PHOTOVISION 2017

λογότυπο φορέα
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Διάφορα · Εκθέσεις · Πειραιάς · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 08 Mar 2017

το παράλληλο πρόγραμμα της 12ης διοργάνωσης

Η δωδέκατη διοργάνωση της, της μακροβιότερης και πλέον έγκυρης έκθεσης Imaging της χώρας μας, που πραγματοποιείται σταθερά και αδιάλειπτα ανά διετία από το 1995, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Tο Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 ανοίγει τις πύλες της η 12η Photovision για να φιλοξενήσει χιλιάδες φίλους της φωτογραφίας, επαγγελματίες φωτογράφους και λάτρεις της τεχνολογίας. Περισσότεροι από εκατό εκθέτες, με portfolio που ξεπερνά τα 200 brands τεχνολογίας, αλλά και φωτογραφικές ομάδες, λέσχες και επίσημοι φορείς συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του κόσμου της εικόνας.
Φέτος η έκθεση πραγματοποιείται σε νέο εκθεσιακό χώρο στο Στάδιο Tae Kwon Do, δίπλα από το νεόδμητο Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, στη συμβολή της Λ. Συγγρού και της Λ. Ποσειδώνος στο Δέλτα Φαλήρου από 11 ως 13 Μαρτίου.

Η Photovision πλαισιώνεται από όλα τα γνώριμα στοιχεία που την καθιέρωσαν στη συνείδηση του φωτογραφικού κοινού και την κατέστησαν την πιο πετυχημένη και μακροβιότερη κλαδική έκθεση στον χώρο του imaging. Και φέτος λοιπόν θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμα workshop και σεμινάρια πάνω στην τέχνη και στην τεχνική της φωτογραφίας. Η οργανωτική ομάδα της Photovision και του Περιοδικού ΦΩΤΟγράφος εξασφάλισαν τη συνεργασία με αρκετούς κατασκευαστές και εισαγωγείς και έτσι οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ό,τι πιο καινούργιο σε φωτογραφικό εξοπλισμό και software. Παράλληλα, σε συνεργασία με επίσημους φορείς θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και άλλες, επιμορφωτικής φύσεως, εκδηλώσεις για την ενημέρωση και υποστήριξη των επισκεπτών σε θέματα που άπτονται της φωτογραφίας, του βίντεο και της τεχνολογίας.

Εκτός αυτών, για πρώτη φορά η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί στους χώρους της το πρώτο Bazaar μεταχειρισμένων μηχανών και συλλεκτικών φωτογραφιών, που ήδη έχει αγκαλιαστεί με ενθουσιασμό από το φωτογραφόφιλο κοινό. Φωτογράφοι από όλη την χώρα θα έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν τον παλιό τους εξοπλισμό ή να αναζητήσουν τη μηχανή της αρεσκείας τους, ψηφιακή ή αναλογική.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται διαρκώς. Για τις τελευταίες ενημερώσεις μπορείτε να επισκέπτεστε το www.photovision.gr.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 12ης PHOTOVISION

Διάλεξη του Γιάννη Μπεχράκη

Θέμα: «Αυτόπτης μάρτυρας»

Ο βραβευμένος Έλληνας φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου Reuters, θα αναλύσει τις εμπειρίες του από την 30ετή θητεία του στο φωτορεπορτάζ. Ο Γιάννης Μπεχράκης θα θίξει ζητήματα πρακτικής, δεοντολογίας και ηθικής του ρεπορτάζ σε μια αποκαλυπτική εκ των έσω ματιά στον συναρπαστικό, όσο και σκληρό, κόσμο του φωτορεπορτάζ που τεκμηριώνεται από σπουδαίο φωτογραφικό υλικό. Θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος με το κοινό.
Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων |Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:00

 

Μεγάλη ομαδική έκθεση «Η Ελλάδα μας»

Συμμετέχουν 55 φωτογραφικές ομάδες, λέσχες & σωματεία από όλη την επικράτεια

Για πρώτη φορά, κάτω από την ίδια στέγη 55 φωτογραφικές ομάδες και οργανωμένοι φορείς ενώνουν τη φωτογραφική τους ματιά και εκθέτουν τις εικόνες τους που πραγματεύονται ένα κοινό θέμα: την Ελλάδα μας. Την Ελλάδα που μας παρέχει απλόχερα φωτογραφικές ευκαιρίες. Την Ελλάδα που είναι τα πάντα. Το ευρύτερο σπίτι μας, η αρχέγονη γη, η κληρονομιά και η παράδοση. Είναι το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο γεννιόμαστε, ζούμε, ερωτευόμαστε, κάνουμε οικογένειες, μεγαλώνουμε και κάποια στιγμή μας περιβάλλει ως την αιωνιότητα.

