ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο

γενική άποψη της έκθεσης
· Διάφορα · Εκθέσεις · Σκιάθος // Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017

στο Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου

Την Κυριακή 11 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο», στο Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου της Πόλης του Βόλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», προς τα δύο Μουσεία, για το διάστημα 12 Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, καθημερινά 9:30-20:00.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θοδωρής Τζούμας, επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία αυτή για το Σύλλογο και τη Σκιάθο, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε ένα σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, αυτόν τον εμβληματικό φωτογράφο του μεσοπολέμου ο οποίος μέσα από το έργο του, διέσωσε μια ολόκληρη εποχή, της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Αίγλη Δημόγλου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκθεσης, η διοργάνωση της οποίας ήταν στόχος του Μουσείου της Πόλης, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη έκθεση του Μουσείου της Πόλης του Βόλου που ταξιδεύει.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, χαρακτήρισε το έργο του Λέτσιου, προσηλωμένο στην καθαρή φωτογραφία, το οποίο συνδυάζει την τεκμηρίωση με την καλλιέργεια ενός προσωπικού ύφους, απέριττου, οπως η ίδια η ζωή του, με την απλότητα εκείνη, που απεχθάνεται συνειδητά την εκζήτηση.

από δεξιά ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο Νίκος Ακρίβος και ο Νίκος Τσούκας,
Ηρακλής Παπαϊωάννου, Νίκος Ακρίβος, Νίκος Τσούκας

Ο Γενικός Γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, Νίκος Τσούκας, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συγκίνησε παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου φωτογράφου, λέγοντας

«Ο Λέτσιος, ποιητή της φωτογραφίας ήταν μια ύπαρξη με κατανόηση, πρόθυμος πάντα να συντρέξει τον πλησίον του, να αγνοήσει τις εχθρότητες και τις κακίες, με μια λέξη: ήταν μεγαλόψυχος. Μια ύπαρξη αγνή, που στωικά όμως ζητούσε από τους άλλους να κάνουν ότι θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση τους. Και οπωσδήποτε ήταν δίκαιος και εκτιμούσε τους άλλους όσο πραγματικά άξιζαν. Όποιος τον γνώριζε, δεν τον ξεχνούσε».

Ο Σκιαθίτης εικαστικός Νίκος Ακρίβος, περιέγραψε τη γνωριμία του με το μεγάλο φωτογράφο, όταν αναζητώντας το φωτογραφείο του διαπίστωσε πως βρέθηκε σε ένα αρτοποιείο, και στην ερώτησή του «που είναι οι φωτογραφίες, εδώ βλέπω ψωμιά», πήρε την απάντηση από τον Λέτσιο «κι αυτές θέλουν το ψωμί τους». Επεσήμανε ακόμη την ιδιαίτερη αγάπη του Λέτσιου για τη Σκιάθου, ο οποίος ταξίδευε συχνά σε αυτήν για πετύχει τις κατάλληλες συνθήκες για τις λήψεις του.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», η συνεργασία με δύο εμβληματικούς φορείς του πολιτισμού για τη χώρα μας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μόνο μουσείο της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με δράση εθνικής και διεθνής εμβέλειας, και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» Ευχαριστεί θερμά, τις Διευθύνσεις των δύο Μουσείων, για την ανταπόκρισή τους, στο αίτημα του Συλλόγου, την κυρία Αίγλη Δημόγλου και τον κ. Ηρακλή Παπαϊωάννου, τον Γιάννη Κουτή και τον Γιώργο Σουλακούδη για την άψογη συνεργασία, τον πανοσολογιότατο πατέρα Ιωσήφ, για την φιλοξενία της έκθεσης στην Ιερά Μονή, τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Αλέξανδρο Ευσταθίου του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos, την εταιρεία Hellenic Seaways και ειδικότερα τον Βασίλη Νικολάου, τον Δημήτρη Κολιάκο του τουριστικού ομίλου Islea, και τηνΝτένη Μαρκάκη, των εστιατορίων Ergon και Ελιάς.