Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης

θρανία σε σχολείο
· Εκθέσεις · Πτολεμαΐδα // Δημοσίευση: 22 Σεπ 2010

έκθεση φωτογραφίας από τον Πάρι Πετρίδη στο πλαίσιο της Photobiennale

Μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η έκθεση αυτή ταξιδεύει στην Πτολεμαΐδα, στο χώρο της Γκαλερί Έκφραση.

Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης (Μεγάλη Σχολή του Γένους, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Λύκειο, Κοινοτική Αστική Σχολή Χαλκηδόνας, Αστική Σχολή Βλάγκας, Δημοτικό Σχολείο Γαλατά) αποτελούν το θεματικό πυρήνα της έκθεσης του Πάρι Πετρίδη. Ο δημιουργός έχει καταγράψει με το φακό του τους εσωτερικούς χώρους των επιβλητικών αυτών οικοδομημάτων – τα οποία χτίστηκαν στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα από την τότε ακμάζουσα ελληνορθόδοξη διασπορά – αποτυπώνοντας από τη μια τη συμβολή τους στη δημιουργία της συλλογικής συνείδησης του Ελληνισμού και από την άλλη τη μεγάλη αισθητική τους αξία. Οι φωτογραφίες είναι βασισμένες σε μετωπικές λήψεις μεγάλου format και πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός έτους (2006 – 2007).

Η έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2008, στο Παρίσι στο πλαίσιο του Mois de la Photo 2008, ενώ έργα από τη συγκεκριμένη σειρά φωτογραφιών παρουσιάστηκαν στην ομαδική έκθεση "Time Within Us" στην Istanbul Modern στην Κωνσταντινούπολη το 2010, στη "Na Solyanke" Gallery στη Μόσχα στο πλαίσιο της International Photo biennale in Moscow 2010 και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο παράλληλο πρόγραμμα της PhotoBiennale 2010.

Πάρις Πετρίδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο ΑΠΘ και πολιτική οικονομία στο NYU στη Νέα Υόρκη. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1992. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Καθ’ οδόν, Ιστός 1998, Γαμήλιο άλμπουμ, Ιστός 2002, Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου, Άγρα 2006 και Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης, Άγρα 2007. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαίνια: 23/09, 20.00