Μανάμα

παλιά κτίρια
· Εκθέσεις · Ηράκλειο // Δημοσίευση: 25 Σεπ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Χατζηασλάνη στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Στην πύλη Αγ.Γεωργίου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου οι εκθέσεις "WBoxes" του Χριστόφορου Δουλγέρη, "Cemetery: After Death Shape" του Χαράλαμπου Πολιτάκη, «Μανάμα» του Γιάννη Χατζηασλάνη, "The space between us" της Sarah Van Marcke, "Unsettled" της Isabelle Pateer και "The Birdman" της Jacquie Maria Wessels.

Kατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Μπαχρέιν πέρυσι, μου κέντρισε το ενδιαφέρον το τοπίο της ερήμου και οι διαφορετικές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες. Ανακάλυψα και φωτογράφισα τις ήσυχες γειτονιές και επέλεξα να τις αποτυπώσω χωρίς κατοίκους. Συνήθως η εικόνα της περιοχής που προβάλλεται στο δυτικό κόσμο και με την οποία έχει εξοικειωθεί πλέον και το κοινό, περιορίζεται στους σύγχρονους ουρανοξύστες και στα παραδοσιακά ισλαμικά μνημεία. Έτσι το τοπίο που κανείς βιώνει στην καθημερινότητά του, και το οποίο έχει πολλές αυθεντικές τοπικές ιδιαιτερότητες, περνάει πολλές φορές απαρατήρητο. Καθώς ταξίδευα και εξερευνούσα το νησί, μελετούσα τις δομές και τις κατοικίες μικρής κλίμακας, οι οποίες παρουσίαζαν διαφορές στο αρχιτεκτονικό ύφος. Συγκεντρώθηκα στο πεδίο που η πρωτεύουσα της Μανάμα συγχωνεύεται με τα προάστια. Εγκαταλελειμμένες μοντέρνες βίλες και νέα οικοδομικά συγκροτήματα στην άμμο της ερήμου και στο ατσαλάκωτο φως του Περσικού Κόλπου, έμοιαζαν να αποκτούν μία άλλη διάσταση πραγματικότητας και να μοιάζουν με αρχιτεκτονικές μακέτες.
Γιάννης Χατζηασλάνης

Γιάννης Χατζηασλάνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε φωτογραφία στο Central Saint Martins’ College of Art and Design (2000) και στο Goldsmiths College (2001, MA Image and Communication). Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Αίγυπτο και στο Μπαχρέϊν. Το ενδιαφέρον του για τη Μέση Ανατολή κίνησε το πρώτο ταξίδι του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 2006. Το residency του στο Κάϊρο ακολούθησε ένα residency στη Μανάμα, όπου και στις δύο πόλεις οργάνωσε μια σειρά από workshops με ντόπιους καλλιτέχνες.

Εγκαίνια: 27/09, 20.00