Το μάτι της Πόλης

ασπρόμαυρο στιγμιότυπο απο την ταινία / εικόνα της Κωνσταντινούπολης
· Προβολές · Αθήνα // Δημοσίευση: 06 Νοε 2016

προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ για τον Αρά Γκιουλέρ

Η Φωτογραφική Ομάδα «ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26» σας προσκαλεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου για την Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ για τον Αρά Γκιουλέρ, «Το μάτι της Πόλης».

Η ταινία, διάρκειας 60 λεπτών, επικεντρώνεται στην πορεία, το φωτογραφικό έργο του Αρά Γκιουλέρ και τη γενικότερη στάση ζωής του.

«Φέραμε στο προσκήνιο την εύθυμη, την πεισματάρικη, την εκκεντρική και την επίμονη-εργατική πλευρά της προσωπικότητάς του» σημείωσε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Φατίχ Καϊμάκ, ενώ η παραγωγός της ταινίας, Ουμράν Ζαφτέρ, τον χαρακτήρισε ως «ιστορικό της νεότερης εποχής, αρχαιολόγο της καθημερινής ζωής, των ανθρώπων, των γεγονότων και των στιγμών που χάνονται».

Ως μαθητής και συνεργάτης του Henri Cartier-Bresson (το όνομα του οποίου συχνά υιοθετεί ο διεθνής Τύπος όταν θέλει να αναφερθεί σε αυτόν, αποκαλώντας τον «ο Bresson της Ανατολής») ο Γκιουλέρ εφαρμόζει την τακτική της «αποφασιστικής στιγμής». «Κάποτε, περίμενα μιάμιση ώρα για χάρη μιας "αναθεματισμένης" γάτας», λέει στο ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ «Αρά Γκιουλέρ: Το μάτι της Κωνσταντινούπολης» («The Eye of Istanbul») έχει συμμετάσχει και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Ουάσιγκτον (DC Independent Film Festival), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Λος Άντζελες (South East European Film Festival Los Angeles), καθώς και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Thessaloniki DOC Festival).

Θα προλογίσει ο Στράτος Σκοτεινιάδης (μέλος της φωτ. ομάδας ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26). Οι υπότιτλοι είναι στα αγγλικά. Παρακαλούμε να είστε τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν την προβολή για να εξασφαλίσετε θέση.

Ευχαριστούμε την Karin Skotiniyadis και την Άννα Γαϊτανά.

Προβολή: Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, 19:00 (α΄ προβολή) και 20:30 (β΄ προβολή)

YouTube