Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης

Γιώργος Σεφέρης
· Εκθέσεις · Χίος // Δημοσίευση: 08 Απρ 2018

Έκθεση φωτογραφιών του Γ. Σεφέρη

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ημέρα Σάββατο, ο Γιώργος Σεφέρης σημειώνει στο ημερολόγιό του:

«Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτάξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασ­σα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθα­ρά – θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη –».

Όπως γράφει ο Διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης στο λεύκωμα Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη:

«H ανάγκη του να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα γεγονότα και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του- να αποτέλεσε τη δύναμη που διαμόρφωσε το φωτο­γραφικό έργο του, ανάλογη με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως είχε εκφράσει σε ένα του ποίημά του γραμμένο το 1942. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχα­νή του Σεφέρη, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην έκθεση «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης».

Η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει ένα μικρό, αλλά αντιπροσω­πευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου Γιώργου Σεφέρη, το οποίο ανή­κει εξ ολοκλήρου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τρά­πεζας, μετά από την ευγενική δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κας Άννας Λόντου το 1999. Όλη η συλλογή περιέχει πάνω από δυόμισι χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών που έβγαλε ο Γ. Σε­φέρης, από το 1920, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο Παρίσι, ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971).

Η έκθεση πραγματοποιείται με την αρωγή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου.

Διάρκεια: 24 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2018