Φωτο-ξεναγήσεις

κάποιος κρατάει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από το λιμάνι Θεσσαλονίκης και στέκεται στο ίδιο σημείο σήμερα
· Διάφορα · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 18 Μάιος 2016

φωτογραφικός περίπατος από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη MONUMENTA, διοργανώνει φωτογραφικό περίπατο στην Α ́ προβλήτα του λιμανιού και τη γύρω περιοχή την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 (17:00 - 20:00).

Ιστορικές φωτογραφίες αποτελούν το ερέθισμα για την ξενάγηση και τη φωτογράφιση της συγκεκριμένης περιοχής. Οι συμμετέχοντες έχοντας ανά χείρας τις φωτογραφίες αυτές θα διερευνήσουν τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό να εντοπίσουν την κατάλληλη οπτική γωνία και να επαναλάβουν τη λήψη καταδεικνύοντας τις διαφορές του τότε και του σήμερα.

Η δράση υλοποιείται από την ομάδα καταγραφής παλαιών κτηρίων της MONUMENTA στη Θεσσαλονίκη: τους αρχιτέκτονες Σταύρο Απότσο, Φωτεινή Γκουγκουστάμου, Νίκο Καραγιάννη, Ελένη Κυριακίδου, Στέλλα Ρωσσικοπούλου, Λένια Στεφανίδου και τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΦΘ μέχρι την Πέμπτη 19 Μαΐου (τηλ.: 2310566716 τις ώρες 12:00 - 16:00).

Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους τη φωτογραφική τους μηχανή.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

  • 17:00: Συνάντηση στο καφέ του ΜΦΘ (Αποθήκη Α ́, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
  • 17:00 - 17:30: Σύντομη παρουσίαση για την ιστορία του λιμανιού και τα αρχιτεκτονικά μνημεία που βρίσκονται στην Α ́ προβλήτα και τη γύρω περιοχή.
  • 17:30 - 18:30: Φωτογραφικός περίπατος σε ομάδες.
  • 18:30 - 20:00: Παρουσίαση των φωτογραφιών μας και συζήτηση

Η MONUMENTA, είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου. Ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία και στην ορθή διαχείριση του φυσικού και αρχιτεκτονικού πλούτου της Ελλάδας και της Κύπρου. Η δράση της περιλαμβάνει ηλεκτρονικό περιοδικό για το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, ενημερωτικές δραστηριότητες, έκδοση βιβλίων, ντοκιμαντέρ κ.ά. Τα μέλη της πράττουν ενεργά για τα μνημεία.

Η MONUMENTA ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 το πρόγραμμα «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη». Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων της περιόδου 1870-1940, με σκοπό τη μελέτη, αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό πέρα από την επιτόπια καταγραφή, τη βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα, συγκεντρώνονται φωτογραφίες, σχέδια και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των κτηρίων της Θεσσαλονίκης, ακόμα και των κατεδαφισμένων. Η MONUMENTA στοχεύει παράλληλα να εντάξει το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ιστοσελίδα, έντυπα κ.λπ.), αλλά και με την ενεργό συμμετοχή στην καταγραφή, στην πληροφόρηση για τα κτήρια.