The Greek gift

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 11 Απρ 2017

έκθεση φωτογραφίας του Αργύρη Δρόλαπα στο The Zillers Athens Boutique Hotel

Το The Zillers Athens Boutique Hotel ανακοινώνει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του και παράλληλα την εγκαινίαση της έκθεσης φωτογραφιών του Αργύρη Δρόλαπα με τίτλο The Greek gift χωρίς ημερομηνία λήξης.

Στο ιστορικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλερ (Ernst Ziller), όπου πλέον στεγάζεται το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο, φιλοξενείται μια έκθεση φωτογραφίας που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτόν το χώρο και με αφορμή αυτή την ανακαίνιση. Μια έκθεση που συνδέει το συγκεκριμένο κτίριο με την πόλη που το περικλείει.

“Η Αθήνα εκπλήσσει. Οι πιο αποκαλυπτικές της όψεις είναι εκείνες που αποκλίνουν από την αναμενόμενη, οικεία και αγαπητή τοπιογραφία της πόλης, εκείνες που παρασύρουν το βλέμμα σε πιο ανορθόδοξες αναγνώσεις. Οι φωτογραφίες του Αργύρη Δρόλαπα oργανώνουν έναν οπτικό πολιτισμό γύρω από την Αθήνα, με όχημα την ασπρόμαυρη, διτονική, θερμή και ψυχρή ταυτόχρονα, αποτύπωση μίας αμφίσημης και ρευστής σε ερμηνείες πόλης. Με έναν συνδυασμό τραχύτητας και τρυφερότητας, αναδύεται σταδιακά η πόλη από τον βαθύ, και μακρινό πλέον, 20ό αιώνα, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα γιγαντώθηκε και απέκτησε μητροπολιτικά χαρακτηριστικά. Η υβριδική αρχιτεκτονική της, τα νεοκλασικά ίχνη και όλες οι φάσεις του μοντερνισμού, δίνουν στην Αθήνα μια γοητευτική πρόσμειξη που την καθιστούν μοναδική στον μεσογειακό κόσμο. Τα φωτογραφικά, αυτά, δείγματα, ενός προσωπικού βλέμματος, εξασκημένου στην αστική αποκρυπτογράφηση, μας εισαγάγουν σε μία πόλη περισσότερο σύνθετη και λιγότερο προβλέψιμη από τη στερεότυπη εικόνα της. Kαι αυτό είναι από μόνο του συναρπαστικό...”

Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος

 

“Ανακαινίζοντας ένα νεοκλασικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έρχεται κανείς αντιμέτωπος με πολλά ζητήματα ιστορίας, εξέλιξης και ερμηνείας της πόλης. Αναζητώντας φωτογραφίες για τους κοινόχρηστους χώρους ενός ξενοδοχείου που εντάσσεται σε ένα τέτοιο κτίριο, με δεδομένο ότι θα φιλοξενεί ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την πόλη και την ιστορία της, ήταν από νωρίς πρόθεση να επιλεγούν εικόνες χαρακτηριστικών αστικών τοπίων του παρελθόντος ή του παρόντος. Η προσεκτική αποκατάσταση των διατηρητέων μελών του κτιρίου συμπληρώθηκε από διακριτές προσθήκες σε σύγχρονο ύφος και αρχιτεκτονική γλώσσα. Επομένως, ως προσθήκες, οι φωτογραφίες θα έπρεπε να είναι της σύγχρονης Αθήνας αλλά μακριά από τις ωραιοποιημένες, γραφικές εικόνες των carte-postale.

Βλέποντας τις φωτογραφίες του Αργύρη Δρόλαπα, βρήκαμε απάντηση στις σαφείς προθέσεις μας αλλά κυρίως έκφραση υψηλής αξίας και οπτική οξύτητα που διεισδύει πολύ πέραν μιας εύκολης ανάγνωσης της Αθήνας. Γιατί χωρίς να αποκρύπτουν τη φθορά ή την εγκατάλειψη, αποτυπώνουν σε άψογη γεωμετρία αλλεπάλληλα στρώματα αστικής εξέλιξης και βάθους, αναδεικνύοντας μια γοητευτική πόλη.”

Κώστας Βλαχογιάννης Αρχ. Μηχ. ΕΜΠ, Θάνος Μπαμπανέλος Αρχ. Μηχ. ΕΜΠ


Ο Αργύρης Δρόλαπας φωτογραφίζει τα τελευταία χρόνια περισσότερο την πόλη, οπαδός της περιπατητικής σχολής, αναζητά πάντα να αποκαλύψει εικόνες μιας πραγματικότητας περισσότερο οικείας, σε μια πόλη που μετασχηματίζει τα πάντα. Περισσότερα για τη δουλειά του μπορεί να αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα του.