ΗΟΜΕ - ένα φωτογραφικό έργο

συμμετέχοντες στο έργο
· Εκθέσεις · Λευκωσία // Δημοσίευση: 10 Αυγ 2017

από την Ex-Artis

Το "HOME" είναι ένα φωτογραφικό έργο που διοργανώνει η πολιτιστική κίνηση ex-Artis στην Κύπρο και βρίσκεταισε εξέλιξη. Το έργο βασίζεται στη συνεργασία φωτογράφων από διαφορετικές πολιτισμικές προελεύσεις υπό την καθοδήγηση ειδικών της φωτογραφίας. Φωτογράφοι από την Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία, Βουκουρέστι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στο έργο. Οι φωτογράφοι είναι μέλη των φωτογραφικών ομάδων: BULBphotos, ΦΕΚ-Τμήμα Πάφου και Φωτοδός.

Το έργο ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου 2017 στη Δρούσια, ένα χωριό στην επαρχία Πάφου της Κύπρου, με πενθήμερη διαμονή των συμμετεχόντων και τη διεξαγωγή ενός εργαστηρίου. Οι δώδεκα φωτογράφοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν από δύο ειδικούς της φωτογραφίας, τον Jason Eskenazi (ΗΠΑ) και τον Αχιλλέα Νάσιο (Σουηδία) που τους ενθάρρυναν σε ένα διάλογο και μια ενδοσκόπηση, συνδεδεμένα με την πολιτιστική τους αντίληψη, ώστε να αναδιατυπώσουν την ιδέα του ‘home’.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής-εργαστηρίου, οι φωτογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δική τους δουλειά και να πάρουν ανατροφοδότηση από τους δύο εκπαιδευτές. Ακόμα, εμπλάκηκαν σε μια διαλογική συζήτηση για την έννοια της φωτογραφίας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παράξουν εικόνες βασισμένοι στις αναμνήσεις, συναισθήματα, βιώματα και αισθήσεις τους με στόχο να ανακαλύψουν το δικό τους εαυτό μέσα από τη φωτογραφία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι παρόλο που η λέξη σπίτι είναι μια απλή λέξη στην καθημερινότητα του ανθρώπου, περικλείει μεγάλη πολυπλοκότητα. Η ερώτηση: «Τι σημαίνει για σας “HOME”;» έδωσε πολλές ερμηνείες ανάλογα με τις διαφορετικές σκέψεις, εμπειρίες και τα συναισθήματα που ο καθένας έφερε μαζί του. Για κάποιους είναι ένα μέρος ή μια τοποθεσία από όπου ευδοκιμεί ή προέρχεται. Για άλλους είναι ένα κοινωνικό σύνολο που σχηματίζεται από μια οικογένεια που ζει μαζί ή ένα ευχάριστο περιβάλλον όπου αισθάνονται ασφαλείς ή ακόμη και το κτίριο στο οποίο ζουν. Για κάποιους άλλους είναι κάτι πιο αφηρημένο που έχει να κάνει με προσωπικές ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις και βιώματα. Έτσι, το «HOME» δεν είναι ποτέ μια σταθερή κατάσταση και δεν αποδέχεται μια κοινή ερμηνεία.

Μετά το εισαγωγικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες πέρασαν 3 μέρες φωτογραφίζοντας στη Δρούσια και την ευρύτερη περιοχή σε μια προσπάθεια να παράξουν φωτογραφίες γύρω από την έννοια «ΗΟΜΕ» και να επικοινωνήσουν τη δική τους αντίληψη και ερμηνεία της έννοιας «ΗΟΜΕ» σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Οι εμπειρογνώμονες παρείχαν συμβουλευτική καθοδήγηση και προσπάθησαν να πιέσουν τους φωτογράφους στα όριά τους, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν τις ιδέες τους για το τι πραγματικά σημαίνει για αυτούς home (σπίτι). Αυτό έγινε κατορθωτό μέσα από ιδιωτικές συναντήσεις των φωτογράφων με τους δύο ειδικούς σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον κάθε συμμετέχοντα να καταλήξει στη δική του προσέγγιση για το θέμα.

Βασισμένοι σε αυτή την καθοδήγηση, οι φωτογράφοι συνέχισαν να παράγουν φωτογραφίες ως την τελευταία μέρα. Σε μια συγκέντρωση της κοινότητας όλων των συμμετεχόντων το τελευταίο βράδυ της διαμονής, όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν τη δουλειά που έκαναν στο χώρο παίρνοντας και δίνοντας ανατροφοδότηση σε μια συλλογική προσπάθεια.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα συνεχίζει με τη φωτογράφιση στους δικούς τους χώρους διαμονής για τους επόμενους μήνες βασισμένοι στη ιδέα που κατάληξαν κατά τη διάρκεια της διαμονής. Οι φωτογραφίες που θα παραχθούν τελικά και από τους δύο χώρους θα συμπεριληφθούν σε ένα κατάλογο και σε μια έκθεση φωτογραφίας στην Πάφο το Δεκέμβρη 2017, ενώ θα γίνουν προσπάθειες για μεταφορά της έκθεσης στη Λευκωσία και στο εξωτερικό.

The participants of this project are:

 1. Jason Eskenazi (ΗΠΑ), Ειδικός/εκπαιδευτής
 2. Αχιλλέας Νάσιος (Σουηδία), Ειδικός/εκπαιδευτής
 3. Cheryl Newman (Ην.Βασίλειο), Ειδικός/έφορος έκθεσης
 4. Ρένα Αχιλλέως (Κύπρος), Φωτογράφος | ΦΕΚ-ΤΜΗΜΑ ΠΑΦΟΥ
 5. Βαρνάβας Βαρνάβα (Κύπρος), Φωτογράφος | ΦΩΤΟΔΟΣ
 6. Bogdan Comisel (Romania), Φωτογράφος | BULBphotos
 7. Christina-Mina Dalea (Romania), Φωτογράφος | BULBphotos
 8. Dragos Dumitrescu (Romania), Φωτογράφος | BULBphotos
 9. Ανδρέας Δρουσιώτης (Κύπρος), Φωτογράφος | ΦΕΚ-ΤΜΗΜΑ ΠΑΦΟΥ
 10. Corneliu Radu Sarion (Romania), Φωτογράφος| BULBphotos
 11. Θάνος Σαββίδης (Κύπρος), Φωτογράφος | ΦΕΚ-Τ.Π. /BULBphotos
 12. Σταύρος Σταματίου (Ελλάδα), Φωτογράφος | BULBphotos
 13. Ιωάννης Σταματογιάννης (Ελλάδα), Φωτογράφος | BULBphotos
 14. Φοινίκη Στούππα (Κύπρος), Φωτογράφος | ΦΩΤΟΔΟΣ
 15. Σύμος Χαραλάμπους (Κύπρος), Φωτογράφος | ΦΕΚ-ΤΜΗΜΑ ΠΑΦΟΥ

 

Εμπλεκόμενοι οργανισμοί:

Ex-Artis (Πάφος): Διοργανωτής

BULBphotos (Balkans): Συνεργαζόμενος | http://www.bulbphotos.eu/

Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου: Συνεργαζόμενος | https://cpspafos.com/

Φωτοδός (Λευκωσία): Συνεργαζόμενος | http://www.fotodos.org/en/index.html

Το έργο χρηματοδοτείται μερικώς από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Κύπρου.