ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΙΧΝΟΣ

καρτποσταλ
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 30 Οκτ 2017

μία συζήτηση πάνω στο έργο HOME στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η αλληλογραφία –ημερολόγιο «Χαρτογραφώντας το ίχνος» μεταξύ της Φωτεινής Παπαχατζή και του συγγραφέα Αποστόλη Αρτινού κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του project της Home παρουσιάζεται από τους δύο δημιουργούς σε αυτή τη συνάντηση στις 2 Νοεμβρίου στις 18.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Το “Home” είναι ένα εγχείρημα προσωπικής αναζήτησης με σημείο εκκίνησης το Burdur, Βουρδούριον ή το βυζαντινό Πολυδώριο στην Τουρκία, το χωριό της γιαγιάς της εικαστικού που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το 1922 για τη Σμύρνη. Η Φωτεινή Παπαχατζή επιστρέφει στο τόπο των προγόνων της για να ξεκινήσει μια έρευνα που παίρνει τη μορφή ενός οπτικού ημερολογίου με φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις και αρχειακά ντοκουμέντα. Παρουσιάζεται με τη μορφή ψηφιακού κολάζ, οπτικοποιώντας την επιλεκτικότητα και την αποσπασματική ανάδυση της μνήμης και αποτελεί ένα ανοιχτό πεδίο αλληλοτροφοδότησης προσωπικής και συλλεγμένης μνήμης, εκεί όπου συναντιέται η μεγάλη ιστορία με τις μικρές, προσωπικές στιγμές και νοηματοδοτεί την αναζήτηση ταυτότητας στο παρόν, όταν για άλλη μια φορά οι βεβαιότητες του τόπου και του σπιτιού τίθενται εν αμφιβόλω.»
Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της 6ης Μπιενάλε και επιμελήτρια.

Το "HOME" έχει μια προσωπική αφετηρία που είναι η πραγματική και η συμβολική αναζήτηση για το σπίτι της γιαγιάς μου στο Burdur της Τουρκίας (πρώην Πολυδώριον). Παρακολουθεί τη διαδρομή της αναγκαστικής μετανάστευσης που πήρε το 1922 από το Burdur στη Σμύρνη. Πρόκειται για ένα αναστοχαστικό έργο, ένα οπτικό ημερολόγιο,που συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις, αρχειακή έρευνα, προσωπικά και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν από τις περιοχές όπου συνέβη η αναγκαστική μετανάστευση. Η ανταλλαγή ημερολογίου «Χαρτογραφώντας το ίχνος» με τον Αποστόλη Αρτινό συνοδεύει το έργο.

Μπορείτε να διαβάσετε το ημερολόγιο εδώ στα ελληνικά
Ιστότοπος της Φωτεινής Παπαχατζή www.photinipapahatzi.com

Η εγκατάσταση παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018.