Land Ends

νεόνυμφο ζευγάρι, γαμήλια αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από εργατικές κατοικίες
· Εκθέσεις · Ρέθυμνο // Δημοσίευση: 05 Σεπ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Φυσάκη στην Κρήτη στο πλαίσιο της Photobiennale

Στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης ταξιδεύει και παρουσιάζεται η έκθεση “Land Ends” του Παύλου Φυσάκη, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010.

Η έκθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό ταξίδι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: στη Γαύδο, το Βόρειο Ακρωτήρι, τα Ουράλια και τη Σίντρα. Μια αναζήτηση ορίων και ταυτότητας της Ευρώπης. Προσπαθώντας να βρει την απάντηση για το πώς ορίζεται η ευρωπαϊκή ταυτότητα και το όριο, ο Παύλος Φυσάκης ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι στη Γαύδο το Δεκέμβριο του 2006. Με τα ίδια ερωτήματα επιστρέφει από τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής του, τη Σίντρα της Πορτογαλίας, το Φεβρουάριο του 2008. Στις εικόνες του αποτυπώνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων που επέλεξαν τα συγκεκριμένα μέρη ή αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί. Φωτογραφίζοντας άλλοτε λιτά αλλά εντυπωσιακά τοπία και άλλοτε τους ανθρώπους που ζουν εκεί – οι οποίοι ποζάρουν στο κέντρο των εικόνων του με το τοπίο να έχει τη θέση του φόντου – μας ταξιδεύει μέσα από το φακό του σε τόπους που σπάνια επισκέπτεται κανείς ως τουρίστας. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις εικόνες, είτε τους ανθρώπους είτε τα τοπία που απεικονίζονται, ίσως διακρίνουμε ορισμένα ίχνη της ιστορίας των τόπων αυτών ανά τους αιώνες. Κυρίως όμως βλέπουμε το δημιουργό να αναζητά τον ορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ταξιδεύοντας στα όρια του ευρωπαϊκού χώρου και φωτογραφίζοντας τις διαφορές των τοπίων στα τέσσερα άκρα του, που είναι τόσες, όσες και οι ομοιότητες που συνδέουν τους ανθρώπους.

Ομότιτλος κατάλογος εκδόθηκε από την Babel Photos, με την ευγενική χορηγία του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος.

Παύλος Φυσάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή φωτογραφίας “Focus” στην Αθήνα. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κερδίσει δύο βραβεία (2008-Βραβείο “Exceed your vision” στο πλαίσιο της Photobiennale, Θεσσαλονίκη, 1997-“Fuji National Awards”). Ως φωτοδημοσιογράφος, συνεργάζεται συστηματικά με τον ελληνικό περιοδικό τύπο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
www.pavlosfysakis.com

«Εδώ [...] όπου η γη τελειώνει και η θάλασσα ξεκινά...»
 Με τη φράση του ποιητή Luis Vaz de Camoes ξεκίνησα το ταξίδι μου στον τόπο, στον ορίζοντα, στα σύνορα-άκρα, στα σημεία-μνημεία, εκεί όπου κατοικούν οι άνθρωποι των τεσσάρων γεωγραφικών άκρων της Ευρώπης.
 Υπάρχει ευρωπαϊκή ταυτότητα;
«Οι κουλτούρες αλλάζουν, οι κατοικίες γκρεμίζονται, οι πέτρες όμως με τις οποίες ήταν χτισμένες παραμένουν ανέπαφες...»
 Έτσι μου μίλησε o Αντρέι, Ρώσος κάτοικος της Γαύδου και με έκανε να θέλω να ταξιδέψω στα "άκρα" να βρω αυτές τις «πέτρες».
 Τι μας κάνει διαφορετικούς από τους «απέναντι»;
Για τους Ευρωπαίους τα σύνορα συμβόλιζαν πάντα την οριοθέτηση του ασφαλούς κόσμου τους.
Πού τελειώνει πραγματικά η Ευρώπη;
Στον νότο, μια κουκίδα στους χάρτες, η Γαύδος.
Στην Δύση, στη Σίντρα, τα παλιά θερινά ανάκτορα.
Στο Βορρά, στο Finnmark, στον αρκτικό κύκλο.
Στην Ανατολή, στα Ουράλια, η οροσειρά, το τέλος της Ευρώπης.
Τι είναι το όριο και τι ορίζει τελικά;
Αυτό το ταξίδι ήταν ο Τόπος για μένα... Με αυτά τα ερωτήματα πήγα, όχι τόσα για να βρω απαντήσεις όσο κυρίως για να ταξιδέψω...
Παύλος Φυσάκης

Συνδιοργάνωση: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ΜΦΘ