 

Φωτογραφικό Bazaar

Σε ειδικά διαμορφωμένο Ηall | Καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης
Σε ειδικό χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν συγκεντρωμένοι ιδιώτες που θα παραθέτουν για πώληση ή ανταλλαγή μεταχειρισμένες και συλλεκτικές φωτογραφικές μηχανές, φακούς, αξεσουάρ και παρελκόμενα της φωτογραφικής επεξεργασίας ακόμη και της ψηφιακής εποχής. Ένα σημαντικό σκέλος της πρωτοβουλίας αφορά τους ενδιαφερόμενους για vintage φωτογραφίες από την εποχή της δαγγεροτυπίας και εντεύθεν, με εκτυπώσεις αλμπουμίνας, υγρού κολλοδίου, κυανοτυπίες, καλοτυπίες κλπ. που σήμερα έχουν αποκτήσει αρχειακή και συλλεκτική σημασία.

 

Black… Monday

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, οι εκθέτες της Photovision θα διαθέτουν επιλεγμένα προϊόντα σε προσφορά και με σημαντικές εκπτώσεις που θα αγγίζουν έως και το 70%.

Κεντρικό Hall | Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

 

Drones, τεχνολογία και νομοθεσία

Ανοιχτή συζήτηση που συνδιοργανώνεται από το περιοδικό ΦΩΤΟγράφος και την Πανελλήνια Ένωση Χειριστών ΣμηΕΑ σχετικά με τις δυνατότητες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές των drones στον κόσμο του imaging και το νέο νομικό πλαίσιο για τα drones βάσει των πρόσφατων αποφάσεων της Yπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στη συζήτηση οι προσκεκλημένοι ομιλητές, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Χειριστών ΣμηΕΑ, επαγγελματίες φωτογράφοι και κινηματογραφιστές, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και ειδικοί στα drone, θα αναλύσουν θέματα τεχνολογίας και εφαρμογών των drones όχι μόνο στη φωτογραφία αλλά και σε άλλα πεδία καθώς και για τις πρακτικές πλευρές και επιπτώσεις από το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες drone και χειριστή drone.

Στο πάνελ μετέχουν:

  • Ν. Αμωράτης (εκπρόσωπος ΥΠΑ)
  • Α. Αντζουλάτος (κατασκευαστής και ειδικός στα drone)
  • Σ. Κόκκινος (ιδρυτικό μέλος ΠΕΧΣμηΕΑ)
  • Ρ. Παπαπάσχος (πρόεδρος ΠΕΧΣμηΕΑ)
  • Γ. Σταθόπουλος (φωτογράφος)
  • Τ. Φύτρος (κινηματογραφιστής)

Συντονίζει ο Π. Καλδής, διευθυντής περιοδικού ΦΩΤΟγράφος.
Θα επακολουθήσει διάλογος με το κοινό και θα απαντηθούν όλες οι σχετικές ερωτήσεις και απορίες

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, ώρα 18:00

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Jazz Moments | Ανδρέας Ζαχαράτος

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος αιχμαλωτίζει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό νότες και συναισθήματα της ελληνικής και ξένης jazz σκηνής. Σε μια προσέγγιση με ιδιαίτερη ευαισθησία και ευγένεια, ο φωτογράφος καταφέρνει να μετατρέψει το ακουστικό συναίσθημα σε εικόνα, καλώντας τον επισκέπτη της έκθεσης σε ένα ταξίδι στον κόσμο της jazz. Έχοντας ήδη παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Ελλάδας, η έκθεση του Ανδρέα Ζαχαράτου φιλοξενείται στη φετινή διοργάνωση της Photovision. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα πρωτότυπα ασπρόμαυρα φωτογραφικά έργα του Ανδρέα Ζαχαράτου, ταξιδεύοντας σε έναν κόσμο μουσικής και συναισθημάτων.

 

Από το Ρίο με Αγάπη!... | Βασίλης Κουτρουμάνος

Επίσημος φωτογράφος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο το 2016, ο Βασίλης Κουτρουμάνος αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό στιγμές που έμειναν στην ιστορία. Σε μια έκθεση που παρουσιάζει μερικές μόνο από τις συνολικά 39.000 φωτογραφίες που απαρτίζουν το υλικό από το Rio, ο σπουδαίος φωτορεπόρτερ ταξιδεύει το θεατή στην πρόσφατη Ολυμπιάδα του Ρίο, συνθέτοντας ένα προσωπικό ημερολόγιο. Οι Έλληνες αθλητές, οι ομάδες, οι προπονητές και οι οικογένειες που τους ακολούθησαν στους Αγώνες σκιαγραφούνται στην προσπάθεια τους για διάκριση, συνθέτοντας, μέσα από εύστοχα φωτογραφικά κλικ, ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Κανελλόπουλος.

