Medphoto Festival

logo medphoto
· Φεστιβάλ · Ρέθυμνο // Δημοσίευση: 14 Απρ 2016

το πρώτο μεσογειακό φεστιβάλ φωτογραφίας στο Ρέθυμνο

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto» είναι μια νέα πρωτοβουλία στο χώρο της φωτογραφίας, εμπνευσμένη από τον φωτογράφο Παύλο Φυσάκη και την ΜΚΟ KOLEKTIV8, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Το Medphoto προσκαλεί τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα να λάβει μέρος σε αυτό το δυναμικό καλλιτεχνικό project, που φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος εορτασμός των οπτικών τεχνών. Με τη συνάντηση πολλών καλλιτεχνικών συνεργατών από όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου φιλοδοξούμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε μια ζωντανή κοινότητα καλλιτεχνών και να προβάλουμε τον ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.

H τοποθεσία του φεστιβάλ είναι άκρως σημαντική, καθώς η Κρήτη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας: στο κέντρο της Μεσογείου, το νησί αποτελεί την πύλη που ενώνει τις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η θέση της Κρήτης τονίζει επίσης την σημασία των γεωγραφικών και πολιτισμικών ορίων, που αποτελούν και το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ για τη φετινή χρονιά με τίτλο: «Σύνορα / Σταυροδρόμια».

Το φεστιβάλ στο ξεκίνημα του πραγματεύεται τις αλλαγές στην Ευρώπη καθώς και το μέλλον της περιοχής με βάση τα καίρια προβλήματα της εποχής και του τόπου: την οικονομική και προσφυγική κρίση. Επιπλέον, το φεστιβάλ θα διερευνήσει την κατάσταση της Ελλάδας καθώς και μια πιο συμβολική ιδέα των συνόρων, αυτή των εσωτερικών ή προσωπικών ορίων που αφορούν την αντίληψη και την ταυτότητα.

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ βρίσκονται οι 4 βασικές εκθέσεις του, οι οποίες «φωτογραφίζουν» ένα ολόκληρο δίκτυο σχέσεων και διαδρομών που συνιστούν το πολύπλοκο ζήτημα των μετακινήσεων πληθυσμών και της κρίσης:

Ομαδική έκθεση “Crossings”

Επιμέλεια: Γιώργος Μουτάφης, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 10 Ιουλίου
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 21:00
Κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (Παλιά Πόλη)

Καλλιτέχνες: Loulou D'Aki, Alfredo D’Amato, Αχιλλέας Ζάβαλλης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Alessandro Penso, Giulio Piscitelli, Jerome Sessini, Άγγελος Τζωρτζίνης, Emilien Urbano.

Η έκθεση πραγματεύεται τις διαδρομές των προσφύγων προς και δια μέσου της Ευρώπης. Φιλοξενείται στο κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, ένα στοιχείο που σηματοδοτεί τη σχέση της οικονομικής κρίσης με το προσφυγικό ζήτημα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα παράλια της Λέσβου, το λιμάνι του Πειραιά, τα περάσματα των μεταναστών στην Αφρική, τη ρημαγμένη Συρία, τη Ζούγκλα του Καλαί, τους καταυλισμούς στην Πάτρα και την Ειδομένη, τα ξενοδοχεία των διακινητών στη Σμύρνη.

αστικό τοπίο, βέλη στην άσφαλτο, κτήριο
φωτογραφία: Δημήτρης Μιχαλάκης

Έκθεση “Critical Archives II: Testimonies”

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 10 Ιουλίου
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 20:30
Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, Συμβολή οδών Αρκαδίου & Β. Ουγκώ

