30 Χρόνια Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων και Νέων. Η φωτογραφική ιστορία της Ομάδας των Ταξιδευτών του Χρόνου

πρόσκληση έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 30 Μάιος 2017

έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «30 Χρόνια Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων και Νέων. Η φωτογραφική ιστορία της Ομάδας των Ταξιδευτών του Χρόνου».

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων, (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.), αποτελεί Μονάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γεν. Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Προσφέρει τις υπηρεσίες του στο χώρο της Ψυχικής Υγείας από το 1987. Υπεύθυνη Παιδοψυχίατρος του Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε. είναι η Κα. Τσίπη Ευαγγελία, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ.

Η ομάδα φωτογραφίας των «Ταξιδευτών του Χρόνου» αποτελείται από 25 εφήβους, νέους, νέες και τον εκπαιδευτή τους Μανώλη Σαλαμαλέκη. Το Εργαστήριο Φωτογραφίας ξεκίνησε την δράση του το 1987 υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου κ. Δημήτρη Μ. Μπούκα. Έχει ιστορία 30 χρόνων στη διάρκεια των οποίων έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 εκθέσεις φωτογραφίας. Οι πιο σημαντικές σε εκθεσιακούς χώρους του Δήμου Αθηναίων, Δήμου Πειραιώς, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως: Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λευκάδα και Λευκωσία. Αδιάλειπτη είναι επίσης η συμμετοχή στη σημαντική περιοδική έκθεση "Photovision" που διοργανώνει το περιοδικό Φωτογράφος από το 1995.

Οι «Ταξιδευτές του Χρόνου» σαν οδοιπόροι της ζωής, παρουσιάζουν μέσα από απλές και ανεπιτήδευτες εικόνες την πορεία που διάνυσαν στον χρόνο, μαθαίνοντας την τέχνη της δημιουργίας εικόνων ενώ κάποιοι άλλοι απ’ αυτούς, που ήδη τελείωσαν και εργάζονται, τις εμπειρίες τους στην πράξη.

Η φωτογραφία για μας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά τρόπος ζωής. Γνωριμία με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα εργαλείο επιβίωσης και προσαρμογής στους σύγχρονους ρυθμούς της εποχής. Με την έκθεσή αυτή δεν προσπαθούμε να φανούμε ειδικοί, καθώς καθημερινά μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τις καλοδεχούμενες υποδείξεις των άλλων.

Όπως περιγράφει ο τίτλος της έκθεσης, πρόκειται για μια προσπάθεια να αποθησαυριστεί το έργο αυτών των χρόνων αλλά και να ανακινηθούν μνήμες για πρόσωπα, μέρες, και κοινή ζωή που έχουν γράψει βαθιά και μοναδικά στη ψυχή μας.

Οι «Ταξιδευτές του Χρόνου» αφήνοντας πίσω το Μεγάλο Λιμάνι, το «Πόρτο Λεόνε», ξανοίγονται στο πέλαγος αναζητώντας νέες στεριές πέρα από «τις θολές γραμμές των οριζόντων…», του Νίκου Καββαδία. Εκεί που πέρασαν κάποιοι από τους παλαιούς «Ταξιδευτές» που δεν βρίσκονται πια μαζί μας στη ζωή και το έργο τους έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Χωρίς αρνητικά ίχνη θα συνεχίσει να υπάρχει στο χρόνο όσο αντέχει το τυπωμένο χαρτί των φωτογραφιών τους και η μνήμη μας.

Με την έκθεση αυτή οι «Ταξιδευτές του Χρόνου» γιορτάζουν 30 χρόνια συνεχούς και δημιουργικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα αυτού του τόπου και το ΚΕΨΥΕ (παλαιότερα ΚΕΚΥΝ) 30 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Στην έκθεση αυτή παράλληλα θα παρουσιαστεί μετά από πολλά χρόνια ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο του κ. Δημήτρη Μ. Μπούκα που προέκυψε από την δράση του «Προγράμματος Αποασυλοποίησης και Αποκατάστασης πρώην ΠΙΚΠΑ Λέρου – Β΄ Φάση (1993-1995)».
Το πρόγραμμα υλοποίησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Κο. Ι. Τσιάντη. Επισημαίνεται τέλος ότι στόχος της έκθεσης δεν είναι μόνο η προβολή του έργου των εκπαιδευομένων στη φωτογραφία, αλλά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία εφήβων και νέων.

Εγκαίνια: Κυριακή 11 Ιουνίου, ώρα 19:30


Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.)

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.), αποτελεί μονάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» με έδρα στο Χαλάνδρι. Υπεύθυνη της Μονάδας είναι η Παιδοψυχίατρος κυρία Τσίπη Ευαγγελία, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ.

Απευθύνεται σε εφήβους, νέους και νέες ηλικίας 15 - 20 ετών οι οποίοι:

  • Αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω ψυχoκοινωνικών προβλημάτων.
  • Βρίσκονται εκτός του συστήματος εκπαίδευσης και απασχόλησης και έχουν αυξημένες ανάγκες σε σχέση με την κοινωνική τους λειτουργικότητα.

Σκοπός της μονάδας είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μελών της με ένα καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικών - εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο, όπως:

  • Φωτογραφία
  • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
  • Θέατρο
  • Περιοδικό
  • Εικαστικά
  • Άθληση
  • Μαγειρική
  • Ψυχαγωγικές και φωτογραφικές περιηγήσεις στην πόλη, σε μουσεία και εικαστικές εκθέσεις.

Η μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της στο χώρο της Ψυχικής Υγείας από το 1987. Για την θεραπευτική φροντίδα των μελών εκτός από το δομημένο πρόγραμμα στη μονάδα παρέχονται: Ψυχιατρική υποστήριξη, Συμβουλευτική Οικογένειας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων είναι καθημερινό, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για παραπομπές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2106855290 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο kepsye@gmail.com.