Υπεραστικές Περιπλανήσεις | Greek Instagram Events

Το “Greek Instagram Events” είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η οποία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2013. Στόχος της είναι να συσπειρώσει την Ελληνική κοινότητα του Instagram και άλλων καλλιτεχνικών ομάδων, διοργανώνοντας κοινωνικές και δημιουργικές δραστηριότητες σε σχέση με την τέχνη της φωτογραφίας. Η έκθεση «Υπεραστικές Περιπλανήσεις» αποτελεί την τρίτη εκδήλωση της ομάδας, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις ομορφιές της χώρας μας. Περιλαμβάνει θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό με 253 φωτογραφίες που προέκυψαν από φωτογραφικές εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Εικόνες περιοχών που ζούμε και αγαπάμε ζωντανεύουν μέσα από τη ματιά διακοσίων πενήντα τριών ερασιτεχνών φωτογράφων όπου καθένας από αυτούς αποτύπωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε μια ομαδική ή ατομική περιπλάνηση! Δρόμοι, άνθρωποι, σπίτια, μνημεία, χρώματα, στιγμές, συναισθήματα, εικόνες καθημερινότητας παρουσιάζονται σε μία ομαδική έκθεση από καλλιτέχνες με ταλέντο, φαντασία, μεράκι και αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας!

 

Αναφορές, φόρος τιμής στον Bill Brandt | Φωτογραφικές ομάδες «Φ», «Φωτοπόροι» και «ΚΛΙΚers»

Με πηγή έμπνευσης μια φωτογραφία του Bill Brandt, μέλη των φωτογραφικών ομάδων «Φ», «Φωτοπόροι» και «ΚΛΙΚers», δημιουργούν εικόνες, με αναφορές σε εκείνη την πρώτη φωτογραφία. Στο πλαίσιο της φετινής Photovision, από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου, οι επισκέπτες του Tae Kwon Do θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα φωτογραφικά έργα της έκθεσης «Αναφορές, φόρος τιμής στον Bill Brandt», στο περίπτερο του Φωτογραφικού Ειδώλου. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της «Αναφορές, φόρος τιμής στους μεγάλους φωτογράφους», η οποία είχε παρουσιαστεί στο Hotel Capsis στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ο ΦΩΤΟγράφος στη Θεσσαλονίκη».
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Τάσος Σχίζας.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η παράδοση της PHOTOVISION για πλούσιο και πολυδιάστατο σεμιναριακό και επιμορφωτικό πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος. Τα σεμινάρια της Photovision πραγματοποιούνται με αυστηρά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο http://bit.ly/2kBUWAp.

Πορτραίτο με μία φωτιστική πηγή

One light play. Τρίωρο σεμινάριο με έμφαση στο φωτισμό

Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο που αντιμετωπίζει ένας φωτογράφος όταν δεν μπορεί να δουλέψει με το φως του ήλιου; Μα το να έχει στη διάθεση του μόνο μια φωτιστική πηγή! To σεμινάριο “Οne light play” απευθύνεται σε όλους όσους δεν έχουν περίπλοκο εξοπλισμό και θέλουν να μετατρέψουν τον περιορισμό αυτό σε πλεονέκτημα για περισσότερη δημιουργικότητα ή θέλουν να επιστρέψουν στα βασικά. Ένα στούντιο φλας, μια φορητή μονάδα Speedlight, ένα φακός, ένα LED panel ή ακόμη και ένα κερί ή ένα οικιακό φωτιστικό είναι αρκετά για να γίνει ένα πορτραίτο με ατμοσφαιρικότητα αλλά και κατανόηση της φυσικότητας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους φακούς πορτραίτου της NIKON.
Αίθουσα Δ’ | Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, 17:00 – 20:00 | Εισηγητής: Χρήστος Τόλης
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΝ

 

