο προχωρημένους η να συμμετάσχει σε εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνονται όλο το χρόνο.

Η συμμετοχή στη Λέσχη δεν είναι απολύτως δωρεάν, αλλά πολύ μικρή & συμβολική, με σκοπό να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του χώρου (θέρμανση, συντήρηση εξοπλισμού, καθαριότητα ) σε μορφή δωρεάς στο Σύλλογο του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών.

Συμμετέχοντας, σας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις δράσεις της Λέσχης, σε πληθώρα Φωτογραφικών Βιβλίων και Συγραμμάτων, στο Φωτογραφικό Studio της Λέσχης καθώς και σε προβολές Hi Definition & Documentaries Φωτογραφικού ενδιαφέροντος.

 

Για συμμετοχή στο σεμινάριο και εγγραφή στη Λέσχη αποστείλετε e-mail στοphoto.lesxi.konpol@gmail.com, αναφέροντας:

 • Κινητό τηλέφωνο
 • Φωτογραφικές γνώσεις (αν υπάρχουν)
 • Φωτογραφικός εξοπλισμός αν υπάρχει, ο οποίος δεν είναι απαραίτητος για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Για τους πρώτους 2-3 μήνες αρκεί ακόμη και ένα smartphone.