Athens Photo World

· Φεστιβάλ · Αθήνα // Δημοσίευση: 07 Ιουν 2019

το πρώτο Athens Photo World έρχεται στην Αθήνα

Ο Θανάσης Σταυράκης και οι συνεργάτες του, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζουν το Athens Photo World, μια πολιτιστική διοργάνωση επικεντρωμένη στο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του.

Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του το Athens Photo World τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, επικεντρώνοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του και στη σημαντική συμβολή του τόσο στο Ελληνικό όσο και διεθνές φωτορεπορτάζ.

Για δέκα μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 κάτοικοι και επισκέπτες των Αθηνών θα έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με την παγκόσμια καθημερινότητα του πλανήτη μέσα από τη ματιά και τη δουλειά έμπειρων και αναγνωρισμένων φωτογράφων.

Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της καταγραφής στιγμών της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.


Τιμώμενος Φωτογράφος

Αιχμή του δόρατος του Athens Photo World ο τιμώμενος κάθε χρόνο φωτορεπόρτερ, φέτος ο Γιάννης Μπεχράκης, η δουλειά του οποίου θα παρουσιάζεται στο ΚΠΙΣΝ με παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις με επιλεγμένους καλεσμένους και άμεση αλληλεπίδραση με το κοινό.


Εκθέσεις

 • "Eyewitness” / Γιάννης Μπεχράκης
  Αίθριο 4ου ορόφου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος / ΚΠΙΣΝ

  Τριάντα χρόνια φωτοδημοσιογραφίας, διακρίσεων και βραβείων, τριάντα χρόνια παρουσίας του Γιάννη Μπεχράκη στα γεγονότα που πλέον ονομάζουμε «σύγχρονη ιστορία» την ώρα που αυτή γραφόταν. Tο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια συλλογή με εβδομήντα από τις πιο δυνατές και επιδραστικές φωτογραφίες του Έλληνα φωτοδημοσιογράφου, από την αρχή της καριέρας του μέχρι και την προσφυγική κρίση του 2015 που χάρισε στον ίδιο και την ομάδα του το βραβείο Πούλιτζερ. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, θα προβάλλονται video με ομιλίες και συνεντεύξεις του Γιάννη Μπεχράκη κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φωτογραφικής πορείας του με τις πιο σημαντικές σκέψεις του για τη φωτογραφία και τον κόσμο.
  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 15 Ιουνίου
   
 • World Press Photo 2019
  Πανοραμικά Σκαλιά / ΚΠΙΣΝ

  Το Athens Photo World σε συνεργασία με το Ίδρυμα World Press Photo παρουσιάζει την έκθεση των διεθνών βραβείων φωτορεπορτάζ World Press Photo 2019. Η πιο σημαντική διεθνής διοργάνωση φωτογραφίας, με τις πιο συναρπαστικές φωτογραφίες του 2018, θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ισόγειο της ΕΒΕ, από 7 Ιουνίου έως και 30 Ιουνίου.

  Το Αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις 157 φωτογραφίες, 43 φωτογράφων από 25 χώρες που διακρίθηκαν στις κατηγορίες των βραβεύσεων μαζί με τους δύο μεγάλους νικητές του World Press Photo of the Year, John Moore με τη φωτογραφία του «Crying Girl on the Border» και της νέας κατηγορίας που φέτος καθιερώνεται, World Press Photo Story of the Year Pieter Ten Hoopen με τη δουλειά Migrant Caravan
  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 30 Ιουνίου

 • Έκθεση “Notes” / Δημήτρης Μιχαλάκης
  Πλατεία Συντάγματος

  Ο Δημήτρης Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1977 στην Ελευσίνα. Σπούδασε στη Σχολή Φωτογραφίας Focus στην Αθήνα. Από το 2004 είναι τακτικός συνεργάτης στο περιοδικό K Magazine (Καθημερινή, Κυριακάτικη έκδοση) και το περιοδικό E (Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη έκδοση). Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή έντυπα. (Spiegel, Die Zeit, περιοδικό Rolling Stones, Le Monde, Washington Post, Διεθνείς NY Times, Vice). Έχει ταξιδέψει με δημοσιογραφικές αποστολές σε πολλές χώρες.
  www.dimitrimichalakis.com
  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου

 • Έκθεση “Η καθημερινότητα στον κόσμο” Φωτογράφοι Πρακτορείου Associated Press
  Κάγκελα Εθνικού Κήπου

