Κ.Ο.Θ. underground

άνδρας παίζει βιολοντσέλο, δίπτυχο
· Εκθέσεις · Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 25 Σεπ 2010

έκθεση φωτογραφίας από το Φ.Κ.Θεσσαλονίκης στο 1ο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» διοργανώνουν το πρώτο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο "Κ.Ο.Θ. underground", το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (από τις 19:00) και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 (όλη μέρα), στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Με κοινό  κώδικα την τέχνη, δύο δυναμικοί φορείς της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους, καταρρίπτουν τους μύθους που τους ακολουθούν, «ανοίγονται» στην κοινωνία και αναδεικνύουν την αθέατη- «underground»- πλευρά των μελών τους.

Στην κρίση απαντούν με δράση, στην εσωστρέφεια με την ανοιχτή έκφραση, στην ατομικότητα με τη σύμπραξη, στη σύμβαση και στα στερεότυπα με έναν ελεύθερο διάλογο των τεχνών μεταξύ τους και των καλλιτεχνών με το κοινό.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δίνει το παρόν σ' αυτό το φεστιβάλ με μια ομαδική έκθεση από φωτογραφίες της ΚΟΘ σε πρόβες ή εν δράσει.

Συμμετέχουν με πολύπτυχα ή αυτόνομες ξεχωριστές φωτογραφίες οι φωτογράφοι: Διονυσία Γκέκα, Σταύρος Δαγτζίδης, Σταύρος Σταματίου, Θανάσης Ράπτης, Έλενα Γανδά, Κοσμάς Έμμογλου, Βασίλης Καρκατσέλης, Καίτη Παπαναούμ.

Ο κάθε φωτογράφος έχει το δικό του στυλ προσέγγισης των πραγμάτων και με αυτόν προσήλθε στις λιγοστές διαθέσιμες ημέρες (και περιορισμένες ώρες) που είχαν κανονιστεί, για τις εκτός σκηνής φωτογραφίσεις. Αυτή η παιδεία και αυτός ο τρόπος θεώρησης του τι είναι η φωτογραφία και τι φωτογραφίες χρειάζεται ο καθένας για να εκφράσει το θέμα του, καθόρισε και την (χωρίς πολλές δυνατότητες) ελεύθερη κίνησή του ανάμεσα στους μουσικούς. Οι άκρως περιορισμένες δυνατότητες αλλαγής του φωτισμού καθόρισαν ίσως και το πώς αντιμετωπίστηκε το φως, η μουσική, τα όργανα, οι μουσικοί και εν τέλει η ίδια η μουσική ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά τη φωτογράφηση. Φτάνεις παντού έτοιμος, και όπως είναι φυσικό, όλα επιδρούν επάνω σου καταλυτικά και τίποτε δεν μένει ίδιο.

Η μουσική, έτσι κι αλλιώς, δημιουργεί ανείπωτες δονήσεις, ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται ζωντανή στο κοινό, καθώς προστίθεται και η ζωντανή θετική ενέργεια των μουσικών αλλά και του συμμετέχοντος στη μυσταγωγία κοινού.
Αυτές τις δονήσεις ένιωσαν και οι φωτογράφοι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όταν καλεσμένοι από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν να φωτογραφίζουν στις πρόβες και στις εξορμήσεις της ορχήστρας σε διάφορα ιδρύματα της πόλης, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τη δημιουργία εικόνων για μία πολυμορφική έκθεση/εκδήλωση με τον τίτλο Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ UNDERGROUND.
Τί είναι αυτό τώρα... Πώς γίνεται και Κρατική ορχήστρα και κλασσική μουσική και underground;
Φωτογραφίες δημοσιογραφικές ή φωτογραφίες καταγραφής σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στο προγράμματα και τους καταλόγους των συναυλιών δεν έγιναν, δεν υπάρχουν στην έκθεση. Ήταν ζητούμενο από την αρχή.
Τι υπάρχει;
Κλασσικές, ήπιες στη δομή τους συνθέσεις, αλλά και περίεργες οπτικές που σου δυσκολεύουν την αναπνοή, αιχμηρές γωνίες και βελούδινα πρόσωπα, ασπρόμαυρες ή μόλις έγχρωμες εικόνες που συνυπάρχουν με τις έγχρωμες και με το ζεστό κιτρινωπό φως του τεχνητού φωτισμού. Η αποτύπωση της λεπτομέρειας, η χρήση του φλου, το δέσιμο του μουσικού με το όργανο του, του φιλικού νεύματος... Κλασσικές εικόνες που με τον ξεχωριστό τρόπο σύνθετης και πολλαπλής ανάρτησής τους αποκτούν έναν άλλο χαρακτήρα, πολύ πέρα από το δεδομένο. Σε περιβάλλον συνεχών δρόμενων και συναυλιών, με τη βοήθεια βιντεοπροβολών και ανάμεσα σε έργα ζωγραφικής και κεραμικά γλυπτά, η φωτογραφία σε ιδιόμορφη ανάπτυξη και σε όλους τους χώρους, παίζει σε ένα νέο στήχημα με τον εαυτό της.

