Νέος Κύκλος Σεμιναρίων για Αρχάριους

αφίσα λέσχης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Φιλοθέη - Ψυχικό // Δημοσίευση: 07 Mar 2017

απο τη Λέσχη Φωτογραφίας Κωνσταντινουπολιτών στο κτίριο του Καστρίτσειου Μουσείου Πολιτισμού Κωνσταντινούπολης & Μικράς Ασίας

Η Λέσχη Φωτογραφίας Κωνσταντινουπολιτών ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου σεμιναρίων φωτογραφίας για αρχάριους στις 20 Μαρτίου. Τα σεμινάρια αρχαρίων θα διαρκέσουν 4 μήνες, με 3ωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα 19:00 με 22:00 και θα πραγματοποιηθούν στην πλήρως εξοπλισμένη έδρα τους, στο κτίριο του Καστρίτσειου Μουσείου Πολιτισμού Κωνσταντινούπολης & Μικράς Ασίας.

Από την αρχή λοιπόν, με σωστές βάσεις, ουσιαστική και οργανωμένη πληροφορία, για όλους τους φίλους της φωτογραφίας που έψαχναν Γνώση και Φωτογραφική Παρέα.

Τα σεμινάρια διαμορφώθηκαν με τη λογική της διαδραστικής γνωριμίας με τη Φωτογραφία, όπου Τέχνη και Τεχνική ανταγωνίζονται με στόχο την διαμόρφωση του τρόπου που ο φωτογράφος θα παράγει το έργο του. Εδώ αποκαλύπτεται σταδιακά ο κόσμος γύρω μας μέσα από τη φωτογραφική του εκδοχή και το προσοφθάλμιο της φωτογραφικής μας μηχανής.

 

Βασική Θεματολογία Σεμιναρίου Αρχαρίων

Ξεκινώντας το σεμινάριο αρχαρίων [ΣΤΑΔΙΟ 1] παραδίδεται Βιβλίο Φωτογραφίας στα ελληνικά (Τεχνικό μέρος) σε ψηφιακή μορφή καθώς και ένα ακόμη βιβλίο (Ελληνικά ή Αγγλικά κατ’ επιλογή των συμμετεχόντων).
Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν αναθέσεις εργασίας, και κριτική αξιολόγηση σε προσωπικό επίπεδο, της δουλειάς των συμμετεχόντων.

Σε κάθε συνάντηση παρουσιάζονται καινούργιες φωτογραφίες των μαθητών και γίνεται σχολιασμός-αξιολόγηση των εργασιών-projects που έχουν ανατεθεί. Αυτό βοηθάει να συζητηθούν οι πρακτικές και καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες του μέσου και να αναλυθεί σε βάθος χρόνου όλη η πορεία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο.

Όλα τα σεμινάρια γίνονται με τη βοήθεια ψηφιακών παρουσιάσεων με διαγράμματα, φωτογραφίες και παραδείγματα.

 

ΣΤΑΔΙΟ 1: Εισαγωγή στη φωτογραφία, μια προσέγγιση για αρχάριους

Ιστορία της φωτογραφίας, τα πρώιμα χρόνια και η εξέλιξή της. Camera obscura, ηλιογραφία, δαγκεροτυπία, καλοτυπία, autochrome, γυάλινες πλάκες και άλλες πρώιμες τεχνικές.

 • Η Φωτογραφία, η αλληλεπίδρασή της με τις άλλες τέχνες και η σχέση της με τη ζωγραφική
 • Τα είδη και οι κατηγορίες των φωτογραφικών μηχανών
 • Η τεχνολογία, οι τύποι, οι εφαρμογές και περιορισμοί τους. Βασικές Tεχνικές Γνώσεις, το τρίγωνο της έκθεσης
 • Φωτογραφικοί Φακοί, Η προοπτική και τα είδη των φωτογραφικών φακών. Το εστιακό μήκος και η δημιουργική χρήση του
 • Ο sensor της φωτογραφικής μηχανής, Πως «βλέπει» ο sensor και ποιές οι διαφορές του από την ανθρώπινη όραση
 • ISO, ευαισθησία, Φωτομέτρηση
 • Τα ρεύματα φωτογραφικής αισθητικής
 • Κινήματα, σχολές και προσεγγίσεις στη φωτογραφία
 • Αναπτύσσοντας την προσωπική ματιά
 • Το Φωτογραφικό Workflow και η διαμόρφωση του τρόπου που ο φωτογράφος θα παράγει το έργο του

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο φωτογράφος Χρήστος Κανάκης (Laurea in Fotografia), με επαγγελματική εμπειρία 25 ετών στην Διαφημιστική & Αρχιτεκτονική Φωτογραφία και 10 στη Διδασκαλία της Τέχνης & Τεχνικής της Φωτογραφίας.

Ανάλογα με τις γνώσεις των συμμετεχόντων, η θεματολογία προσαρμόζεται ώστε να δοθεί βάρος εκεί που πραγματικά υπάρχουν ελλείψεις.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου, μπορείς παρακολουθήσεις τα επόμενα στάδια σεμιναρίων για πιο προχωρημένους η συμμετάσχεις σε εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνονται όλο το χρόνο.


Η Λέσχη Φωτογραφίας είναι μια πολιτιστική ομάδα που δραστηριοποιείται στα πλαίσια του σωματείου «Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών». Οι συναντήσεις και τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο κτίριο του Καστρίτσειου Μουσείου Πολιτισμού Κωνσταντινούπολης & Μικράς Ασίας, στην Φιλοθέη, Καποδιστρίου 17, που είναι πλήρως εξοπλισμένο και περιλαμβάνει:

 • Ψηφιακό projector & calibrated Τηλεόραση PLASMA 52’’ για παρουσιάσεις εκπαιδευτικού οπτικού υλικού για κάθε φωτογραφικό πεδίο αλλά και του φωτογραφικού έργου όλων των συμμετεχόντων για σχολιασμό-κριτική και αξιολόγηση της πορείας του κάθε μέλους της Λέσχης.
 • Αναλογικός projector για προβολή slides, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, γρήγορο ADSL internet για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
 • Ταυτόχρονα με τα μαθήματα παρέχεται πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό από ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία φωτογραφίας, καθώς και σε περιοδικά φωτογραφίας από τη δανειστική βιβλιοθήκη της λέσχης μας.
 • Φωτογραφικό studio για πρακτική εφαρμογή της διδασκαλίας των σεμιναρίων και πειραματισμούς
 • Εκτός των ανωτέρω προγραμματίζονται διαλέξεις και αφιερώματα σε Ελλήνες φωτογράφους που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, σεμινάρια από εμπορικές εταιρείες για τα φωτογραφικά προιόντα τους, τη χρήση τους και τις τεχνικές που εφαρμόζονται.
  Οι εταιρίες αυτές προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις για αγορές από μέλη της Λέσχης, καθώς και προβολές High Definition Ταινιών και Documentaries Φωτογραφικού ενδιαφέροντος.

Για να συμμετάσχεις στο σεμινάριο ή να ζητήσεις πληροφορίες σχετικά με τη Λέσχη και το Σεμινάριο στείλε mail στο: photo.lesxi.konpol@gmail.com αναφέροντας:

 • Κινητό Τηλέφωνο
 • Φωτογραφικές Γνώσεις (αν υπάρχουν)
 • Φωτογραφικός Εξοπλισμός (αν υπάρχει), ο οποίος όμως δεν είναι απαραίτητος για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Για τους πρώτους 2-3 μήνες, αρκεί ακόμη και το Smartphone σου