Αναζητώντας τα ανίδωτα σε εμάς στοιχεία των φωτογραφιών μας

flyer εκδήλωσης
· Workshops · Λάρισα // Δημοσίευση: 16 Νοε 2017

workshop με τον Βασίλη Κάντα στο Μύλο του Παππά στη Λάρισα

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, φιλοξενεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:00, στο Μύλο του Παππά, (1ος όροφος) Γεωργιάδου 53 στη Λάρισα, τον θεωρητικό του Φωτογραφικού μέσου Βασίλη Κάντα.

Ο εισηγητής θα διεξάγει workshop με θέμα την διερεύνηση της προβληματικής «συνεχίζω να ελκύομαι από μια συγκεκριμένη φωτογραφία μου, για την οποία δεν μπορώ να αρθρώσω λεκτικά το γιατί αυτό συμβαίνει».

Μέσα από προβολή, επιλογή και συζήτηση στις εικόνες που θα φέρουν οι συμμετέχοντες (σε ψηφιακή μορφή, αποθηκευμένες σε usb stick, ως jpg αρχεία ανεξαρτήτως ανάλυσης) θα επιχειρηθεί η κατανόηση αυτών των περίπλοκων αντιληπτικά εικόνων. Η διεργασία θα είναι ομαδική και διαλεκτική.

Για καλύτερη κατανόηση και εποικοδομητική παρουσία στο workshop συνιστάται η παρακολούθηση της ομιλίας που θα προηγηθεί (Παρασκευή 17/11, 19:00 – 22:00) και κυρίως το να ακολουθηθούν ως προεργασία τα παρακάτω δύο βήματα:

  1. Ψάξτε στο αρχείο εικόνων σας, να βρείτε κάποιες που δεν είστε σίγουροι για τον λόγο για τον οποίο έλκεστε από αυτές. Φέρτε 1 εως 10 τέτοιες εικόνες.
  2. Παράξτε 10 περίπου νέες εικόνες -παρμένες (taken) ή κατασκευασμένες (made)- με/από οτιδήποτε σας κινεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον. Οι εικόνες που θα φέρετε καλό θα ήταν να τραβηχτούν σε μια από τις παρακάτω συνθήκες: ησυχίας, συγκέντρωσης, χασίματος, αυθορμητισμού, παιχνιδιού, ψυχολογικής έντασης. Οι εικόνες μπορεί είτε να έχουν θεματική συνάφεια μεταξύ τους ή και όχι.

Για όσους τους βοηθά να κάνουν εικόνες πάνω σε μια δοσμένη θεματική, ας δοκιμάσουν την εξής: ‘Οπτικό ισοδύναμο εαυτού’ - κάτι το οποίο μιλάει για / αντικατοπτρίζει εσένα (δίχως να απεικονίζει το σώμα σου ή αντικείμενα της ιδιοκτησίας σου).

Δηλώσεις συμμετοχής: έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο katsakos@gmail.com
Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20
 

Ο Βασίλης Κάντας κατέχει διδακτορικό στο πεδίο Φιλοσοφία του φωτογραφικού μέσου· στη διατριβή του ‘Unfolding the act of Photography’ πρότεινε ένα ολιστικό μοντέλο ανάγνωσης της φωτογραφικής εικόνας. Έχει εργασθεί ως λέκτορας Φωτογραφίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, London South Bank University, London College of Communication), επιμορφωτής σεμιναρίων περί Επικοινωνίας της Εικόνας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) εκπαιδευτής Φωτογραφίας (ΔΙΕΚ Κηφισιάς & Χαιδαρίου), σε studios διαφημιστικής εικόνας κ.α.
https://gr.linkedin.com/in/vasileioskantas