Φωτογραφία, ένα βλέμμα χωρίς πρόσωπο

flyer εκδήλωσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Ρέθυμνο // Δημοσίευση: 16 Mar 2018

διάλεξη από τον διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλή Παπαϊωάννου στο σπίτι του πολιτισμού στο Ρέθυμνου.

Διάλεξη με θέμα: «Φωτογραφία, ένα βλέμμα χωρίς πρόσωπο» από τον διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλή Παπαϊωάννου θα γίνει το Σαββάτο 17/3/2018 στις 18:30 στο σπίτι του πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Θα παρουσιάσει μία σειρά εικόνων (από την αρχή της φωτογραφικής ιστορίας μέχρι σήμερα) για να διεγείρει έναν προβληματισμό, πάνω στο θέμα της απόκρυψης του φωτογράφου, της «κρυφής κάμερας», της καταγραφής γεγονότων, προσώπων και καταστάσεων με «άδεια» ή δίχως «άδεια», την παραχώρηση της εικόνας μας στην όποια εξουσία και διάφορα σχετικά διλλήματα, ηθικούς περιορισμούς και νομικές κατηγοριοποιήσεις.

Το Βιογραφικό του ομιλητή:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και φωτογραφία στο New York Univeristy (Master of Arts). Είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ. Το φωτογραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1994 είναι οργανωτικό στέλεχος της Photosynkyria, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Από το 2001 εργάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το 2006 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Photosynkyria. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων, δοκιμίων, κριτικών για τη φωτογραφία ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εκθέσεων, ιστορικών και σύγχρονων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με μουσεία και ιδρύματα τέχνης. Εργάστηκε δέκα χρόνια στη φωτογραφική εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει έργα για τη φωτογραφία των Villem Flusser, Susan Sontag, Ian Jeffrey.