Η οπτικοποίση της ηρεμίας και των συναισθημάτων που γεννάει η μουσική αναπόφευκτη και γι αυτό ανεπιτήδευτη.... Το να εκφράσεις αυτό το underground μιας ορχήστρας δεν είναι και εύκολο πράγμα...

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  1. 16 σύνολα από μουσικούς της ΚΟΘ παίζουν ροκ, ποπ, τζαζ, μουσική δωματίου, αρχαία ελληνική μουσική, τάνγκο , μουσική κινηματογράφου, αυτοσχεδιάζουν και παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές για σύνολα κρουστών παράλληλα με προβολές, χορό και θεατρικά δρώμενα
  2. συμμετοχή της θεατρικής και της μουσικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ»
  3. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΧΕΙ ΦΩΤΟΓΕΝΕΙΑ, μία παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μία έκθεση από την ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ με θέμα τη μουσική κι όχι μόνο.
  4. εκθέσεις εικαστικών, κεραμικών και κατασκευών από μουσικούς της ΚΟΘ και τις δημιουργικές ομάδες της «ΙΘΑΚΗΣ»
  5. έκθεση εκδόσεων του ΚΕΘΕΑ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Τέχνη κι απεξάρτηση».

Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, με τον Κωνσταντίνο Βήτα ως DJ σε ένα πάρτι για όλους.

 

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

1.Μουσική
«Κρούσεις και πνοές» με τη Μαρία Θωίδου, Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου, Γκρέτα Παπά και Κώστας Ράπτης, DissonArt ensemble και Δημήτρης Μαρωνίδης με τον Ανδρέα Καραουλάνη, κουαρτέτο «Animus» , Αγγουριδάκης trio, Aντώνης Σουσάμογλου και Φαίδωνας Καλοτεράκης, «Ορφεία Αρμονία», Trio unisono, Βλαντιμίρ Αφανάσιεφ, Δημήτρης Βίττης, Κώστας Χανής, Ντέλια Μιχαηλίδου, Βίκυ Χουζούρη, Παύλος Γεωργιάδης, ομάδα κρουστών ΚΕΘΕΑ Ιθάκης, Έκτορας Λάππας, Σίμος Παπάνας, Πόπη Μυλαράκη και tango sextet, μουσικη-θεατρική ομάδα ΚΕΘΕΑ Ιθάκης, Plaza Quartet, Fortissimo, Κωνσταντίνος Βήτα.

2.φωτογραφία
Νίκος Κουκής, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Φωτογραφική ομάδα ΚΕΘΕΑ Ιθάκης.

3.εικαστικά –κατασκευές
Δημιουργικές ομάδες ΚΕΘΕΑ Ιθάκης, graffiti από την ομάδα «Ανάδυσης», Μαρία Δρούγου, Βασίλης Βραδέλης, Γιώργος Μανώλας.

4.δρώμενα
Playback theatre, kids in action, bike respect