Αποφοίτοι 2009 - 2010

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 11 Οκτ 2010

έκθεση των Αποφοίτων τoυ Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Στις11 Οκτωβρίου 2010 παρουσιάζεται η έκθεση των Αποφοίτων τoυ Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για μία ακόμη χρονιά.

Εκθέτουν και εκτίθενται με έργα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.) συνθέτοντας τις εικαστικές νεανικές τους αφηγήσεις με την χαρακτηριστική νεανική επινοητικότητα να ταλαντεύεται ανάμεσα στην πρωτοτυπία και την παρθενογένεση.

Στο πανεπιστημιακό μικρόκοσμο- φυτώριο εντατικής έρευνας και δημιουργίας κατά την πολυετή ακαδημαϊκή τους διαδρομή και μαθητεία, η διαδικασία παραγωγής του καλλιτεχνικού τους έργου ως προϊόν της διδακτικής διαδικασίας, με επιρροές άλλοτε αναγνωρίσιμες, άλλοτε αναγνώσιμες, πολλές φορές και απροκάλυπτες, διαγράφει την πορεία πλασίματος του προσωπικού εικαστικού ιδιώματος ήθους, όπου οι ευαισθησίες, τα ερεθίσματα και οι εμπειρίες μεταπλάθονται τιθασευμένα και μετουσιωμένα.

Στα 7 καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπου οι διδάσκοντες καθηγητές παραθέτοντας ο καθένας τα αποστάγματα της εμπειρίας και του μόχθου τους, μέσα από αναμείξεις, ωσμώσεις, αντιθέσεις καθοδηγώντας τους ανασφαλείς μετασχηματισμούς αισθητικών πεποιθήσεων, αξιών και συμβάσεων των νέων καλλιτεχνών, προσπαθούν με μία ευρεία κλίμακα καλλιτεχνικής πρακτικής, να τους παρέχουν τα εφόδια για να δημιουργούν ελεύθερα το δικό τους έργο, αρθρώνοντας τον προσωπικό εικαστικό τους λόγο, μορφοποιώντας τα νεανικά οράματα της εικαστικής τους έκφρασης.

Δίδεται έτσι η δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες να ενσωματώσουν επιρροές, να επανεξετάσουν θέσεις, να επαναδιατυπώσουν απορίες και απόψεις, συμβάλλοντας στην απόκτηση μεθοδολογικών εφοδίων, γλωσσοπλαστικών εκφραστικών και σύγχρονων εικαστικών νοητικών εργαλείων για την σύνταξη του πρωτόλειου εικαστικού τους λόγου. Η διδασκαλία που εμμένει και στη θεωρητική κατεύθυνση αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη και εφαρμογή, στοχεύει την αισθητική ιδεολογική συγκρότησή τους και κατάρτιση, την όξυνση του αισθητικού τους κριτηρίου για την οπτική πρόσληψη και απόδοση της πραγματικότητας ώστε να επιτυγχάνεται η διατύπωση της άγουρης μεν αλλά ταυτόχρονα γοητευτικής νεανικής τους καλλιτεχνικής ιδέας.

Ο πρόεδρος της σχολής κ. Κυριάκος Κατζουράκης επισημαίνει: «Δεν είναι εύκολο να περιγράφεται μια εικαστική παρουσίαση. Αναγκαστικά η περιγραφή περιέχει στοιχεία χρήσιμα για τον επισκέπτη και μόνον αυτό. Ας τα παραλείψουμε και ας μιλήσουμε μόνο για το εικαστικό γεγονός που περιέχει τον εσωτερικό κόσμο μιας μεγάλης ομάδας νέων καλλιτεχνών και που το βλέπουμε ολοκληρωμένο σε ένα χώρο με κύρος και με φροντίδα. Εξ΄ άλλου το τελευταίο πράγμα που μπορεί κανείς να δει σε μια έκθεση είναι ο τεράστιος κόπος που έχει το κάθε έργο. Είναι μια οπτική ισοπέδωση της λειτουργίας κάθε εκθεσιακού χώρου. Εδώ όμως έχουμε ένα ιδιάζων στοιχείο. Τα έργα είναι μεν αυτόνομα, ταυτόχρονα όμως είναι και ο κορμός μιας συνολικής εικαστικής έρευνας, που περιέχει την διδασκαλία και την αφομοίωσή της με την εκάστοτε ιδιαιτερότητα.»

Η έκθεση θα λειτουργήσει από11 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2010, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για την επιβεβαίωση του ωραρίου καθώς και για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΜΣΤ στα τηλέφωνα 2310240002 ή το 2310995069.