Πυρ και Φως

φωτογραφία έκθεσης
· Εκθέσεις · Περιστέρι · Αθήνα // Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2017

έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Δ. Σατόγλου στον χώρο για τη φωτογραφία ΥπΟψΗ

Στην ορθόδοξη παράδοση, η κόλαση και ο παράδεισος δεν είναι δυο διαφορετικοί τόποι αλλά δύο διαφορετικές καταστάσεις, που βιώνονται στην ίδια πραγματικότητα ως δύο διαφορετικές εμπειρίες. Ενώπιον του Χριστού οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο ομάδες: αυτούς που Τον βιώνουν ως φως (κατάσταση παραδείσου) και σε αυτούς που Τον βιώνουν ως φωτιά/πυρ (κατάσταση Κόλασης). (πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, 2006, «Παράδεισος και Κόλαση στην Ορθόδοξη Παράδοση», ανακτήθηκε τον Ιούνιο 2017 από http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/gewrgios_metallhnos/paradise_and_hell.htm)

Στην έκθεση «Πυρ και Φως» του Παύλου Δ. Σατόγλου, που θα λάβει χώρα στον χώρο για τη φωτογραφία ΥπΟψΗ, παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν σε μια διαδρομή 23 ετών, από το 1994 ως το 2017, για τη δημιουργία των οποίων είτε η έμπνευση αντλήθηκε από πεποιθήσεις (λαϊκές, καλλιτεχνικές κ.α.) και κείμενα περί παράδεισου και κόλασης είτε διαπιστώθηκε, μεταγενέστερα, σχέση.

Ο χώρος της έκθεσης έχει χωριστεί σε δύο μέρη:

Στον έναν υποδηλώνεται η κατάσταση του φωτός και παρουσιάζονται: η ενότητα φωτογραφικών τρίπτυχων «Αναμνήσεις από τον Παράδεισο» (1996), το ψηφιακό έργο «Αποκάλυψις Ιωάννου κεφάλαιο ιδ΄, εδάφιο ιζ΄» (1994) και η ενότητα φωτογραφικών δίπτυχων «Αντιθέσεις» (1995).

Στον άλλον υποδηλώνεται η κατάσταση του πυρός και παρουσιάζονται: μια δεύτερη εκδοχή της ενότητας «Αντιθέσεις» (1995), η ενότητα φωτογραφιών «Πυρο/Φωτο-γραφικές Αναπαραστάσεις» (2007), το εικαστικό έργο «Πύλες» (2017), το βίντεο «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα» (2017).

Ο Παύλος Δ. Σατόγλου είναι πτυχιούχος Φωτογράφος (ΤΕΙ Αθήνας, 1996), με μεταπτυχιακές σπουδές στις Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα (ΕΑΠ, 2010) και στην Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα, Κινούμενα Γραφικά (ΤΕΙ Αθήνας, τελειόφοιτος). Επίσης έχει παιδαγωγικές σπουδές (ΑΣΠΑΙΤΕ, 2013) και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ, 2015). Εργάζεται ως φωτογράφος, ως εκπαιδευτής φωτογραφίας αλλά και ως καφεκόπτης. Υπήρξε συνδημιουργός του περιοδικού για τη φωτογραφία ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ. Έχει γράψει το βιβλίο «Το Διαπόραμα και η Τεχνική του» (Αναζητώ GL, 2004) ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και λευκώματα σε τοπικές και διεθνείς παραγωγές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, όπως και των συνεταιρισμών για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των εικαστικών (ΟΣΔΕΕΤΕ) και των φωτογράφων (ΦΟΙΒΟΣ). Website: www.pavlos.satoglou.gr

 

Χορηγοί:
Χορηγός επικοινωνίας είναι το διαδικτυακό fanzine για τη φωτογραφία fmag
http://fmag.gr/

Με την υποστήριξη του Ψηφιακού Εργαστήριου Φωτογραφίας Digital Works (Ψαρρού & Μενεμένης, Ταύρος, 2109429500)
https://www.facebook.com/Digital-Works-1486244604735279/

Με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
http://eteriafotografizontas.blogspot.gr