Καλλιτέχνες: Απόστολος Ζερδεβάς, Γιώργος Μουτάφης, Issa Touma
Πρόκειται για μια σειρά από video που συνιστούν καταγραφές σημαντικών διεθνών γεγονότων όπως ο πόλεμος στη Συρία, η Αραβική Άνοιξη και η δράση μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Μέση Ανατολή.
Οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα κολάζ εμπειριών: Ο Γιώργος Μουτάφης στο “My Arab World” λειτουργεί σαν αυτόπτης μάρτυρας, καταγράφοντας σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του φωτορεπόρτερ. Ο Issa Touma στο video “Nine Days” μας μεταδίδει την εικόνα αλλά και την εμπειρία του ανθρώπου – εν δυνάμει θύματος: βλέπει, και ταυτόχρονα καταγράφει τα συμβάντα ενός πολέμου ακριβώς έξω από το παράθυρό του σπιτιού του, εγκλωβισμένος μέσα σε αυτό. Τέλος, ο Απόστολος Ζερδεβάς στο “State”, χρησιμοποιεί video εξτρεμιστών και απομονώνει με τη φωτογραφική του μηχανή στιγμιότυπα – καρέ από αυτά, επιδιώκοντας να δημιουργήσει έναν κριτικό αναστοχασμό για την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ.

 

Ομαδική έκθεση: “Alien Territory”

Επιμέλεια: Γιώργος Πρίνος, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια: 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου
Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Ιουνίου, 20:30
Δίδυμο Κτίριο στη Fortezza του Ρεθύμνου

Καλλιτέχνες: George Awde, Νικόλας Βεντουράκης, Γιώργος Γαβριλάκης, Όλγα Γκορτσά, Αντώνης Δαμολής, Κωσταντίνος Δουμπενίδης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Αντώνης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καραηλίας, Γιάννης Καρπουζής, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, Randa Mirza, Μαρίτα Παππά, Georges Salameh, Ορέστης Σεφέρογλου, Κοσμάς Σταθόπουλος, Eliza Tamo, Βαγγέλης Τάτσης, Serkan Taycan, Μαρίνος Τσαγκαράκης.

Με μια πιο συμβολική θεματολογία, η έκθεση αυτή – μέσα στο φρούριο της πόλης - επιχειρεί να διερευνήσει την εσωτερική μας κατάσταση, όλων όσων κατοικούν μέσα από τα σύνορα, ασχέτως προέλευσης, την αναζήτηση νοήματος σε μια εποχή ρευστότητας, επισφάλειας, κρίσης και εντεινόμενων ανισοτήτων. Alien Territory είναι η αχαρτογράφητη περιοχή του οικείου περιβάλλοντός μας, όπου ξένος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

γυναίκα προσποιείται ότι σημαδέυει κάπου με φανταστικό όπλο
φωτογραφία: Γιάννης Καρπουζής

Έκθεση “Critical Archives I: Ruins”

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού, Πάσκουα Βοργιά, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια: 11 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια: Σάββατο 11 Ιουνίου, 20:30
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Καλλιτέχνες: Antoine D’Agata, Adam Broomberg & Oliver Chanarin, Νίκος Μάρκου, Francesco Zizola, Davide Monteleone, Hrair Sarkissian, Emilien Urbano

Depression Era (Λουκάς Βασιλικός, Πάσκουα Βοργιά, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Καψιάνης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Δημήτρης Ραπακούσης, Σπύρος Στάβερης, Ζωή Χατζηγιαννάκη).

Φωτογραφική Ομάδα Μονάδας Απεξάρτησης 18 Ανω

Στo Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνομιλούν για πρώτη φορά τέσσερις διεθνείς φωτογράφοι. Ο Antoine D’Agata μας παρουσιάζει μία ιδιαίτερη αλληλουχία εικόνων που αφορούν στην καθημερινότητα των προσφύγων. Στη δουλειά του Francesco Zizola, βλέπουμε μια μνημειακή φωτογραφία από το τραγικό ναυάγιο της Lampedusa, ενώ ο Davide Monteleone, φωτογραφίζει προσωπικά αντικείμενα των επιβατών του ναυαγίου που έχουν ξεβραστεί στις ακτές. Ο Hrair Sarkissian αποκαλύπτει φωτογραφικά το συναίσθημα της αφοσίωσης στο σπίτι, ακόμη και όταν ο κίνδυνος και η καταστροφή καιροφυλακτούν.
Το καλλιτεχνικό δίδυμο Adam Broomberg & Oliver Chanarin μας μεταφέρει σε ένα σκηνικό «πρόβας» πριν από μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού κράτους, εντάσσοντάς το μέσα στην γενικότερη αναζήτηση της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου ως προς τον εαυτό του και ως προς το περιβάλλον στο οποίο επιδρά.
Ο Νίκος Μάρκου με μια σειρά από ολιγόλεπτα video προσκαλεί τον θεατή να ρίξει μια σύντομη αλλά διεισδυτική ματιά στη ζωή διαφορετικών ανθρώπων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και ο Emilien Urbano ολοκληρώνει το ψηφιδωτό με τους «Κούρδους μαχητές στην πόλη Nusaybin».
Παρουσιάζονται ακόμη έργα από το αρχείο της κολεκτίβας καλλιτεχνών Depression Era - μια προσπάθεια καταγραφής των ραγδαίων κοινωνικο-πολιτικών μετασχηματισμών της Ελλάδας των τελευταίων ετών.
Στο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται και η προβολή "Η Ζώνη/The Zone” από την ομάδα φωτογραφίας της μονάδας απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

