ΜΥΧΙΑ ΤΟΠΙΑ

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 31 Οκτ 2017

έκθεση φωτογραφίας μαθητών της "SOUTH space for photography"

Η SOUTH space for photography σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας των μαθητών που παρακολούθησαν τα εργαστήρια φωτογραφίας  την περίοδο 2015-2017.

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Νοεμβρίου, 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 4 Νοεμβρίου - 12 Νοεμβρίου 2017

αυλή, κολοκύθα, μυρμήγκια
φωτογραφία: Έλενα Μαντέλου

«ΜΥΧΙΑ ΤΟΠΙΑ»

Nick Bowers, Έλθα Γιακουμάκη, Νίκος Καρυωτάκης, Mehran Khalili, Γιάννης Κρητικός, Ρία Λακιωτάκη, Έλενα Μαντέλου, Μαριέλενα Ροσσέτου, Άννα Σαματά, Γιώργος Στεφανάκης, Βίκυ Τσατσαμπά, Στεφανία Τσουπάκη

δοκός ισορροπίας, κίτρινη μπάλα
φωτογραφία: Νϊκος Καρυωτάκης

 

Η έννοια του τοπίου είναι κεντρική στο δυτικό πολιτισμό ως τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας. Από μόνη της δεν υπάρχει στη φύση, είναι προϊόν της όρασης και εξαρτάται από την ιδεολογία των ανθρώπων σε ένα χώρο και χρόνο, τις κοινωνικές δομές και ανάγκες. Το τοπίο συνήθως θαυμάζεται, κατακτιέται, διαμορφώνεται ή καταστρέφεται. Επίσης φωτογραφίζεται. Μέσα από τη φωτογράφιση του, βέβαια, μπορούν να επιτελεστούν όλες οι προηγούμενες διεργασίες.

Το τοπίο είναι λοιπόν μία έννοια μεταφορική. Η μεταφορά όμως δύναται να πηγαίνει σε βάθος τέτοιο, ώστε το τοπίο να παύει να περιλαμβάνει λόφους, δέντρα, σπίτια ή ουρανοξύστες. Μπορεί απλώς να αποτελεί μία κατάσταση μέσα στην οποία είναι δυνατόν να συμβούν γεγονότα, ενώ άλλες φορές διαμορφώνεται από ψυχοσυνθέσεις. Ως εκ τούτου ένα τοπίο δεν βρίσκεται απαραίτητα στο φυσικό κόσμο, αλλά στον εσωτερικό μας. Μπορεί δηλαδή να είναι ένα μύχιο τοπίο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η έκθεση “Μύχια Τοπία” δεν είναι μία έκθεση φωτογραφίας τοπίου σύμφωνα με την κλασική κατηγοριοποίηση των ειδών της φωτογραφίας. Περιλαμβάνει ακόμη πορτραίτα, αφηγήσεις, ντοκουμέντα και συναισθήματα, οτιδήποτε ανακάλυψαν οι δώδεκα φωτογράφοι εξερευνώντας τα εσωτερικά τους τοπία. Στην πραγματικότητα κάθε φωτογραφία είναι ένα μύχιο τοπίο γιατί αποτελεί μία κατευθείαν αντιστοίχιση αυτού που απεικονίζει με το ποιός είναι αυτός που φωτογραφίζει, ταυτόχρονα απόσπασμα και προβολή. Οι φωτογραφίες της έκθεσης αυτής είναι μια εκμυστήρευση μέσα από μια νεοαποκτηθείσα ικανότητα στη διαχείριση της εικόνας.

Γιώργος Αναστασάκης

 

παραλία, διαδημιστική αφίσα με της lay's
φωτογραφία: Στεφανία Τσουπάκη