Πειραματική Φωτογραφία

flyer εκδήλωσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Λάρισα // Δημοσίευση: 09 Δεκ 2016

ομιλία με εισηγητή τον Μανόλη Κασιμάτη στο Μύλο του Παππά, στη Λάρισα

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, στο Μύλο του Παππά, (1ος όροφος) Γεωργιάδου 53 στη Λάρισα, ομιλία με θέμα «Πειραματική Φωτογραφία», με εισηγητή τον Μανόλη Κασιμάτη.

Στην ομιλία θα γίνει αναφορά πάνω στην ιστορία της πειραματικής φωτογραφίας, στις τεχνικές της και θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα δουλείας από φωτογράφους που εκφράστηκαν διαμέσου της πειραματικής φωτογραφίας.

Μανόλης Κασιμάτης
Ο Μανόλης Κασιμάτης (Αθήνα 1958) πήρε τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας από τον πατέρα του (φωτογράφος-φωτορεπόρτερ της εφημερίδας ΑΥΓΗ περιόδου 1955-1964). Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έχει σπουδάσει Γραφικές Τέχνες/Γραφιστική, εκτύπωση όφσετ, ηλεκτρονική τυπογραφία-ψηφιακή επεξεργασία. Παρακολούθησε γενικά και εξειδικευμένα σεμινάρια φωτογραφίας στις σχολές LEICA AKADEMY, E.S.P., BLOU UP και σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης βίντεο. Επίσης ειδικευμένα σεμινάρια για γραφικές τέχνες, ιστορία Μ.Μ.Ε., ιστορία τέχνης και ιστορία κινηματογράφου. Ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ, της ΑΚΠΙ και της πειραματικής φωτογραφικής ομάδας PROVA D` ARTE. Μέλος των Φίλων Φωτογραφικών Αρχείων και αναμνήσεων. Μέλος του Φοίβου-Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων των επαγγελματιών δημιουργών φωτογράφων, του ΟΣΔΕΛ και του ΟΣΔΕΕΤΕ. Φωτογραφικά έργα του διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά, καταλόγους-λευκώματα και σε φωτογραφικές σελίδες στο διαδίκτυο. Έχει κάνει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών και εξεταστής πιστοποίησης αποφοίτων ΙΕΚ φωτογραφίας.
Είναι εκδότης του φωτογραφικού περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ και του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Διετέλεσε αρθρογράφος-συνεργάτης του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΔΩΛΟ, καθώς και συνεργάτης στα περιοδικά Αντιλήψεις, Φωτογράφος. Έχει ασχοληθεί με την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους σε φορμά SUPER 8. Ήταν μέλος της κινηματογραφικής ομάδας ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ και σχεδιαστής του ομώνυμου περιοδικού της, και μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ που έχει σκοπό την καταγραφή και αξιοποίηση του ερασιτεχνικού κινηματογράφου. Συνδημιούργησε μία μελέτη για την ίδρυση ενός Ελληνικού Ινστιτούτου φωτογραφίας (Ε.Ι.Φ.).
Κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες για την φωτογραφία.
Οργάνωσε και επιμελείται με φωτογραφικές εκθέσεις και άρθρα το φωτογραφικό δημιουργικό έργο του πατέρα του Στέλιου. Έχει επίσης επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφικών ντοκουμέντων από τις φυλακές και εξορίες της περιόδου 1943-74 και ταυτόχρονα μελετάει την ιστορική αξία και δυναμική της φωτογραφίας ντοκουμέντου τη σκληρή αυτή περίοδο. Υποστηρίζει το έργο της Βιβλιοθήκης ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και της ΠΕΚΑΜ. Επιμελείται και οργανώνει με την εταιρεία φωτογραφίζοντας: εκθέσεις-συζητήσεις με θέμα: αντιπολεμικό, ο ανθρώπινος πόνος στη εικόνα, Φωτογραφίζοντας την μάχη του Δεκέμβρη του 44 κα. Ασχολείται με ηλεκτρονική εκτύπωση και επεξεργασία εντύπων, φωτολευκωμάτων, περιοδικών και φυλλαδίων και μονογραφίες φωτογραφικών τεχνικών και παραδίδοντας μαθήματα φωτογραφικών τεχνικών. Καταγράφει την φωτογραφική και τυπογραφική ιστορική δραστηριότητα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Συντονίζει την προσπάθεια δημιουργίας συλλόγου απογόνων φωτογράφων.
Αναπαράγει παλιές φωτογραφικές εκδόσεις και εκδίδει φωτογραφικές και τυπογραφικές ιστορικές μελέτες.
Προσωπική ιστοσελίδα http://www.manolokasimatis.gr/
Πολιτιστική εταιρεία φωτογραφίζοντας http://eteriafotografizontas.blogspot.com/

Tο μοναδικό (στην Ελλάδα) στο είδος του site/blog πειραματικής ομάδας prova d arte που είναι αφιερωμένο στην φωτογραφική δημιουργική πειραματική έκφραση
http://prova-d-arte.blogspot.com/ prova d`arte" gruppo fotografico

«Ζωγραφίζω εκείνο που δεν μπορεί να φωτογραφηθεί και φωτογραφίζω εκείνο που δεν επιθυμώ να ζωγραφίσω...Δεν με ενδιαφέρει να γίνομαι κατανοητός ως ζωγράφος, ως δημιουργός αντικειμένων ή ως φωτογράφος»....
«Δεν είμαι φωτογράφος της φύσης αλλά της φαντασίας μου ... θα προτιμούσα να φωτογραφίσω μια ιδέα πάρα ένα αντικείμενο, κι ένα όνειρο πάρα μια ιδέα»
Man Ray (1890-1976)

Λίγα λόγια για τη ομάδα: Ιδρύθηκε άτυπα το 1999 από τον φωτογράφο μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδας Μανόλη Κασιμάτη (και δασκάλου τεχνικών πειραματικής φωτογραφίας) σαν ανάγκη να αξιοποιηθεί πιο συγκεκριμένα και συλλογικά στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τομέας φωτογραφίας όπου ενώ ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1910 έχει την θέση του στον σύγχρονο εικαστικό κόσμο στην ελληνική εικαστική πραγματικότητα συνεχίζει να παραμένει στην αφάνεια....