H 4η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πόλης και θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου. Πρόκειται για μια ανοιχτή έκθεση φωτογραφιών των Aglae Bory και Julien Lombardi, τοιχοκολλημένων σε κεντρικά σημεία της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου σε επιμέλεια Marion Hislen (Festival Circulations).

ηλικιωμένος άνδρας με γυρισμένη την πλάτη κρατάει μία εφημερίδα
φωτογραφία: Randa Mirza

Παράλληλες δράσεις, εργαστήρια, βραβείο

Παράλληλα με τις βασικές εκθέσεις, το Medphoto Festival κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις και εκδηλώσεις:

Δύο φωτογραφικά εργαστήρια: ένα τριήμερο σεμινάριο "masterclass" με τον διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνη Oliver Chanarin (6 έως τις 8 Ιουνίου) και ένα εργαστήριο για τους μαθητές του Γυμνασίου της Επισκοπής (19 με 23 Μαΐου), με εισηγητές τους Τάκη και Απόστολο Ζερδεβά (FOCUS School of Art).

Διάλεξη από τον φωτογράφο Antoine D’Agata στο Σπίτι του Πολιτισμού (Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, 30 Ιουνίου).

Έκθεση εθελοντών και έκθεση Έφης Χαλιωρή στη Γκαλερί Ηλιάκη (Παλιά Πόλη Ρεθύμνου).

Τέλος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Medphoto Festival οργανώνει το Βραβείο Medphoto. Το βραβείο προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και θα αποδοθεί σε μια in-progress φωτογραφική δουλειά ντοκουμέντου.

Την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν οι:

Ηρακλής Παπαϊωάννου - Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αλίκη Τσίργιαλου -Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη, Riza Erdegirmenci-Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Fotoinstabul, Laura Serani-Επιμελήτρια, Νικάνδρη Κουκουλιώτη-Υπεύθυνη Διαφήμισης, Πρακτορείο Magnum, Davide Monteleone-Φωτογράφος, τρεις φορές βραβευμένος με World Press Photo, Γιώργος Πρίνος- Φωτογράφος.


Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Φεστιβάλ έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών, ελληνικών και ευρωπαϊκών όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα Φεστιβάλ της Ragusa στη Σικελία και Circulations στο Παρίσι.
Θεμελειώδους σημασίας για την υλοποίηση του φεστιβάλ ήταν η υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού MOTOR OIL.
Σημαντική και ουσιαστική βοήθεια προσέφεραν και οι χορηγοί του: ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, ο Δήμος Ρεθύμνης και η Περιφερειακή Ενότητα Κρήτη, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, η ANEK Lines, το Lens Culture, η Σχολή Φωτογραφίας Focus, οι Εκδοτικές Επιχειρήσεις Καλαϊτζάκη, η Κρητική Επιθεώρηση, η Επιπλοποιΐα Καλοτεράκη, τα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη και τα ξενοδοχεία Mythos Suites Hotel, Pepi’s Studios, Theartemis Palace, Hotel Ideon, Brascos Hotel, Atrium Hotel και Mythos Suites Hotel καθώς και οι χορηγοί επικοινωνίας «Καθημερινή», Huffington Post, ΕΡΤ, allaboutfestivals.gr και LIFO.