Νερό

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Σάμος // Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2017

2η ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου - ΦΩΤ.Ο.Σ

Τα 2/3 του σώματός μας, όπως και τα 2/3 της επιφάνειας της Γης, αποτελούνται από Νερό. Το Νερό συνδέει, μεταφέρει πληροφορίες, μεταφέρει ζωή. Χωρίς Νερό δεν υπάρχει ζωή. Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν και άνθισαν σε περιοχές όπου υπήρχε Νερό.

Από την άλλη, δύο άλλα κύρια χαρακτηριστικά του Νερού είναι η ρευστότητα και η διαφορετικότητα: Η ικανότητά του να ρέει γύρω από τα εμπόδια, ή ακόμα και να τα διαπερνάει, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την πορεία του, ενώ παράλληλα μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από ποικίλα χρώματα και μορφές: Χιόνι, βροχή, χαλάζι, δροσοσταλίδα, μπορεί να είναι ήρεμο και διαυγές ή θολό κι ανακατωμένο, έχει την δυνατότητα να καθρεφτίζει κ.λ.π.

Κι ακριβώς αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι, που σε ψυχολογικό επίπεδο, συνδέουν το Νερό με τον κόσμο των συναισθημάτων και την ικανότητά μας να αισθανόμαστε.

Με αφορμή λοιπόν το υγρό στοιχείο και όλα όσα αυτό αντιπροσωπεύει μέσα μας και γύρω μας, αυτή η έκθεση, έχει ως στόχο, αφενός μεν να υπογραμμίσει την αξία του στην καθημερινότητα και στην διατήρηση της ζωής, αφετέρου να χαρτογραφήσει την πολύ προσωπική και ιδιαίτερη σχέση που έχει ο καθένας μας μαζί του, μέσα από την διαφορετικότητα της ματιάς και την ρευστότητα της προσωπικής έκφρασης. Ας μην ξεχνάμε οτι όλοι μας γεννηθήκαμε σε μια χώρα που περιβάλλεται από Νερό, γεγονός που επιδρά πάνω μας ποικιλοτρόπως ως λαό, πόσο μάλλον σε εμάς που γεννηθήκαμε σε νησί, αυτό της Σάμου. Και μιας και το Νερό συνδέει και μεταφέρει μηνύματα και πληροφορίες, ευχόμαστε η έκθεση αυτή, να αποτελέσει  το έναυσμα για περισσότερη σύνδεση, επαφή, ενσυναίσθηση, ροή κι επικοινωνία μεταξύ μας. Καλή περιήγηση!

κείμενο: Σοφία Τσουμάκη - μέλος ΦΩΤ.Ο.Σ.

 

Συμμετέχοντες:

Αγγελική Σπύρου, Αγγελίνα Κανελλοπούλου, Άγης Φερεντίνος, Αλέξανδρος Καρπαθίου, Αμαρυλλίς Αμοργιανού, Άνθη Παπαχριστοδούλου, Άννα Λεονταρίδου, Άννα Νεοφύτου, Βαγγέλης Λεοντίδης, Γιώργος Τζουραμάνης, Γιάννης Πατρώνης, Γιώργος Τσολακάκης, Γιώργος Χαραλαμπάκης, Δημήτρης Καρράς, Δημήτρης Παυλής, Ειρήνη Γερογλή, Ειρήνη Καπέλλου, Ελεάννα Κωνσταντάκη, Ελευθερία Καρύδα, Ηλιάνα Τσακουμάκη, Ηρώ Παυλιδάκη, Ιωάννης Αποστόλου, Ιωάννης Δούζης, Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, Κώστας Βέβας, Μανουέλα Χριστοδουλάκη, Μανώλης Θράβαλος, Μανώλης Μόττος, Μανώλης Νεοφώτιστος, Μαρία Κασσιτά, Μιχάλης Σβαρνιάς, Νίκος Αγγελής, Νίκος Τσούλος, Νίκος Τσουμάκης, Νίκος Χουσάς, Παναγιώτης Μαχαίρας, Σάρα Λυμπέρη, Σοφία Τσουμάκη, Σταματία Καρύδα, Στέλιος Δεμερτζής, Τάσος Σαραντίδης, Χρήστος Βασιλειάς, Xρυσόστομος Γαλαθρής.

 

 

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους:

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμου
Δήμο Σάμου
Ένωση Οινοπ/κών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ)
Escape Music Club
MyHouse all day bar
Solid espresso bar
Τέλειον Plus
Pasta Cinque
2 the Little store
Press & snack κέντρο τύπου
Konstantaki Jewellery


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΜΟΥ

Τον Νοέμβριο του 2013, έγινε το πρώτο κάλεσμα από μια παρέα Σαμιωτών που ένιωθαν την ανάγκη να μοιραστούν την αγάπη τους για τη «φωτογραφία» και δημιουργήθηκε η Φωτογραφική Ομάδα Σάμου. Μετά από δύο περίπου χρόνια, το Δεκέμβριο του 2015, συστάθηκε το Σωματείο ΦΩΤ.Ο.Σ. Στόχος του, είναι η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων σχετικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε 15 μέρες (στο διάστημα Οκτωβρίου-Ιουνίου) και κατά τη διάρκειά τους γίνονται εισηγήσεις με θέμα τη θεωρία και την τεχνική της φωτογραφίας.

Δραστηριότητες της ΦΩΤ.Ο.Σ.

- Μάιος 2014: Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας στο Rigelbar
- Ιούλιος 2014: Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Colours»
- Ιούλιος 2015: Έκθεση ασπρόμαυρης εκτυπωμένης φωτογραφίας, στα πλαίσια του Summer Island Movie Festival 2015, στο Μαλαγάρι Σάμου
- Ιούλιος, Αύγουστος 2016: Έκθεση εκτυπωμένης φωτογραφίας με θέμα «ΑΝΘΡΩΠΟΙ-PEOPLE» στον υπαίθριο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου.
- Μάρτιος 2017: Συμμετοχή στην έκθεση που διοργάνωσε η Photovision, με θέμα «Η Ελλάδα μας», στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.
- Ιούλιος, Αύγουστος 2017: Έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Νερό - Water" στον υπαίθριο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου.