ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά · Πλατανιάς // Δημοσίευση: 11 Μάιος 2017

έκθεση εικαστικών στην αίθουσα τέχνης Match More στον Πλατανιά Χανίων

Το Σάββατο, 13 Μαΐου 2017, στις 20:30, η αίθουσα τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον εγκαινιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων» σε επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη.

Στην έκθεση «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γιώργος Αναστασάκης, Ειρήνη Βαζούκου, Χρύσα Βαθιανάκη, Μάγδα Βογιατζή, Μιχάλης Βουζουνεράκης, Ανδρέας Βούσουρας, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διαλινός, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελένη Μανωλαράκη, Γεωργία Ματσαμάκη, Γιάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κώστας Παγωμένος, Μαρία Πάστρα, Τάκης Περάκης, Σύλβια Πετσούρα, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Ευάγγελος Ρούσσος, Βασιλική Σοφρά, Άρις Στοΐδης, Πέπη Χατζηδάκη και Μαρία Χουλάκη.

Η θεματική της έκθεσης «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων» είναι επίκαιρη σε μια εποχή κρίσης αξιών και διαβίωσης όπως η σημερινή, κατά την οποία η τέχνη και όσοι ασχολούνται με αυτήν είναι συχνά τα άμεσα και πρώτα θύματα της κρίσης.
Οι επιμελητές Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Iωάννης Ν. Αρχοντάκης επέλεξαν, τεκμηρίωσαν και παρουσιάζουν 25 έργα σύγχρονων εικαστικών δημιουργών από το χώρο της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής, της Χαρακτικής, της Φωτογραφίας και των Εγκαταστάσεων. Αφορμή για τη δημιουργία της έκθεσης αποτέλεσε το ομότιτλο δεκαπεντάτομο έργο του αρχαίου Έλληνα συγγραφέα Αθήναιου από τη Ναυκρατίδα της Αιγύπτου. Ο Αθήναιος στο κείμενο του παρουσιάζει το συμπόσιο που παρέθεσε στην κατοικία του στη Ρώμη, τον 3ο μ.Χ. αιώνα, ο οικοδεσπότης Λαρήνσιος ο οποίος κάλεσε σε αυτό διάφορους λόγιους της εποχής, μουσικούς, διανοούμενους, ρήτορες, φιλοσόφους, πάτρωνες της τέχνης και άλλους καλλιεργημένους ανθρώπους με γούστο και αισθητική που εκτιμούσαν το καλό φαγητό και την υψηλής ποιότητας συζήτηση. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους αναφέρονται ο Πλούταρχος, ο Δημόκριτος και ο Γαληνός.

Ο επιμελητής και ιστορικός της τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει:

«Η σημασία των αρχαίων και μοντέρνων δειπνοσοφιστών δεν πηγάζει μόνο από την αξία που αποδίδουν στο καλό φαγητό και κρασί. Μάλλον προέρχεται από τη σημασία που δίνουν στην αισθητική και την τέχνη ως αξίες που είναι αδιάσειστα συνδεδεμένες με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ή τρόπο ζωής. Η τέχνη είναι μέρος τόσο του νοητικού, όσο και του φυσικού κόσμου και η απόλαυσή της απαιτεί οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο. Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να επιχειρήσει να εξετάσει την τέχνη στο πιο ευρύ πλαίσιο ζωής εντός του οποίου ανήκει. Η τέχνη πολλές φορές επιχειρήθηκε να κοπεί από τους δεσμούς της με την ζωή αλλά όλο τον εικοστό αιώνα το αίτημα επανασύνδεσής της με την ζωή είναι μια σταθερή αξία στο έργο πολλών καλλιτεχνών. Πιο συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίον η τέχνη συνδέεται με την συντροφικότητα, το φαγητό, το κρασί, την πολυτέλεια τη συζήτηση και τα συναφή είναι στο κέντρο των ενδιαφερόντων της παρούσας έκθεσης».

Η έκθεση «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων» συνοδεύεται από έγχρωμο, δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά & αγγλικά), που περιλαμβάνει εισαγωγή, κείμενα τεκμηρίωσης, σχόλια των επιμελητών και των καλλιτεχνών και παρουσιάζει όλα τα συμμετέχοντα έργα με πλήρη εικονογράφηση. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2017 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και οργανώνεται από την αίθουσα τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά.


Το σύμπλεγμα πολιτισμού και αναψυχής Match More δημιουργήθηκε το 2016 σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών επιπέδων στον Πλατανιά Χανίων. Αποτελείται από την Match More Art Gallery, την Match More Underground Gallery και το Match More Restaurant που διαθέτουν κήπο, εξώστες, άνετο parking και ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους. Η Match More Gallery φιλοδοξεί τόσο να προάγει τη σύγχρονη τέχνη σε όλες τις διαφορετικές μορφές κι εκδοχές της που περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική, το σχέδιο, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και τις performances, όσο και να εκπροσωπεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε εγχώριες ή διεθνείς εκθέσεις τέχνης, φόρουμ πολιτισμού και εικαστικές δράσεις. Παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητά της προγραμματίζει την ενεργή συμβολή της στην κοινότητα των καλλιτεχνών και στην ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτιστικού πλαισίου διοργανώνοντας εργαστήρια, διαλέξεις, δράσεις και παρουσιάσεις που αφορούν στην τέχνη και στον τόπο.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού. Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός.
Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency», 5.«Το Βήμα της Τέχνης» & 6.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό». Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.