Τρίμηνο Σεμινάριο Κινηματογράφου

αφίσα cinemarian
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 01 Φεβ 2017

νέος εντατικός τρίμηνος κύκλος στο Cinemarian

Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό; Οι ταινίες χρειάζονται χρήματα για να γίνουν; Εμείς δεν συμφωνούμε με τίποτα από τα προηγούμενα! Δουλεύουμε με άλλο τρόπο εδώ και χρόνια με συνέπεια και αποτελέσματα!

Είναι ένα εντατικό μάθημα που δίνει τα βασικά θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία  σε όσους θέλουν να κάνουν τις ταινίες τους (ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό και τις προηγούμενες γνώσεις που έχουν). Επίσης ενδιαφέρει τις φίλες και φίλους που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον κινηματογράφο (ηθοποιία, μακιγιάζ, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, κριτική, αρθρογραφία σχετική, ηχοληψία, οργάνωση παραγωγής κλπ). Καταλαβαίνοντας τις βασικές αρχές αυτής της τέχνης η δουλειά τους θα γίνει πιο εύκολη και δημιουργική.

Φτιάχνουμε μια ταινία μικρού μήκους για να δοκιμάσουμε στην πράξη τις τεχνικές γνώσεις που θα αποκτήσουμε. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει παραδείγματα από ταινίες για να καταλάβουμε τι κάνουν διαφορετικοί σκηνοθέτες και γιατί (εισηγητής Γιάννης Παρασκευόπουλος) και τεχνικές γνώσεις με άμεση εφαρμογή κι ασκήσεις για να μάθουμε πώς να κάνουμε την πρώτη μας ταινία (εισηγητής Ανδρέας Κατσικούδης). Επίσης δίνεται υλικό για μελέτη και ασκήσεις σε εβδομαδιαία βάση για να συνεχίσει ο ενδιαφερόμενος τη μελέτη μόνος του!

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:00 θα γίνει η παρουσίαση των μαθημάτων στο Cinemarian και οι εγγραφές (πληρώνοντας τον πρώτο μήνα) και την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου θα γίνει έναρξη των μαθημάτων τα οποία θα διαρκέσουν συνολικά τρεις μήνες.
Ενώ χρειαστεί θα προσθέσουμε μερικές Δευτέρες ακόμη (αυτές χωρίς επιπλέον κόστος) για να ολοκληρωθεί η ταινία, αλλά και τα θεωρητικά. Το κόστος για κάθε μήνα είναι 45 € (αν προπληρωθούν οι τρεις μήνες 40 €, δηλαδή 120 € στο σύνολο).

Δείτε εδώ την ύλη και τη μεθοδολογία του κινηματογραφικού σεμιναρίου.

Σύντομο Βιογραφικό του Ανδρέα Κατσικούδη
Ο Ανδρέας Κατσικούδης ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο από το 2000. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο ΣΥΜΟΦΕ και στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και έχει φοιτήσει στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Δ. Ζωγράφου (διετής αναγνωρισμένη σχολή). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα κινηματογράφου στο Δήμο Αθηναίων (ένα έτος) και εξειδικευμένα σεμινάρια (π.χ. Το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ, διοργάνωση ΕΡΤ). Συμμετέχει για πολλά χρόνια σε ταινίες μέσα από διάφορους ρόλους (παίζοντας, κάμεραμαν, διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ, βοηθός παραγωγής κλπ.). Το 2003 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση ως φωτογράφος στην ΕΠΑΣΚΤ (Πλάκα). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ (π.χ. Φεστιβάλ «Δια-ροές», Αsh in Art 2005, Fringe 2011 κ.ά.). Έχει δείξει επίσης δουλειά του σε διάφορους χώρους όπως στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, στο Bios, στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, στην Τεχνόπολη (Γκάζι), στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης κ.ά. Ήταν εισηγητής σε συνέδρια (π.χ. εισήγηση με θέμα: Ο Χρόνος στον Κινηματογράφο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Συνέδριο της Εν. Ελλην. Φυσικών 2011). Ο Ανδρέας Κατσικούδης, επίσης, διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου στην Αθήνα και στη Β. Εύβοια, έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους (έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως της Δράμας κ.ά.) και γράφει ποίηση (έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες). Άρθρα του και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα (πχ Ελευθεροτυπία, Γεωτρόπιο, Επενδυτής, Εκπαιδευτική Κοινότητα) και στο διαδίκτυο (συνεργάζεται σε τακτική βάση με διάφορα περιοδικά). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμ. Δημοτ. Εκπ/σης (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και το Μαράσλειο Διδασκαλείο Μετεκπαίδευσης.

Σύντομο Βιογραφικό του Γιάννη Παρασκευόπουλου
O Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι ιστορικός του κινηματογράφου και υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει προπτυχιακές κινηματογραφικές σπουδές (film studies) στο πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου την περίοδο 2001-2004. Το 2005 ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο τμήμα κινηματογραφικών σπουδών στο πανεπιστήμιο U.C.L. του Λονδίνου με την διατριβή «Ο Κινηματογράφος της Παραβίασης: ο ερωτισμός στο Zabriskie Point και την Αυτοκρατορία των αισθήσεων». Το 2007-2008 παρακολουθεί μαθήματα τεχνικής του κινηματογράφου στην σχολή E.S.E.C. στο Παρίσι που περιλαμβάνουν: οργάνωση παραγωγής, φωτισμό, σκηνοθεσία, ηχοληψία και σεναριογραφία. Έκτοτε έχει συνεργαστεί σε διάφορες μικρού μήκους παραγωγές ως τεχνικός. Γράφει, μεταφράζει και συλλέγει κείμενα για το περιοδικό Alloglotta και συμμετέχει στην διαδικτυακή ραδιοφωνική «City Travellers» στο Beton7.artradio. Διοργανώνει κινηματογραφικά αφιερώματα με την ομάδα «Σύναψις». Είναι ο μεταφραστής των «Απάντων των Κινηματογραφικών Έργων» του Γκυ Ντεμπόρ.