Νίκος Ανδρικόπουλος φωτογραφίες 1974-2009

αφίσα εκδήλωσης
· Εκδόσεις · Λευκώματα · Αθήνα // Δημοσίευση: 14 Σεπ 2010

παρουσίαση λευκώματος του Νίκου Ανδρικόπουλου στον πολυχώρο Στάβλος

Ο Νίκος έφυγε νωρίς… Μαθητές και φίλοι μάζεψαν τις φωτογραφίες του, που ο ίδιος ξεχώριζε περισσότερο και τύπωσαν ένα βιβλίο! Θα το παρουσιάσουν στον πολυχώρο «Στάβλος» (Ηρακλειδών 10, Θησείο, Αθήνα) τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010 στις 20.00.

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του αγαπημένου μας δάσκαλου και φίλου…

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 1952-2010

20/8/1952 Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά.

1970 Αποφοίτησε από το ΙΗ΄ Γυμνάσιο Αρένων Αθηνών

1971 Μετά από Δημόσιο διαγωνισμό, προσελήφθη στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 2008.

1973-1975 Υπηρέτησε τη Στρατιωτική του θητεία.

1975 Εισήλθε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης.

1979 Παρακολούθησε τα μαθήματα του Κέντρου Ελεύθερων Σπουδών
Φωτογραφίας, με καθηγητή τον Δημήτρη Χλιβερό. Την ίδια χρονιά δημιούργησε Studio Διαφημιστικής Φωτογραφίας στη Νέα Ιωνία.
Παράλληλα συνεργάστηκε σαν ελεύθερος φωτογράφος με το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Δ. Τριβιζά, την Ροκ όπερα JESUS CHRIST SUPERSTAR, την ταινία του Θ. Ρεντζή Ηλεκτρικός Άγγελος, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους, ροκ συναυλίες, καθώς επίσης με εφημερίδες και περιοδικά (ΕΝΑ, ΗΧΟΣ, POP&ROCK, MOTOTEXNIKH, MOTONEA κ.α).

1985-1999 Μετατέθηκε στην Υποδ/νση Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Τράπεζας ως φωτογράφος. Συμμετέχει με χιλιάδες λήψεις
στην παραγωγή 13 πολυθεαμάτων (MULTI-VISION SHOWS) της Εθνικής Τράπεζας, που εκπροσωπούν την Ελλάδα σε πολλές χώρες και σημαντικές διεθνείς εκθέσεις (Μουσείο Πούσκιν, Βρετανικό Μουσείο, Μέγαρο UNESCO στο Παρίσι, WORLD EXPO 88 στην Αυστραλία, κ.α). Παράλληλα ειδικεύτηκε στις αντιγραφές έργων τέχνης και στις ειδικές επεξεργασίες των πολύπλοκων λιθογραφικών μασκών, που απαιτούσαν οι παραγωγές των πολυθεαμάτων της Τράπεζας.

1988 Παρακολούθησε τα καλλιτεχνικά και τεχνικά μαθήματα
του Πλάτωνα Ριβέλλη. Υπήρξε ένα από τα αρχικά μέλη
του «Φωτογραφικού Κύκλου».

1989 Προσελήφθη σαν επιμορφωτής, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης, στο Πρότυπο Τμήμα Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, που τότε λειτουργούσε στο Δήμο Ζωγράφου υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

1990-1994 Παρακολούθησε τα 3ήμερα σεμινάρια επιμορφωτών φωτογραφίας με εισηγητή τον Πλάτωνα Ριβέλλη, που έγιναν στο Ναύπλιο, στο Μέτσοβο και στην Ναύπακτο.

1990 Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Club αποφοίτων του Α΄ και Β΄ έτους των Τμημάτων Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Δήμου, που μετονομάστηκε αργότερα σε Φωτογραφική Ομάδα Ζωγράφου (Φ.Ο.Ζ). Κύρια δραστηριότητα υπήρξε η οργάνωση 3μερων workshops με διακεκριμένους εισηγητές όπως ο φωτογράφος του Magnum Larry Towell, o θεωρητικός, δάσκαλος και φωτογράφος Πλάτων Ριβέλλης, ο φωτογράφος του Magnum Νίκος Οικονομόπουλος, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώτης, η φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου κ.α.

1995 Τα Τμήματα Kαλλιτεχνικής Φωτογραφίας ενσωματώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, όπου λειτουργούν μέχρι σήμερα.

1995-1996 Δίδαξε Φωτογραφία στον Πολιτιστικό  Όμιλο Φοιτητών Παν/μίου Αθήνας (Π.Ο.Φ.Π.Α). Παράλληλα ανέλαβε την Ίδρυση Τμήματος Φωτογραφίας στην Φοιτητική Εστία Ζωγράφου, στο οποίο δίδαξε για ένα χρόνο.

1998 Ανέλαβε ως βοηθός επιμελητής την μεγάλη αναδρομική έκθεση
των έργων του γλύπτη Γερ. Σκλάβου στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Ανδρικόπουλος δίδαξε αδιαλείπτως αισθητική και τεχνική της φωτογραφίας στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δήμου Ζωγράφου μέχρι τον πρόωρο θάνατό του.