A Collection of Painful Art

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 18 Ιαν 2017

εκθεσιακό πρόγραμμα

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σας καλωσορίζουμε στο ArtWall Project Space για τα εγκαίνια της έκθεσης “A Collection of Painful Art”, και για μια σειρά προβολών και συζητήσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες μέχρι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, 19:30
Opening drinks: Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, 22:30 @ Fresh hotel Air Lounge

φωτισμός, νυχτερινή λήψη
φωτογραφία: Χρήστος Χρυσόπουλος

«Ακόμα και μέσα στους πιο δημοφιλείς τομείς της τέχνης, ειδικά στην αφηγηματική τέχνη, εγκλείονται επώδυνες εμπειρίες», σημειώνει η Aaron Smuts, Δρ. Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison στο Journal of Aesthetic Education, 2007. Συνεχίζει με την ερώτηση, «Υπάρχει κάποια πραγματική διαφορά ανάμεσα στη συναισθηματική αντίδραση που επιδιώκουμε μέσα από την τέχνη, και σε αυτή που επιδιώκουμε από την ίδια τη ζωή;»
Στην αναζήτηση καλλιτεχνών που η δουλειά τους προσεγγίζει το επώδυνο (painful) στην τέχνη, κάποια έργα ξεδιπλώνονται με αιχμηρό χιούμορ, συμβολισμούς και μεταφορικές έννοιες, και άλλα με μια ευθύτητα που σχεδόν ντρέπεσαι να τα κοιτάξεις. Η έκθεση “A Collection of Painful Art” μοιάζει να πρόκειται για μια μικρή προσωπική συλλογή, ένα φετίχ που κάποιος αποφάσισε να αποκαλύψει στο κοινό. Φυσικά το θέμα δεν εξαντλείται εδώ, οι αναφορές είναι ατελείωτες, εντός και εκτός συνόρων και μεταξύ πολιτισμών.

Συμμετέχουν: Ανδρέας Βούσουρας, Βασίλης Παντελίδης, Ελεάννα Μπαλέση, Γιάννης Σινιόρογλου, Χρήστος Χρυσόπουλος.

γυναίκα φοράει στο κεφάλι της απόχη ψαρέματος
φωτογραφία: Βασίλης Παντελίδης

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης και πρόγραμμα προβολών

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου: Ωράριο έκθεσης 17:00 - 20:00
Anna Vasof: Σκαρφαλώνοντας Βουνά. Live παρουσίαση 18 μικρό-εφευρέσεων, έναρξη: 19:30

Σάββατο 21 Ιανουαρίου: Ωράριο έκθεσης 17:00 - 20:00
IV, Νίκος Γιαβρόπουλος. Προβολή βίντεο & συζήτηση, ώρα έναρξης: 20:00

Τρίτη 22 Ιανουαρίου: Ωράριο έκθεσης 17:00 - 20:00

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου: Ωράριο έκθεσης 17:00 - 20:00
Χρήστος Χρυσόπουλος, ANGST. Ανάγνωση & ταυτόχρονη προβολή βίντεο, ώρα έναρξης: 20:00

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου: Ωράριο έκθεσης 17:00 - 20:00

Σάββατο 28 Ιανουαρίου: Ωράριο έκθεσης 13:00 - 16:00

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, 19:30
Anna Vasof: Σκαρφαλώνοντας Βουνά. Live παρουσίαση 18 μικρό-εφευρέσεων

H Anna Vasof σε μια συζήτηση με το κοινό, παρουσιάζει μια σειρά εφευρέσεων που αποτελεί και το κύριο στοιχείο στη δουλειά της. Μια μηχανή που λειτουργεί μόνο τη στιγμή της διάλυσής της, παπούτσια που μεταφράζουν τη κίνησή των ποδιών σε γεωπολιτικά γεγονότα, προσθετικά νύχια-εργαλεία ξυλουργικής και άλλες 15 εφευρέσεις.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου, 20:00
IV, Νίκος Γιαβρόπουλος. Προβολή βίντεο & συζήτηση

ʺMadonnaʺ, ʺAphroditeʺ, ʺSelfexile, ʺMeta-Oedipousʺ, 4 βίντεο – σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του εικαστικού Νίκου Γιαβρόπουλου θα παρουσιαστούν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, μέσα στην έκθεση “A collection of Painful Art”.

Τη σειρά της παρουσίασης θα ανοίξει το πρώτο βίντεο με τίτλο ʺMadonnaʺ. Το βίντεο απέσπασε το πρώτο βραβείο μικρού μήκους video art το 1998 για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Βίντεο Τέχνης ʺMediaterraʺ που διοργανώθηκε από το Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας «Φούρνος». Το δεύτερο video, ʺAphroditeʺ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 στον ίδιο χώρο, έχει συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ video art στο εξωτερικό. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ʺSelfexileʺ - πρώτο βραβείο καλλιτεχνικού Video "Odysseus" 2013, από το London Greek Film and Video Festival. Tελευταίο βίντεο της παρουσίασης το ʺMeta-Oedipousʺ (2016). Το έργο παρουσιάστηκε ως video performance στο μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης [OUT] TOPIAS, περφόρμανς και υπαίθριος / δημόσιος χώρος.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, 20:00
Χρήστος Χρυσόπουλος | ANGST. Ανάγνωση με ταυτόχρονη προβολή βίντεο
Λεπτομέρεια φωτογραφίας του Δημήτρη Χαρισιάδη (1911-1993), σκελετωμένο σώμα όρθιο σε καρέκλα

Λεπτομέρεια φωτογραφίας του Δημήτρη Χαρισιάδη (1911-1993)

«Η λογοτεχνία ασχολείται με την αγωνία»: ακολουθώντας την πίστη που εξέφρασε ο Georges Bataille στην μοναδική του τηλεοπτική συνέντευξη στον Pierre Dumayet το 1957, ο Χρήστος Χρυσόπουλος αυτο-ανθολογείται κατασκευάζοντας μια επικράτεια λόγου με μοναδικό ένοικο τη συνείδηση της παροδικότητας.