  Οι φωτογράφοι του Associated Press «έρχονται» στην Αθήνα μέσα από 48 φωτογραφίες και φέρνουν αντίστοιχα σημεία του πλανήτη όλα στον Εθνικό Κήπο της! Ο 21ος αιώνας του πλανήτη σε στιγμές χαράς, διασκέδασης, θριάμβου, ομορφιάς, λύπης, αγώνα και επιβίωσης μέσα από το φακό των φωτορεπόρτερ που καταγράφουν τις σημαντικότερες στιγμές της ημέρας.
  Φωτογράφοι : Πέτρος Γιαννακούρης, Rodrigo Abd, Dita Alangkara, Oded Balilty, Alvaro Barrientos, Desmond Boylan, Robert F. Bukaty, Matilde Campodonico, Dieu Nalio Chery, Ariana Cubillos, Ben Curtis, Felipe Dana, Mosa’ab Elshamy, Ramon Espinosa, Vadim Ghirda, Ng Han Guan, Khalil Hamra, Diego Herculano, Mahmoud Illean, Juan Karita, Gilad Kavalerchik, Mindaugas Kulbis, Evgeniy Maloletka, Bullit Marquez, Wong Maye-E,  Martin Mejia, Emilio Morenatti, Anupam Nath, Anjum Naveed, Raimundo Pacco, Altaf Qadri, Mark Schiefelbein, Dmitry Serebryakov, Ajit Solanki, Manish Swarup, Richard Vogel, Ahn Young-joon και Kamil Zihnioglu.
  Επιλογή φωτογραφιών: Enric Marti / AP, Wong Maye-E / AP, Natalie Castaneda / AP
  Επιμέλεια: Θανάσης Σταυράκης /AP
  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου

 • Έκθεση «Ελλάδα» / Πέτρος Γιαννακούρης, Κώστας Μπαλτάς, Λουκάς Χαψής
  Οδός Ερμού (μεταξύ Θησείου και οδού Πειραιώς)

  Έξι φωτογράφοι παρουσιάζουν εννέα ελληνικά ορόσημα, φωτογραφισμένα με ιδιαίτερες τεχνικές και κάτω από εκπληκτικές συνθήκες φωτισμού. Ο Παρθενώνας, ο ναός του Σουνίου, οι Δελφοί, η αρχαία Κόρινθος, η παραλία της Θεσσαλονίκης, ο φάρος της Άνδρου, τα Μετέωρα και η λίμνη των Ιωαννίνων, μας συστήνουν την έκθεση φωτογραφίας «Ελλάδα», στον πεζόδρομο της Ερμού (Θησείο-Πειραιώς), μέσα από μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν του cart postal
  Φωτογράφοι : Αλέξανδρος Αβραμίδης, Πέτρος Γιαννακούρης, Θανάσης Λιάπης, Κώστας Μπαλτάς, Μενέλαος Συκοβέλης, Λουκάς Χαψής.
  Επιλογή φωτογραφιών / Επιμέλεια: Γιάννης Κολεσίδης
  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου

 • Έκθεση Εφήβων Φωτογράφων
  iFocus Gallery (Ιπποκράτους 13)

  Μια ομάδα δεκαπέντε εφήβων φωτογράφων, υπό την καθοδήγηση της Δώρας Λαβαζού και του iFocus θα φωτογραφίσουν τη γειτονιά, την πόλη και οτιδήποτε τους κεντρίζει το ενδιαφέρον με σκοπό να διαμορφώσουν το μωσαϊκό της πόλης με την πιο φρέσκια ματιά της νέας γενιάς της. Ταυτόχρονα, η έκθεση θα συμπληρώνεται από μια συλλογή φωτογραφιών από πιο αποκεντρωμένα σημεία της Ελλάδας που θα προβάλλονται ψηφιακά μέσα στο χώρο. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της iFocus Gallery (Ιπποκράτους 13).
  Η έκθεση και η προβολή θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου

Ψηφιακές Προβολές

 • “Η καθημερινότητα στον Κόσμο”
  Οι ψηφιακές προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 21.00 έως και τις 12.00 στους τοίχους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού 134, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  Οι προβολές θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου

Οι Εκδηλώσεις του APW:

Παράλληλα με τις εκθέσεις το Athens Photo World 2019 οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων και φωτοειδησεογράφων με σκοπό την παρουσίαση της δουλειάς τους αλλά και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ρόλο και το μέλλον της σύγχρονης φωτοειδησεογραφίας.

 

 • Προβολή Ντοκιμαντέρ
  Στο πλαίσιο του APW θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή Buddy Squires.
  Στο φιλμ, μέσα από το φακό του Squires, που ακολουθούσε τον Γιάννη Μπεχράκη από το 2000 σε πολλές χώρες, αποτυπώνονται σημαντικά βήματα της καριέρας του.Ο δημιουργός θα προβάλλει για πρώτη φορά στο Athens Photo World ένα απόσπασμα 40 λεπτών της δουλειάς του σαν φόρο τιμής στο έργο και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη.
  Η προβολή θα γίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 8 Ιουνίου 2019 με ελεύθερη είσοδο κατόπιν ηλεκτρονικής προεγγραφής.

