Antiparos International Photo Festival 2016

αφίσα φεστιβάλ
· Φεστιβάλ · Αντίπαρος // Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016

φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Αντίπαρο

Η Αντίπαρος είναι πιθανώς το μικρότερο από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, και κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2013, φιλοξενεί το αναμφισβήτητα μικρότερο διεθνές Φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο.

Το Φεστιβάλ είναι το πνευματικό τέκνο τριών ανθρώπων, της Μαίρης Χατζάκη, η οποία διευθύνει την τοπική γκαλερί τέχνης «ΑΝΤΙ», του Γιάννη Μπαγούρδα, μηχανικού και ερασιτέχνη φωτογράφου, και του David Frazer Wray, πολυετή επισκέπτη του νησιού.

«Θέλαμε να προσφέρουμε κάτι πίσω στο νησί» λέει ο David.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα αμοιβαία καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα μας, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας φάνηκε η προφανής επιλογή. Εγώ διαχειρίζομαι την σελίδα Antiparos Photo Gallery στο Facebook, η οποία έχει σχεδόν 4.000 μέλη - περίπου τέσσερις φορές τον πληθυσμό της Αντιπάρου! Μέσω του φεστιβάλ θα μπορέσουν όλοι να δουν πόσο ενδιαφέρον είναι το νησί αλλά και η τέχνη της φωτογραφίας».

Ξεκινήσαμε σε πολύ μικρή κλίμακα το 2013, με εκθεσιακό χώρο τη γκαλερί «ΑΝΤΙ» και ένα άδειο διαμέρισμα που μας παραχώρησε ένας καλός φίλος. Εκθέσαμε έργα τοπικών και άλλων ελλήνων φωτογράφων αλλά και μερικών εξαιρετικών φωτογράφων από άλλες χώρες. Εκπλαγήκανε με την θετική ανταπόκριση - όχι μόνο από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, αλλά κι από τους κατοίκους του νησιού».

Το 2014 αποφασίσαμε στο να μεγαλώσουμε. Πήραμε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το Ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα, στο κέντρο της Αντιπάρου και, για πρώτη φορά έτσι παρουσιάσαμε φωτογραφικά έργα σε εξωτερικούς χώρους, πάνω στα αρχαία τείχη. Αυτό έφερε μερικά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, το κάστρο, παραμελημένο χρόνια, έπρεπε να καθαριστεί, να βαφτεί και να φωτιστεί. Και καθώς δεν κλειδώνεται στο τέλος κάθε βραδιάς, όλες οι φωτογραφίες αποθηκεύονταν και αναρτιόνταν εκ νέου το επόμενο βράδυ – για 10 ημέρες! Αντιμετωπίσαμε επίσης θυελλώδεις ανέμους, έτσι έπρεπε να δεθούν οι φωτογραφίες στους τοίχους με πετονιά!

Αλλά είχαμε μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή και αναγνώριση. Οι φωτογράφοι μας ήταν ως επί το πλείστον επαγγελματίες ή πολύ γνωστοί ερασιτέχνες. Επιπλέον ο διάσημος φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Gueorgui Pinkhassov έδωσε ένα workshop. Αλλά πάλι πιο σημαντική ήταν η αντίδραση των ντόπιων! Όχι μόνο είχαμε εμφανώς ένα σοβαρό Φεστιβάλ αλλά ξαναδώσαμε ζωή στο Κάστρο! Άνθρωποι που ουσιαστικά έχουν ζήσει δίπλα σε αυτό για χρόνια το θαύμασαν σε όλο του το μεγαλείο.

Ωστόσο, το 2015 το ταμείο μας άρχισε να στερεύει. Είχαμε ήδη σταθεί τυχεροί μέχρι τότε, αλλά τελικά η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να μας επηρεάζει. Ξεκινήσαμε μια καμπάνια crowdfunding αλλά δεν συγκεντρώσαμε αρκετά χρήματα για την κάλυψη των εξόδων μας. Είχαμε χρηματικές συνεισφορές από Αυστρία, Ελβετία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, αλλά δεν συγκεντρώσαμε ποτέ αρκετά χρήματα, ακόμα κι αν τελικά καταφέραμε να δώσουμε τη συνήθη δωρεά μας στο τοπικό σχολείο.

Αλλά δεν μπορούσαμε να το εγκαταλείψουμε! Φέτος, υποβάλαμε αίτηση ώστε το φεστιβάλ μας να καταχωρηθεί επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αυτό που πραγματικά ήμασταν πάντα. Έτσι θα μπορούμε να υποβάλουμε αιτήσεις για χρηματοδότηση από ΕΕ, για παράδειγμα. Πιθανώς να είχαμε ολοκληρώσει την διαδικασία αν δεν μεσολαβούσε η απεργία του Δικηγορικού Συλλόγου.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε πιθανώς περισσότερο ενδιαφέρον από φωτογράφους από ποτέ άλλοτε. Πάντοτε δίνουμε βάση στην ενθάρρυνση νέων ταλέντων και υπάρχει τόσο πολύ ταλέντο εκεί έξω! Μέχρι στιγμής φέτος έχουμε συμμετέχοντες από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, και οι υποβολές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, τόσοι φωτογράφοι που θέλουν να λάβουν μέρος, και τόσο λίγα χρήματα.

Τι κάνει λοιπόν το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου τόσο μοναδικό; Πρώτα απ' όλα, το νησί το ίδιο και οι άνθρωποι του! Δεύτερον, όσο γνωρίζουμε, είμαστε το μόνο διεθνές Φεστιβάλ φωτογραφίας που εκθέτει σε ανοιχτό χώρο, και μάλιστα σε ένα κάστρο. Αλλά πάνω από όλα, είναι η αγάπη. Η αγάπη που μοιραζόμαστε για το νησί, και η αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλον.

Σας περιμένουμε στο φετινό φεστιβάλ στο όμορφο νησί της Αντιπάρου στις 2 - 11 Ιουλίου με φωτογραφίες από όλο τον κόσμο!

Οι φετινές συμμετοχές είναι: Βenie Steinbach, Daphne Kotsiani, Dino Makridis, Henriette Framnes Time, Leda de Piart, Leonidas Germanopoulos, Leticia Zica, Maria Kalogiorgi, Marilena Grispou, Olga Μissirliadou, Panagiotis Kalkavouras, Sally Doganis, Travis Feuerbacher, Vassilis Bontosoglou, Yannis Loukis, The Antiparos Photo Gallery