Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι

ηλικιωμένος άντρας με το εμπόρευμά του σε παλιό μαγαζί / 1o βραβείο 2007 Sirio Magnabosco
· Διαγωνισμοί · Υποβολές Έργων · Διεθνείς · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 04 Φεβ 2010

3ο Βραβείο Cedefop Photomuseum, PhotoBiennale 2010

Το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός κρατικός φορέας αφιερωμένος στη φωτογραφία εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προσκαλούν φωτογράφους να συμμετέχουν στο 3ο Βραβείο Cedefop Photomuseum, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010 / 21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συγκυρίας (εκθέσεις, portfolio reviews, προβολές, masterclasses, ημερίδες).

ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι.
H κεντρική ιδέα αυτού του βραβείου αναφέρεται στην προσωπική εξέλιξη που προκύπτει μέσα από την εργασία. Η εργασία προσεγγίζεται εδώ όχι μόνο ως τρόπος επιβίωσης, αλλά και ως τρόπος μάθησης και απόκτησης περισσότερων εμπειριών.

Τα έργα θα μπορούσαν να παρουσιάζουν
1)  επαγγέλματα που περιλαμβάνουν εξ ορισμού το στοιχείο της προσωπικής εξέλιξης, όπως αυτά των αθλητών, των καλλιτεχνών, των δασκάλων κλπ
2)  την προσωπική εξέλιξη αποτυπώνοντας πτυχές ενός επαγγέλματος, όπου κάποιος σπάνια θα φανταζόταν πως μπορεί να υπάρχει το στοιχείο της εξέλιξης, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και το επάγγελμα
3)  δείχνοντας ανθρώπους να μαθαίνουν, μια και αυτή είναι μία αυτονόητη εικόνα προσωπικής εξέλιξης
4)  και βέβαια ό,τι άλλο φαντάζεστε ότι μπορεί να ανήκει στη θεματική!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Όλοι οι φωτογράφοι ή οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να δηλώσει κανείς συμμετοχή θα πρέπει να αποστείλει στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης:
1. την αίτηση συμμετοχής, η οποία βρίσκεται στο www.photobiennale.gr στον τομέα ΒΡΑΒΕΙΑ·
2. ένα portfolio 10-15 φωτογραφιών·
3. ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα·
4. μια σύντομη περιγραφή του έργου/project.

Την αίτηση καθώς και τα έργα (με τη μορφή CD-ROM ή κατά προτίμηση εκτυπωμένα) μπορεί κανείς να τα στείλει είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση του Μουσείου (σημειώνοντας ως παραλήπτη το BΡΑΒΕΙΟ CEDEFOP PHOTOMUSEUM 2010) είτε μέσω e-mail στο cedefopaward@photobiennale.gr (το e-mail δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10ΜΒ).

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Ο επιλεγμένος φωτογράφος/καλλιτέχνης (1ο βραβείο) θα λάβει ως αντίτιμο του βραβείου το ποσό των 5.000 ευρώ. Το έργου του/της θα προβληθεί σε slide show κατά την τελετή απονομής του βραβείου, ενώ το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την παραγωγή μιας έκθεσης του βραβευμένου δημιουργού στην επόμενη PhotoBiennale, όπως έχει συμβεί με τον Μario Magnabosco και τη Μυρτώ Παπαδοπούλου (νικητές των δύο προηγούμενων ετών). Σχετική διάκριση θα απονεμηθεί στο φωτογράφο που θα έρθει δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα στη σειρά αξιολόγησης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟΥ
Πέρα από τη σχέση του φωτογραφικού έργου με την προαναφερόμενη θεματική, οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν βάση της συνοχής, της καλλιτεχνικής ποιότητας και της προσωπικής γραφής του δημιουργού.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μια πενταμελής επιτροπή από εξειδικευμένους στο χώρο της φωτογραφίας θα αξιολογήσει το έργο των συμμετεχόντων και θα αποφασίσει για το βραβείο. Η επιτροπή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο διοργανωτών (το Cedefop και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και άλλων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της Ευρώπης που η δράση τους σχετίζεται με τη φωτογραφία.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Η αποστολή του φωτογραφικού υλικού (portfolios) πρέπει να γίνει μέχρι τις 11 Απριλίου 2010.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να αποσταλεί στην ταχυδρομική διεύθυνση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης:

CEDEFOP PHOTOMUSEUM AWARD
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
c/o Ταχυδρομείο Θεσσαλονίκης 23
540 15 Θεσσαλονίκη

Για περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Αλεξάνδρα Αθανασιάδου
T 2310 566716
F 2310 566717
E cedefopaward@photobiennale.gr