Η (ά)γνωστη πόλη

πλατεία Βενιζέλου, άποψη από τη Βόρεια πλευρά της πλατείας
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 24 Σεπ 2010

έκθεση φωτογραφίας από το ΜΦΘ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Parallaxi και την ομάδα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» διοργανώνουν την έκθεση «Η (ά)γνωστη πόλη», με φωτογραφίες του Σωκράτη Ιορδανίδη από το αρχείο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αφού πρώτα παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο) στις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Μητροπόλεως, η οποία μετατρέπεται σε δρόμο των μεταφορών τώρα θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ο φωτογράφος Σωκράτης Ιορδανίδης μας ξεναγεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μας παρουσιάζει όψεις της πόλης ξεκινώντας ακόμη και από τη δεκαετία του ’50.
Γειτονιές του κέντρου μεταφέρονται για λίγο πίσω στο χρόνο και μετατρέπονται στα σκηνικά του ίδιου τόπου, μιας άλλης εποχής. Τα σύμβολα της πόλης κυριαρχούν σε αυτήν την περιήγηση και αναδεικνύουν μία Θεσσαλονίκη που οι πολίτες απολαμβάνουν με τις πράσινες πλατείες της και τους ήσυχους δρόμους της.
Η έκθεση μας μεταφέρει σε μία εποχή που το αυτοκίνητο ήταν πολυτέλεια και όχι ανάγκη, σε μια Θεσσαλονίκη με λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερη ρύπανση και περισσότερα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Σήμερα, που οι όροι είναι αντίστροφοι, η έκθεση αυτή είναι μια πρόκληση για να βρούμε τους τρόπους να «κατακτήσουμε» και πάλι το ίδιο μας το παρελθόν.
Αλίκη Τσιρλιάγκου
Επιμελήτρια της έκθεσης

Σωκράτης Ιορδανίδης (1912-1985)
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν επίσης φωτογράφος. Εργάστηκε στον τομέα του φωτορεπορτάζ και συνεργάστηκε με όλες τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (USIS), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διάφορα προξενεία. Μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με το φωτογράφο Μιχάλη Τσολακίδη και το 1974 δημιούργησε δικό του εργαστήριο. Μέρος του αρχείου του ανήκει στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο ΚΘΒΕ.