Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας

φωτογραφία εκδήλωσης
· Διαγωνισμοί · Φεστιβάλ · Αποτελέσματα · Πάτρα // Δημοσίευση: 21 Οκτ 2010

βραβεία Διεθνούς Πανοράματος 2010

Μέσα σε ένα επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα έπεσε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας - «12ο Διεθνές Πανόραμα» το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο» σε συνεργασία με την Συντακτική Επιτροπή του διαδικτυακού περιοδικού «Cineek magazine-online περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού» www.cineek.gr από τις 1/10 έως τις 9/10/2010 στην Πάτρα, στο πολυχώρο πολιτισμού «ΙΝΤΕΑΛ».

Η βραδιά περιλάμβανε την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων καθώς και του Διαγωνισμού Φωτογραφίας για Πατρινούς φωτογράφους που είχε θέμα «Κλικ στα ΣΥΝ και ΠΛΗΝ της πόλης μου».

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας που με την παρουσία του στην Πάτρα πλέον δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στο θεσμό, δίνοντας ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης σε νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες. Αυτή η προσπάθεια είναι πρωτοπόρα για την χώρα μας, μιας και είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο.

Στην κατάμεστη αίθουσα προβολών του ΙΝΤΕΑΛ από θεατές και συμμετέχοντες σκηνοθέτες παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών φορέων της Πάτρας, και προσωπικότητες της Πατραϊκής κοινωνίας όπως και δημοτικοί σύμβουλοι (που λόγω προεκλογικής περιόδου δεν θα είναι σωστό να τους αναφέρουμε).

Μια έκπληξη περίμενε τους θεατές μόλις τελείωσαν οι κινηματογραφικές προβολές με την τελευταία ενότητα «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη» στις 8,30 το βράδυ. Η ομάδα Equus παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο "Given time" που ήταν ένα μείγμα θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης

Το καλωσόρισμα στην τελετή απονομής βραβείων καθώς το έκανε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Φιορέλλα Μαστροκάλου ευχαριστώντας όλους τους φορείς και πρόσωπα της Πάτρας - και όχι μόνο- που στήριξαν το Διεθνές Πανόραμα λέγοντας μεταξύ άλλων

«...Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου μετά από έντεκα συνεχείς διοργανώσεις έγινε πλέον Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού σε μία προσπάθεια να ενταχθούν και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στο σώμα του. Γιατί δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ανάγκη συνομιλίας των τεχνών μεταξύ τους, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών χώρων άρα και ανθρώπων. Έτσι φέτος θέατρο, ποίηση, κόμικς και μία θεωρητική διάλεξη ήρθαν να συμπληρώσουν τον διαγωνισμό και την έκθεση φωτογραφίας που υπήρχαν ήδη ως θεσμοί του Φεστιβάλ. Για 12η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ αποτέλεσε την ζεύξη ανάμεσα στον δημιουργό, το θέαμα και τον θεατή προβάλλοντας 176 ταινίες από 49 χώρες. Χάρη στο Φεστιβάλ φτάνουν σε εμάς αγωνίες, προβληματισμοί και αισθητικές αναζητήσεις ανεξάρτητων δημιουργών από όλες τις πλευρές του πλανήτη και εμείς έχουμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε...»

Ακολούθως εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος κ. Χιονίδης Παναγιώτης απένειμε τιμητική διάκριση στον λογοτέχνη και ιστορικό της Πάτρας κ.Βασίλη Λάζαρη για τους αγώνες του στη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.

Στη συνέχεια καλέστηκαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του φωτογραφικού διαγωνισμού «ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΤΗΣ Πάτρας» κ.κ. Αντωνία Σβέτσου, Αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνα Πολυμεροπούλου, Σύμβουλος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Manager), Βασιλική Παπαγεωργίου, Δρ Κοινωνιολογίας Ανθρωπολόγος να διαβάσουν το σκεπτικό της απόφασης τους.

Ακολούθως ο πρόεδρος της φωτογραφικής λέσχης της Πάτρας «Ηδύφως» κ. Ανδρέας Μιχαλόπουλος απένειμε το Α' βραβείο στον Παπαϊωάννου Βασίλη για την σειρά με τίτλο «Φωτιά, πηγή χαράς και αγανάκτησης» το Β' βραβείο στον Υφαντή Νικόλαο για την σειρά «Πατρινά Ηλιοβασιλέματα» και το Γ' βραβείο στον Χρήστο Κοσμά για την σειρά «Κυκλοφοριακό».