Η στιγμή του βλέπειν

Η διαμορφωμένη οπτική αντίληψή του φωτογράφου θα πρέπει να του επιτρέπει να «διαχειρίζεται» την πραγματικότητα, έτσι ώστε να την μεταμορφώσει σε φωτογραφία. Συνεπώς, ο φωτογράφος χρειάζεται μια ιδιαίτερη οπτική παιδεία, διαφορετική από τα άλλα μέσα. Ποιά χαρακτηριστικά, ποιές ιδιότητες του ορατού κόσμου μπορεί να χρησιμοποιήσει, και με ποιόν τρόπο; Η φωτογραφική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες, και όπως κάθε γλώσσα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ποίημα ή μια φλυαρία. Είναι η γλώσσα την οποία, ως φωτογράφοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ώστε ο φωτογραφικός μας λόγος να μην είναι άναρθρος, αλλά σαφής.
Αίθουσα Β’ | Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, 17:00 – 19:00 | Εισηγητής: Παναγιώτης Κασίμης

 

Φωτογραφία με smartphone

Εκμεταλλευτείτε τις δημιουργικές δυνατότητες της φωτογραφικής μηχανής που έχετε πάντα στην τσέπη σας, δηλ. το smartphone. Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει μετατρέψει τις κάμερες των smartphone σε χρήσιμα εργαλεία για τον ερασιτέχνη και επαγγελματία φωτογράφο ώστε να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους όπου και αν βρίσκονται. Το σεμινάριο εστιάζει στη λήψη, επεξεργασία και διαμοιρασμό των φωτογραφιών με το smartphone, στις δημοφιλέστερες εφαρμογές, στις τεχνικές δυνατότητες των συσκευών και στα αφηγηματικά εργαλεία που προσφέρουν.
Αίθουσα Β’ | Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, 19:30 – 21:30 | Εισηγητής: Νικόλας Μάστορας

 

Retouch πορτραίτου στο Adobe Photoshop

Το σεμινάριο αφορά προχωρημένες τεχνικές ρετουσαρίσματος πορτραίτου. Θα αναλυθεί η αρχιτεκτονική του προσώπου και του σώματος, καθώς και τα πρότυπα ομορφιάς, απαραίτητες γνώσεις όταν προχωράμε στο ρετουσάρισμα ενός πορτραίτου. Θα παρουσιαστούν τα εργαλεία και η μεθοδολογία ρετουσαρίσματος για βελτίωση δέρματος χωρίς να χάνεται η υφή του, ο τονισμός ματιών, χειλιών και ανάπλαση του φωτισμού πάνω στο πρόσωπο. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φωτογράφους σχετικά εξοικειωμένους με το περιβάλλον του Photoshop.
Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων | Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, 15:30 – 17:30 | Εισηγητής: Νίκος Βασιλάκης

 

MasterClass Lightroom Workflow

Το συγκεκριμένο masterclass απευθύνεται σε προχωρημένους ερασιτέχνες φωτογράφους και επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν να χρησιμοποιούν το Adobe Lightroom στο σύνολό του, αποτελεσματικά και αποδοτικά. Το σεμινάριο είναι εστιασμένο σε ουσιαστικές πρακτικές τεχνικές που χρειάζεται ο σύγχρονος φωτογράφος, από την εισαγωγή των φωτογραφιών στο πρόγραμμα και την επιλογή των καλύτερων, τη χρήση των presets για ταχύτερη επεξεργασία μέχρι και το τελικό export και τη δημοσίευση των εικόνων στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

Αίθουσα Γ’ | Σάββατο 11 Μαρτίου και Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, 18:30- 21:00 | Εισηγητής: Στράτος Αγιάνογλου

 

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων http://bit.ly/2kBUWAp

 


Λίγα λόγια για το Περιοδικό ΦΩΤΟγράφος & την έκθεση Photovision

Το Περιοδικό ΦΩΤΟγράφος ειδικεύεται στην τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας από το 1989, με πλούσιο περιεχόμενο στην καλλιτεχνική ενημέρωση, με μεγάλο δίκτυο ανταποκριτών ανά τον κόσμο, με στήλες γνώμης από ομάδα έγκυρων σχολιαστών, με εκτεταμένη ειδησεογραφική κάλυψη νέων τεχνολογιών και προϊόντων, καθώς και με έγκυρα άρθρα τεχνικής και δοκιμών εξοπλισμού.

H εδραίωση του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος έφερε σαν φυσικό επακόλουθο τη διοργάνωση της πρώτης PΗΟΤΟVISION της μεγάλης έκθεσης του κόσμου της φωτογραφίας και του βίντεο που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία εξ αρχής και κατέκτησε δια μιας την εμπιστοσύνη των εταιριών και την εκτίμηση του κοινού. Έκτοτε η PΗΟΤΟVISION διοργανώνεται σταθερά ανά διετία έχοντας αναχθεί σε θεσμό του χώρου.