Ζωγραφίζω (σ)την κρίση

αφίσα φεστιβάλ
· Εκθέσεις · Φεστιβάλ · Κατερίνη // Δημοσίευση: 03 Mar 2017

τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης 2017 δημιουργούν ζωτικό χώρο έκφρασης και δημιουργίας

Τα 2α Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης, επιλέγοντας την θεματική «Κινηματογραφώντας (σ)την κρίση» θέλουν να εστιάσουν στο πως αποτυπώνονται μέσω της τέχνης οι πολυεπίπεδες συνέπειες των δύσκολων εποχών των ανθρώπινων κοινωνιών. Με αυτό ως γνώμονα, γεννήθηκε η ιδέα για το ανοιχτό κάλεσμα προς εικαστικούς καλλιτέχνες, με τίτλο «Ζωγραφίζω (σ)την κρίση», τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιάζονται στην Αστική Σχολή Κατερίνης από τις 5 μέχρι τις 19 Μαρτίου, παράλληλα με διαδραστικές παρεμβάσεις που θα ανατροφοδοτούν όλες τις μέρες της έκθεσης έναν διάλογο με το κοινό.

Εικαστικά έργα απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια - καθώς θα συμμετέχει ομαδικά η BULB (Bucharest Urban League of photographers for the Balkans) με τον υπεύθυνό της Ιωάννη Σταματογιάννη να παρουσιάζει τα έργα – συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση που επιμελούνται η Κατερίνα Τσιγκάνου, ο Γιάννης Τσιγάρας και η Λίνα Γιαμούζη. Θα διατίθενται σε συμβολική τιμή και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα προσφερθεί για φιλανθρωπικό σκοπό. Επιπλέον, το σκηνικό που θα στηθεί θα ενισχύεται από κατασκευές αλλά και ηχητική υπόκρουση που θα επιτείνει την ροή της Έκθεσης από την μια αίθουσα της Αστικής Σχολής στην άλλη.

Η συνολική σύνθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και κατασκευών στοχεύει να λειτουργήσει ως έμπνευση και για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός των διοργανωτών προβλέπει την τοποθέτηση πάνελ, στα οποία ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση αλλά και όποιος από το κοινό το επιθυμεί θα μπορεί να δημιουργήσει, καταθέτοντας έτσι εμπειρίες του γύρω από την κρίση. Φιλοδοξία του εγχειρήματος «Ζωγραφίζοντας (σ)την κρίση» είναι να ριχτεί φως στο πως η τέχνη αφουγκράζεται τους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς και την διαδικασία με την οποία αυτοί έρχονται στη ζωή ως καλλιτεχνήματα.