Στη συνέχεια καλέστηκε η κ. Μαρία Νικολοπούλου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων & Καλλιτεχνικών Αγώνων Δευτ/θμιας Εκ/σης και έδωσε τις ειδικές διακρίσεις: Ειδική διάκριση στον Μαργαρίτη Γιάννη για την σειρά με τίτλο «Αρνητικό - θετικό κλικ» και Ειδική διάκριση στον Παύλο Τουλιάτο για την σειρά με τίτλο «Αστικό puzzle»

Όπως αναφέρθηκε από την οικοδέσποινα της βραδιάς, όλες οι φωτογραφικές σειρές που συμμετείχαν μαζί με τις βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν σε 38 πόλεις σε όλη την Ελλάδα

Ακολούθως καλέστηκε η κριτική επιτροπή του κινηματογραφικού φεστιβάλ κ.κ. Χάιδας Αλέξανδρος, Φιλόλογος- MSc στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Στεφανάκη Αγγελική, τραπεζικό στέλεχος, Αγγελική Κορομπίλλη, Απόφοιτος Ελληνικού Πολιτισμού του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σπουδάστρια της Συνθετικής Ψυχοθεραπευτικής Συμβουλευτικής, Παπαστεργίου Θωμάς, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Μιλτιάδης Μπίτης, λογιστής.
Εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής ο κ. Χάιδας Αλέξανδρος διάβασε το φιλοσοφικό σκεπτικό της απόφασης βάση του οποίου δόθηκαν τα βραβεία.

Ακολούθως αναγνώστηκαν τα βραβεία του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος τα οποία θα αποσταλούν από την Οργανωτική Επιτροπή και είναι:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ στην ταινία Kain του Kristof Hoornaert Βέλγιο 16' μ.μ. 2009
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION στην ταινία Ergo του Geza M. Toth Ουγγαρία 13' anim. 2008
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στην ταινία A cold land του Shahriar Pourseyedian Ιράν 23' ντοκ. 2009
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART στην ταινία The kinetics of feelings του Werner Biedermann Γερμανία 5' v.a. 2010
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO DANCE στην ταινία An Ant του Kimmo Alakunnas Φινλανδία 23' v.d. 2010

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ στην ταινία The Unnamed του Huang Ya-Li Tαϊβάν 10' v.a. 2010
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART στην ταινία Play ground του Rinat Edelstein Ισραήλ 6' 58'' v.a. 2009
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στην ταινία Mine & Tablou 2 του Hossein Jehani Αυστραλία - Ιράκ 17' ντοκ. 2009
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην ταινία Brush stroke της Nihan Belgin Tουρκία 29' μ.μ. 2010
- ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ στην ταινία Sin Palabras του Othman Naciri Μαρόκο 19' μ.μ. 2009

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Οι σκηνοθέτες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν θα αναλάβει η Οργανωτική επιτροπή να τους αποστείλει το βραβεία και ήταν:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ «Ρυτίδες και Όνειρα» της Γωγώ Πετραλή
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ στον Φρέντυ Βιανέλλη για την ταινία «Περίπτωση Ευρυδίκη»
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για την ανάδειξη εθίμων του λαϊκού πολιτισμού «Η Νύφη του καθρέφτη» της Δέσποινα Πανταζή.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ «A place without people» του Ανδρέα Αποστολίδη
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ «Partners» της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν

Ακολούθησε η βράβευση του Ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος που η Οργανωτική Επιτροπή έκανε μια σοβαρή ανατροπή όσον αφορά τα πρόσωπα και τους φορείς που απένειμαν τα βραβεία.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Το βραβείο δόθηκε στον Δημήτρη Νάκο για την ταινία «Φωτεινή και Αλεξάνδρα» και απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη από την πρόεδρο της ΜΚΟ «Πολίτες εν δράσει» κ. Μαρία Κάργα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΟΛΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Το βραβείο πήραν οι σκηνοθέτες Αγγελή Ανδρικοπούλου και Αργύρης Τσεπελίκας για την ταινία «Τα παιδία δεν παίζει». Το βραβείο απένειμε ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας κ. Γιώργος Κανέλλης