   

 • Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας: Η φωτοειδησεογραφία σήμερα
  Επτά σημαντικοί επαγγελματίες θα βρεθούν μαζί στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν τις εμπειρίες αλλά και τις απόψεις τους για το ρόλο και το μέλλον της σύγχρονης φωτοειδησεογραφίας.Φίλοι και συνεργάτες, οι περισσότεροι, του Γιάννη Μπεχράκη και προσωπικά προσκεκλημένοι από τον ίδιο στις αρχές της οργάνωσης του Athens Photo World, οι Rickey Rogers και Goran Tomasevic από το πρακτορείο REUTERS, οι Dusan Vranic και Λευτέρης Πιταράκης από το πρακτορείο Associated Press, ο φωτογράφος Finbarr O’Reilly, η φωτογράφος Heidi Levine και η Anna Lena Mehr, διευθύντρια του διαγωνισμού από το World Press Photo, θα αναφερθούν στη γνωριμία τους με τον Γιάννη Μπεχράκη και τη δουλειά του, θα μας δείξουν τη δική τους δουλειά, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό.
  Η συζήτηση θα διεξαχθεί στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 9 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο κατόπιν ηλεκτρονικής προεγγραφής.

   

 • Ομιλίες Φωτογράφων: Λουίζα Γκουλιαμάκη, Νίκος Πηλός, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης και Santiago Lyon
  Τέσσερις σημαντικοί και έμπειροι Έλληνες φωτογράφοι με μακρόχρονη πορεία στη φωτογραφία, στο ντοκουμέντο και το ρεπορτάζ παρουσιάζουν τη δουλειά και τις εμπειρίες τους στο κοινό μέσα από μια ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
  Η Λουίζα Γκουλιαμάκη, ενεργή και δραστήρια φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Δημοσιογραφικού Πρακτορείου και από τις λίγες γυναίκες φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα.
  Ο Νίκος Πηλός, ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους ντοκουμέντου στη χώρα μας, με πλούσιο έργο και πολλές διεθνείς διακρίσεις.
  Ο Κωνσταντίνος Πίττας, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  O Σπύρος Στάβερης, με το μοναδικό φωτογραφικό στυλ απαθανάτισης της ζωής των σύγχρονων Ελλήνων.
  Στο ίδιο πλαίσιο ο Santiago Lyon, με μακρόχρονη εμπειρία στο πρακτορείο Associated Press και τώρα υπεύθυνος περιεχομένου της εταιρίας Adobe θα μιλήσει στους παρευρισκόμενους τόσο για την περιπετειώδη όσο και για την πιο τεχνική πλευρά του φωτορεπορτάζ και της φωτογραφίας γενικότερα.
  Οι ομιλίες θα διεξαχθούν στον Πύργο Βιβλίων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις εξής ημερομηνίες:
  Κωνσταντίνος Πίττας και Σπύρος Στάβερης: 12 Ιουνίου, 20:00 – 22:00
  Νίκος Πηλός: 13 Ιουνίου, 19:00 – 21:00
  Santiago Lyon: 14 Ιουνίου, 19:00 – 21:00
  Λουίζα Γκουλιαμάκη: 15 Ιουνίου, 17:00 – 19:00

   

 • Βραβείο «Yannis Behrakis» και Βραβείο Athens Photo World
  Έχοντας πάντα σαν στόχο την προβολή και την ενίσχυση της δουλειάς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ, το APW συμβάλλει με τον τρόπο του στην ενθάρρυνση και την αναβάθμιση της δουλειάς τους και στη δυνατότητά τους να συνεχίζουν αφοσιωμένοι στο έργο και στο όραμά τους.
  Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το APW οργανώνει δύο ετήσια Βραβεία Φωτορεπορτάζ. Το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€) στο όνομα και τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη. Το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας “Yannis Behrakis” ήταν μια πρόταση του ίδιου του Έλληνα φωτογράφου και θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου.
  Παράλληλα, το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€) σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου σε έναν φωτογράφο που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή την Κύπρο.
  Οι βραβευμένες φωτογραφικές δουλειές κάθε διοργάνωσης θα εκτίθενται στην επόμενη διοργάνωση του Athens Photo World σε ατομική έκθεση των δημιουργών.
  Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.
  Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Δήμο Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Εθνικό Κήπο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού).

ATHENS PHOTO WORLD

 • Η οργανωτική ομάδα του Athens Photo World :
 • Θανάσης Σταυράκης, AP Chief Photographer Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία: Καλλιτεχνικός Διευθυντής
 • Λευτέρης Πιταράκης, AP Chief Photographer Τουρκία, έδρα στην Κωνσταντινούπολη: Επιμελητής / Συντονιστής Έκθεσης Γιάννη Μπεχράκη
 • Γιάννης Κολεσίδης, ΑΠΕ/EPA φωτογράφος / φωτορεπόρτερ, έδρα στην Αθήνα Επιμελητής / Συντονιστής Ψηφιακών Προβολών
 • Χριστίνα Καλλιγιάννη, φωτογράφος, υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου: Γενικός Συντονισμός