Από το βιβλίο φωτογραφίας και το portfolio στο photobook

φωτογραφία εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016

ένα εργαστήριο 36 ωρών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

To photobook και το βιβλίο φωτογραφίας διαφέρουν.

Βιβλίο φωτογραφίας μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε βιβλίο που περιέχει φωτογραφικές εικόνες, σχετικές ή απολύτως άσχετες μεταξύ τους.

To photobook αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση – έργο που έχει το δικό του ξεχωριστό νόημα μονάχα σε αυτή τη συγκεκριμένη μορφή, στο συγκεκριμένο μέγεθος – έκταση και διάσταση, με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, χαρτί, βιβλιοδεσία, εξώφυλλο, με τη συγκεκριμένη αλληλουχία εικόνων ή/και κειμένων. Η ενορχήστρωση μιας φωτογραφικής έκθεσης, καλής, μέτριας ή κακής, όταν αυτή αποκαθηλωθεί, παύει να υπάρχει. Το photobook, αντιθέτως, καθώς κυκλοφορεί σε πολλά αντίτυπα, μπορεί να έχει πολλές ζωές.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν στη φωτογραφική αφήγηση αλλά και σ’ όλα τα ενδιάμεσα στάδια μέχρι την παραγωγή ενός self published photobook. Πρόκειται για μια διαδικασία αποσπασματικής, ιδιοσυγκρασιακής αφήγησης, όπου με αφετηρία τη μια εικόνα οδηγούμαστε στις πολλές από το dummy φτάνουμε στο photobook και από το σύνολο των επιμέρους στοιχείων στο όλον.

Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν προς την ολοκλήρωση της εργασίας τους με κατ’ιδίαν καθοδήγηση.

Συγκεκριμένα: Οι συμμετέχοντες με τη καθοδήγηση της εισηγήτριας και τη βοήθεια της ομάδας θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν με βάση τις 20-30 φωτογραφίες του πορτφόλιό τους (στις οποίες ενδεχομένως θα χρειαστεί στην πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος να προστεθούν κι άλλες) μια προσωπική οπτική αφήγηση που στη συνέχεια θα καταλήξει σε χειροποίητα dummies. Tελικός στόχος είναι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο να ολοκληρώσουν τις συναντήσεις ξεφυλλίζοντας τουλάχιστον ένα χάρτινο προσχέδιο του βιβλίου τους.

Αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα


ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ  – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ιανουάριος – Ιούνιος 2017

Σύνολο συναντήσεων: 6

Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 36

Κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 6 διδακτικών ωρών.

Αναλυτικά ημέρες και ώρες διεξαγωγής

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, Σάββατο 1 Απριλίου, Σάββατο 29 Απριλίου, Σάββατο 27 Μαϊου, Σάββατο 24 Ιουνίου 2017,

Ώρα διεξαγωγής: 12:00 – 19:00

Χώρος διεξαγωγής: ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, Πειραιώς 256


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά σύντομο κείμενο δήλωσης προθέσεων – προσδοκιών ή και προηγούμενης εμπειρίας, εάν υπάρχει (έως 250 λέξεις). Επίσης, ένα πορτφόλιο με 25 – 30 φωτογραφίες jpg @ 1200 dpi στη μεγάλη διάσταση, αποθηκευμένες ως εξής: onoma.epitheto_01. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου.


ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Το κόστος συμμετοχής για το σεμινάριο ανέρχεται στα 350 €.

Η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης στον λογαριασμό του ΕΛΚΕ (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΙΒΑΝ: GR4401101290000012954000076, κωδικός SWIFT / BIC: ETHNGRAA) ή με πιστωτική κάρτα στη γραμματεία του ΕΛΚΕ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πατησίων 42
ΩΡΑΡΙΟ: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00
ΤΗΛ: 210 3897100, 210 3897128, 210 3897157

Αίτηση Συμμετοχής: http://asfaphotocourses.gr/apo-to-vivlio-fotografias/