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART
Το βραβείο πήρε η G.M. Touliatou για την ταινία "Theme from autumn drizzle". Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Πάτραις Μακεδόνων και Θρακών κ. Νίκος Κοτσώνης.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION
Το βραβείο πήρε ο Παναγιώτης Ράππας για την ταινία «Ένα δέντρο, μια φορά» και το παρέλαβε από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Φάρος Ποντίων» κ. Ισίδωρο Σιδερόπουλο.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Τηλεόραση : άγγελος η δαίμονας»
Το βραβείο δόθηκε στον Ηλία Μαλασίδη για την ταινία «Απευθείας Μετάδοση» και το παρέλαβε από τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών κ Μανώλη Μαγκλάρα.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Το βραβείο παίρνουν οι Ντεξής Στέλιος & Κωνσταντοπούλου Λίζα για την ταινία «Τα αγάλματα της πόλης». Το απόνειμαν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Πάτρας κ. Ζαχαριουδάκης και η πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας κ. Χατζηιωάννου Μαρία

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Η διάκριση δόθηκε στο Νίκο Χρυσικάκη για την ταινια «ΤΙΤΟΣ, ποιητής σε επισφαλή ισορροπία». Την διάκριση απένειμε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βουλγάρων Πελοποννήσου «Χαν Ασπαρούχ» κ. Ντιμιτρόβ Ιορντάν

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Το βραβείο πήρε ο Θοδωρής Αδάμος για την ταινία «Σε βλέπω, με ακούς;» και το παρέλαβε από τον εκπρόσωπο της Κίνησης Υπεράσπισης Μεταναστών/στριων.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Απονεμήθηκε στην Αγγελική Αριστομενοπούλου για την ταινία «Ταξιδιάρα Ψυχή» και το παρέλαβε από την πρόεδρο του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών (Emigranti) κ. Κριστιάνα Βέλιου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Δόθηκε στον Γιώργο Ζέρβα για την ταινία «Σαν τον αέρα που αναπνέω... μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη» και το παρέλαβε από τον πρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών κ. Σπύρο Κατηφόρη.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Δόθηκε στους Γιώργο Αυγερόπουλο & Γιάννη Καρυπίδη για το ντοκιμαντέρ «Γάζα Ερχόμαστε» και το παρέλαβαν από τον γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας κ. Αντρέας Αντωνόπουλος.

Τέλος κλήθηκε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Χιονίδης για να αναγγείλει τα 2 τελευταία βραβεία και ήταν:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το βραβείο δόθηκε στον Τάκη Παπαγιαννίδη για την ταινία «Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα» και το παρέλαβε από την αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Δόθηκε στους Γιώργο Αυγερόπουλο & Γιάννη Καρυπίδη για την ταινία «Γάζα Ερχόμαστε» και το παρέλαβαν από το κ. Αμάν Νιζάρι μέλος της Αφγανικής κοινότητας και ο οποίος απάγγειλε ένα αφγανικό ποίημα.

Κλείνοντας την τελετή απονομής ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Χιονίδης τόνισε πως:

«...πως μπορεί η απερχόμενη Δημοτική αρχή να μην είχε την πολιτική βούληση να θεσμοθετήσει το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτρας αλλά το έκαναν στη πράξη οι πολίτες της Πάτρας με την δυναμική συμμετοχή τους για άλλη μια χρονιά..»

Επίσης επισήμανε πως

«..το φεστιβάλ έχει ταυτότητα την ευαισθησία σε κοινωνικά προβλήματα και με αρχές και χρώματα της οικολογίας, της αλληλεγγύης, της δίκαιας κοινωνίας και του αντιρατσισμού κάνοντας το φεστιβάλ το βήμα για την ελεύθερη έκφραση νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο..»

Η Οργανωτική Επιτροπή της 12ης διοργάνωσης

  • Ευτυχία Μεσίσκλη, Ιστορικός, ειδικευμένη στους τομείς του Κινηματογράφου & της Τηλεόρασης http://eftixia.wordpress.com
  • Οδυσσέας Ξεριζωτής, ιδιωτικός υπάλληλος - φωτογράφος
  • Ρηγόπουλος Τάσος, Δ.Υ.
  • Γιώργος Τσακιράκης, ποιητής, του «Ιδρύματος Ποίησης» http://www.idrymapoiisis-gr.eu
  • Φιορέλα Μαστρόκαλου, Οικονομολόγος - λογίστρια
  • Γιώργος Παπαστεφάνου, θεατρολόγος
  • Σημαντήρη Σεβαστή, Φιλόλογος http://sokatzou.blogspot.com
  • Χιονίδης Παναγιώτης, Καλλιτεχνικός υπεύθυνος

Το «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο - Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας» και -International Panorama for Independent Filmakers- International Film Festival of Patras city και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί.