2 Νέα Σεμινάρια Φωτογραφίας

αφίσα σεμιναρίου
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 19 Ιαν 2018

από την ΑΣΚΤ

Φωτογραφία: Θεωρίες και Δημιουργικές Πρακτικές ΙΙ

Έναρξη β’ εξαμήνου: 14 Φεβρουαρίου 2018

Σύνολο ωρών: 98

Διδάσκοντες: Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος, Αλέξανδρος Βούτσας, Νίκος Βασιλάκης.

Ώρα διεξαγωγής: Τετάρτη 17:45 – 10:30

Υποβολή αιτήσεων για το β’εξάμηνο: 5 -21 Ιανουαρίου 2018

 

Περιεχόμενο – Στόχος

Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου - εργαστηρίου είναι η ενθάρρυνση του πειραματισμού πάνω στις δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας, η καλλιέργεια κριτικού βλέμματος καθώς και η συγκρότηση portfolio. Οι συνδιδασκαλίες, η εμπλοκή περισσοτέρων του ενός διδασκόντων στη διδασκαλία ενός μαθήματος καθώς και οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανήκουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας των σεμιναρίων μας καθώς έτσι ενισχύεται η πλουραλιστική αντιμετώπιση της δουλειάς των συμμετεχόντων προς σημαντικό όφελός τους.

 

Περιεχόμενο δεύτερου εξαμήνου (Φεβρουάριος-Μάιος)

Τα μαθήματα και στο πρώτο και στο δεύτερο εξάμηνο βασίζονται στη σύζευξη θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής τριβής.

Για την απευθείας παρακολούθηση του δευτέρου εξαμήνου (δηλ. χωρίς παρακολούθηση του πρώτου) απαιτείται εξοικείωση με το μέσο και την ιστορία/θεωρία των εικαστικών τεχνών και της φωτογραφίας.

Στο δεύτερο εξάμηνο στεκόμαστε περισσότερο στην εξειδίκευση της τεχνικής γνώσης και στη βαθύτερη θεωρητική πλαισίωση της φωτογραφίας ως σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. Έμφαση δίνεται κυρίως στην ανάπτυξη του προσωπικού πορτφόλιο του κάθε συμμετέχοντα. Αφιερώνουμε επίσης χρόνο στην υποστήριξη στρατηγικών επικοινωνίας και προώθησης του καλλιτεχνικού έργου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον κύκλο θα δουλέψουν εντατικά, θα αναπτύξουν τα δικά τους φωτογραφικά εγχειρήματα στη βάση των ενδιαφερόντων τους και θα έρθουν σε επαφή με την πολύπλοκη και πολυσήμαντη διαδικασία επιλογής και παράθεσης -οργάνωσης των εικόνων (editing and sequencing) για τη νοηματοδότηση του έργου τους.

Τελικός στόχος η συγκρότηση ενός φακέλλου φωτογραφιών (portfolio) που θα διέπεται από συνοχή και θα αντανακλά τα ενδιαφέροντα τους. Ως προς το θεωρητικό μέρος θα σταθούμε περισσότερο στο πώς τα διάφορα είδη της φωτογραφίας με καλλιτεχνικές φιλοδοξίες επεξεργάζονται έννοιες της σύγχρονης θεωρίας που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα και τις επιτελέσεις της, τη μνήμη, την αναπαράσταση, την τεκμηρίωση.

Υποβολή αιτήσεων για το β’εξάμηνο: 5 -21 Ιανουαρίου 2018

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

 

πορτραίτο γυναίκας

φωτογραφία: Αργυρώ Γαλάνη

Περί Τοπίου. Εικόνες, Συναισθήματα, Πολιτική

Σειρά 7 διαλέξεων στο πλαίσιο του σεμιναρίου

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, στην οποία θα ασχοληθούμε με αυτό που αποκαλείται (απροβλημάτιστα συνήθως) τοπίο. Η έννοια θα διερευνηθεί ιστορικά και θεωρητικά, ώστε να φανεί ότι ο χώρος μέσα στον οποίο ζει και δρα ο άνθρωπος δεν ήταν πάντα και αυτονόητα κάτι σαν εικόνα απέναντί του, δηλαδή ένα αντικείμενο προς συζήτηση και κριτική κατανόηση με βάση αισθητικές κατηγορίες. Η φωτογραφία αναπόφευκτα κατέχει σημαντική θέση στην ιστορική-θεωρητική αυτή διερεύνηση, καθώς είναι μία τεχνολογία που διέδωσε αυτήν ακριβώς την αντιμετώπιση, που προϋποθέτει η έννοια του τοπίου: την απομόνωση και πλαισίωση ενός μέρους από το σύνολο.

Διδάσκοντες β’ εξαμήνου: Γιώργης Γερόλυμπος, Γιώργος Καραηλίας, Κώστας Ιωαννίδης, Αντώνης Χατζημωυσής

Έναρξη β΄εξαμήνου: 26 Φεβρουαρίου 2018

Υποβολή αιτήσεων για το β΄εξάμηνο: 5 Ιαν.- 8 Φεβρ. 2018

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα