Eτήσια Ομαδική Έκθεση της BULB

ασπρόμαυρη φωτογραφία, άλογο
· Εκθέσεις · Κατερίνη // Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2016

ταξίδι στην ψυχή των Βαλκανίων μέσα από τις εικόνες της Έκθεσης BULB

Εικόνες από ένα ταξίδι στην ψυχή των Βαλκανίων και την ουσία της φωτογραφίας φέρνει στην Κατερίνη η Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας BULB, με την διαφορετική οπτική των μελών της να προσφέρει φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα μας. Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τη ματιά βαλκάνιων φωτογράφων πάνω σε κοινούς τόπους της περιοχής μας.

Η ετήσια Ομαδική Έκθεση της BULB φιλοξενείται στην Γκαλερί ΜΑΤΙ στην Κατερίνη το διάστημα 1-14 Ιουλίου, σε Οργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια του Γιάννη Ευθυμιάδη, καλώντας μας να διευρύνουμε την εικόνα που έχουμε για την γωνιά του κόσμου στην οποία κατοικούμε. Οι καλλιτέχνες δεν επιδιώκουν την αναπαράσταση της άμεσης και «στεγνής» πραγματικότητας, αλλά περισσότερο στοχεύουν στην παρουσίαση της σουρεαλιστικής ομορφιάς, που πιστεύουν ότι διαθέτουν τα Βαλκάνια, άκρως αντιφατικής και συνάμα συναρπαστικής.

Η έκθεση αποτελείται από έργα φωτογράφων με εκφραστική οπτική στις εικόνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική και ποιητική έκφραση. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται το ίδιο όραμα, αλλά όχι και την ίδια καλλιτεχνική προοπτική, γεγονός που ευνοεί την πολυφωνία, ώστε να υπάρχει νόημα και «βάθος» στο συναρπαστικό ταξίδι που θέλουν να μας προσφέρουν, αγγίζοντας πτυχές του Βαλκανικού νεορεαλισμού. Οι οπτικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών φιλοδοξούν να δημιουργήσουν εικονικές απεικονίσεις, με τελικό στόχο την ερμηνεία όλων των πτυχών της καθημερινότητας στο μέρος του κόσμου που κινούνται καλλιτεχνικά.

Η Ομάδα BULB (Bucharest Urban League of photographers for the Balkans), αποτελείται από φωτογράφους διαφόρων εθνικοτήτων. Στην Κατερίνη, στο άνοιγμα της Έκθεσης παραβρέθηκε εκ μέρους των ιδρυτών της BULB ο Ιωάννης Σταματογιάννης, συστήνοντας το συλλογικό αυτό εγχείρημα στο κοινό της πόλης.

«Δεν πιστεύω ότι μπορείς να βρεις άλλο μέρος στον κόσμο όπως τα Βαλκάνια, συγκεντρώνουν διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, θρησκείες και θα είναι το ίδιο και μετά από δυο αιώνες. Μπορείς να βρεις γωνιές που έχουν μείνει πίσω στο χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ ζούμε στο παρελθόν, τέτοια μέρη όμως μας εμπνέουν. Υπάρχει συναισθηματική σύνδεση με τον τόπο, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής»

σημείωσε ο κ. Σταματογιάννης μιλώντας για την έκθεση αλλά και την ομάδα BULB.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αξία της εικονικότητας της φωτογραφίας.

«Άλλοι το θεωρούν ως απεικόνιση της φτώχειας, της κακομοιριάς. Είναι εύκολο να πέσεις σε αυτήν την παγίδα, η ουσία αυτών των φωτογραφιών όμως είναι άλλη».

Ουσία που βεβαίως βρίσκει και στην Ελλάδα, καθώς μπορεί να υπάρχει στο φόντο ένα γυάλινο κτίριο με γραφεία, «στο προσκήνιο όμως, τα πρόσωπα να βγάζουν αυθεντικό συναίσθημα».

Η Bulb ως δομή έχει δημιουργηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Όλα τα μέλη, ανεξάρτητα κουλτούρας, πολιτισμού και εθνικότητας μοιράζονται ίδιες σκέψεις γύρω από την τέχνη τους, ενώ αρκετούς τους συνδέουν και οι σπουδές στην ίδια σχολή φωτογραφίας στο Βουκουρέστι, την Photopoetica. Για το αν οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται μέσα από το BULB αποτελούν απεικονίσεις της ψυχής των Βαλκανίων, ο κ. Σταματογιάννης συμφώνησε ότι το BULB αναζητά αυτή την ουσία.

«Τα Βαλκάνια, λόγω και των καταστάσεων, έχουν διατηρήσει μια αθωότητα, αγνότητα, σε άλλα μέρη του κόσμου μπορεί να ειδωθεί διαφορετικά αυτό, ως εικόνες άλλης εποχής. Βλέπουμε την φωτογραφία ως μοναδική τέχνη, που μέσω αυτής μπορεί κάποιος να καταλάβει και τις άλλες τέχνες. Δεν είμαστε επαγγελματίες φωτογράφοι, διατηρούμε τον ερωτισμό στην σχέση μας με την τέχνη μας».

Ιωάννης Σταματογιάννης

«Εξετάζοντας γενικότερα τα καλλιτεχνικά δρώμενα αυτή η ομάδα είναι η πρώτη που δημιουργείται με σκοπό την συνεργασία βαλκάνιων καλλιτεχνών», σημείωσε ο Γιάννης Ευθυμιάδης που έχει την ευθύνη για την οργάνωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης στην Κατερίνη. Το εγχείρημα αυτό υποστηρίζεται από ανθρώπους με πάθος για αυτό που κάνουν και αρκετή ενέργεια για να το συνεχίσουν και να το επεκτείνουν ακόμα, ενώ δεν λείπουν οι φωτογράφοι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να εισαχθούν στην BULB.

Μπορεί έδρα να είναι το Βουκουρέστι, ωστόσο φέτος ξεκίνησε η κάθοδος από την Ρουμανία. Μάλιστα, επόμενος σταθμός είναι η Αθήνα (BOOZE Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, 20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου) και έπειτα θα φιλοξενηθεί σε Πάφο και Κωνσταντινούπολη. Εκτός από την βαλκανική αυτή περιοδεία που είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν συζητήσεις για να εκτεθούν τα έργα αυτά και σε Βέλγιο, Αγγλία και Αυστρία. Όσο για τα Βαλκάνια, το 2017 θα περιοδεύσει η καινούρια έκθεση BULB, όπου ενδεχομένως θα απεικονίζονται πολύ διαφορετικά τοπία.

συμμετέχοντες, εγκαίνια

Τα ονόματα των συμμετεχόντων:

Adrian Andrunachi, Alphan Yilmazmaden, Cristina-Mina Dalea, Gabriel Costea, George Dobre, Dragos-Radu Dumitrescu, Leontina Chiricioiu, Marcel Eremia, Sorin Hasu, Delia Herman-Oprescu, Rafael Ianos, Gabriel Kovats, Kostas Kroustallis, Florina, LuputMichail Moscholios, Andreas Neophytou, Stela Patrulescu, Corneliu Sarion, Thanos Savvidis, Stavros Stamatiou, Ioannis Stamatogiannis, Iris Maria Tusa, Zisis Kardianos, Argyris Drolapas, Thanasis Karatzas, Gina Maragoudaki, Vasilis Spagouros, Niki Gleoudi