Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης

αφίσα εκδήλωσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Λευκώματα · Χανιά // Δημοσίευση: 12 Αυγ 2016

διάλεξη και την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Κωνσταντίνου Πίττα στα Χανιά

ΧΑΝΙΑ.– Το Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Βήμα της Τέχνης», παρουσιάζει τη διάλεξη και την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» του Κωνσταντίνου Πίττα με εισαγωγή του ιστορικού και θεωρητικού της φωτογραφίας, Κωστή Αντωνιάδη. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον του Δρομονέρου στις 8:30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

 

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» περιλαμβάνει 95 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Πίττα, από τη Δυτική, όσο και από την Ανατολική Ευρώπη, την περίοδο 1985-1989 όταν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης οριοθετούσε το Τείχος του Βερολίνου. Ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της Γηραιάς Ηπείρου, από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία, λίγο πριν πέσει το Τείχος, και στρέφει τον φωτογραφικό φακό του στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή τη διαιρεμένη ήπειρο και ζουν στη σκιά της Ιστορίας που καθοριστικά έχει σημαδέψει τη ζωή τους. Οι χιλιάδες φωτογραφίες εκείνης της περιόδου θάβονται σε ένα κουτί για 25 χρόνια. Σήμερα βγαίνουν στο φως και αποτελούν ιστορικό τεκμήριο μιας Ευρώπης που αλλάζει ραγδαία και καλλιτεχνικό επίτευγμα ενός φωτογράφου που δεν κάνει ρεπορτάζ ούτε φωτογραφία τέχνης.

Η διάλεξη και η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» του Κωνσταντίνου Πίττα εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η δράση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

 

Η διάλεξη και η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» του Κωνσταντίνου Πίττα αποτελεί το δεύτερο τμήμα του τρίπτυχου αφιερώματος στη Φωτογραφία που θα αναπτυχθεί στο Νομό Χανίων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016. Το τρίτο τμήμα περιλαμβάνει την παρουσίαση, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, της έκθεσης φωτογραφίας «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Η Πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος», στον Άγιο Ρόκκο Χανίων, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30, σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, Γιάννη Σταθάτου. Το πρώτο τμήμα περιελάμβανε την έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Β΄ Μέρος» που ήδη βρίσκεται σε παρουσίαση στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού έως τις 15.11.2016.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας (Aλφαβητικά): Art 22 | Athens Voice | ελculture | Νέα TV | fmag | Χανιώτικα Νέα