Εισαγωγή στη Φωτογραφική Πράξη

flyer εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 07 Μάιος 2019

τριήμερο εντατικό σεμινάριο φωτογραφίας με τον Στέργιο Καράβατο

Τρεις πολυ-θεματικές συναντήσεις όπου τεχνική, θεωρία και πρακτική συμπλέκονται και συνδιαλέγονται ενεργά.

Σε ποιους απευθύνεται:
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

Θεματικές ενότητες:
Συνοπτική θεωρία: ιστορική επισκόπηση από την εφεύρεση της φωτογραφίας μέχρι τις μέρες μας. Σύγχρονες πρακτικές της φωτογραφίας, με έμφαση στις καλλιτεχνικές εφαρμογές και τη χρήση της ως ντοκουμέντο. Σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλα μέσα και μορφές τέχνης.
Τεχνική: κύριες λειτουργίες και δυνατότητες φωτογραφικής μηχανής, βασικές τεχνικές παράμετροι λήψης ψηφιακής φωτογραφίας, βασικά ζητήματα επιλογής και σύνθεσης φωτογραφικού κάδρου.
Πρακτική εξάσκηση: επιτόπιες ασκήσεις, ομαδικές εξωτερικές φωτογραφίσεις, κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Διδακτική προσέγγιση: Εναλλαγή διαλέξεων-παρουσιάσεων με πρακτική εξάσκηση και κριτική ανάλυση. Διανομή σημειώσεων.

Διδάσκων: Στέργιος Καράβατος
Διάρκεια:10, 11, 12 Μαΐου 2019
Σύνολο ωρών: 15
Αριθμός συμμετεχόντων:12 άτομα

Πρόγραμμα:
Παρασκευή 10 Μαΐου, 18.30 – 21.30  (3 ώρες)
Σάββατο 11 Μαΐου, 11.00 – 17.00  (6 ώρες με ωριαίο διάλειμμα)
Κυριακή 12 Μαΐου, 11.00 – 17.00 (6 ώρες με ωριαίο διάλειμμα)

Πιστοποιητικό

:
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος συμμετοχής & Τρόποι πληρωμής
:
Το κόστος συμμετοχής για το σεμινάριο είναι 80 €. Η εγγραφή κατοχυρώνεται με άμεση καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 30 €. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού (50 €) γίνεται έως τρεις μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.∆ηλώσεις Συμμετοχής
:
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία
:
Τ: 210 9211 750 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00)
E: contact@hcp.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Στέργιος Καράβατος (Θεσσαλονίκη, 1972) είναι φωτογράφος και μελετητής της φωτογραφίας με πολύπλευρη διδακτική εμπειρία. Το διάστημα 2002-2008 εργάστηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτικές σχολές στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στην οργάνωση εργαστηρίων φωτογραφίας με Μουσεία και κοινωνικούς φορείς για ευπαθείς ομάδες (μετανάστες 2011, άνεργοι 2012-2013, καρκινοπαθείς 2015) και πάνω στην καταγραφή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με τη ΜΚΕ Monumenta και το πρόγραμμα MA in Heritage Management (University of Kent & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας συνεργάζεται στο συντονισμό των εκθέσεων του Athens Photo Festival (από το 2013) και στην οργάνωση του εργαστηρίου «Εισαγωγή στη Φωτογραφική Πράξη». Στο πρόσφατο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης. Συχνά συνδυάζει τη φωτογραφία με άλλα αφηγηματικά μέσα, όπως ηχητικά ντοκουμέντα, video και αρχειακό υλικό.