Photo Sunday / Μάιος 2019

Νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού
· Διαγωνισμοί · Αποτελέσματα // Δημοσίευση: 15 Ιουν 2019

αποτελέσματα

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε το 5ο Photo Sunday για το 2019 που διεξήχθη την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 00:00 έως τις 23:59, παράλληλα σε 10 πόλεις της χώρας μας και συνδιοργανώθηκε από τη Φωτογραφική Ομάδα fplus, τη Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion, τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, τη Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς, τη Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας, τη Φωτογραφική Ομάδα Κέρκυρας, τη Φωτογραφική Ομάδα Διάφραγμα 26, τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας Φ.Ο.Α. και το φωτογραφικό εργαστήρι Αίγινας του Μ.Σ.Αίγινας "ο Καποδίστριας"

Το θέμα του 5ου Photo Sunday για το 2019 είχε τίτλο «φωτογραφικό ημερολόγιο» και δόθηκε από τον Κατσάκο Ανδρέα (μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας fplus, Λάρισα)

Ημερολόγιο είναι η συστηματική καταγραφή από έναν άνθρωπο των συναισθημάτων, των σκέψεων και των γεγονότων της προσωπικής ζωής του ή και της δημόσιας ζωής. Έχει χαρακτήρα προσωπικό και πολλές φορές εξομολογητικό. Ένα φωτογραφικό ημερολόγιο αποτελείται από πολλές φωτογραφίες, μία φωτογραφία για κάθε μέρα που περνά και που στον καθένα θυμίζει διαφορετικά πράγματα.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποδώσουν φωτογραφικά μέσα από μία φωτογραφία ο καθένας τη πιο δυνατή ίσως στιγμή της ημέρας τους, κάτι που θα τους θυμίζει την συγκεκριμένη ημέρα, συνηθισμένο ή όχι, προσωπικό ή μη.

Αποτελέσματα Κοινού
Η φωτογραφία που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στο 5ο Photo Sunday για το 2019 ανήκει στην Rita Kakany από τη Λάρισα.

Φωτογραφία: Rita Kakany

Αποτελέσματα Κριτικής Επιτροπής
Η φωτογραφία που επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή ανήκει στον Βασίλη Νεμπεγλεριώτη από τη Φωτογραφική Ομάδα fplus (βλ. πρώτη φωτογραφία).

Κριτική επιτροπή για αυτό τον μήνα ήταν ο Μανώλης Καραταράκης

Ο κριτής ανέφερε σχετικά με την φωτογραφία που επέλεξε:

Χαρά, τιμή αλλά και ευθύνη η ανάθεση να επιλέξω την πιο κατάλληλη φωτογραφία ως προς το θέμα που υποβλήθηκε τόσο νοηματικά αλλά και αισθητικά.
Έχουμε 42 ενδιαφέρουσες φωτογραφίες με θέμα «φωτογραφικό ημερολόγιο» .
Κατά την άποψη μου η επικρατέστερη είναι η Ζ.02 και αιτιολογώ την γνώμη μου για του παρακάτω λόγους:
1) Είναι άρτια η φωτογραφία αυτή από άποψη κάδρου. Δεν απουσιάζουν στοιχεία, που η έλλειψη τους να δημιουργεί κενό στην ανάγνωση της ή παρόντα άλλα ενοχλητικά στοιχεία που να αποπροσανατολίζουν τον θεατή.
2) Έχει τεχνική αρτιότητα με λίγο επιβαρυμένα τα λευκά σε σημείο όμως που δεν ενοχλούν …ίσως να χρειάζονται για να «τονίζουν» την λευκότητα της «μπουγάδας».
3)Έχει συμπυκνώσει σε μια εικόνα όλη την επικαιρότητα των ημερών και αν θέλετε με καυστικό χιούμορ μας δίνει την εκδοχή ότι όλοι οι υποψήφιοι θέλουν ένα καθάρισμα στα του οίκου των κομμάτων τους ή ότι όλοι οι υποψήφιου εξαγνίζουν μέσω της υποψηφιότητα τους το όποιο αμαρτωλό παρελθόν έχουν. Οι αναγνώσεις της εικόνας, ποικίλουν και αυτός είναι στα υπέρ της.
4) Ο ή Η δημιουργός σίγουρα σκέφτηκε αρκετά πριν την δημιουργήσει και ενήργησε με λεπτότητα. Αυτό φαίνεται στο ότι δίπλωσε τα ψηφοδέλτια έτσι ώστε, να μην είναι αντιληπτό σε ποια παράταξη αυτά ανήκουν, επίσης φρόντισε να φαίνονται πολλά και προς τα πίσω ώστε ο θεατής να καταλάβει ότι όλα τα ψηφοδέλτια συμμετέχουν σε αυτή την «μπουγάδα» μηδενός εξαιρουμένου…ούτε του λευκού!
Θα ήθελα να κλείσω με μια προτροπή (αν μου επιτρέπεται) Φωτογραφίζετε συστηματικά κάθε μέρα με χρονική διάρκεια που ορίζουν οι υποχρεώσεις σας ….10 λεπτά; μισή ώρα; δεν έχει σημασία τόσο η χρονική διάρκεια αλλά η συστηματική ενασχόληση.
Εύχομαι καλή συνέχεια.

Μανώλης Καραταράκης
Ο Μανώλης Καραταράκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου ζει και εργάζεται, και το ενδιαφέρον του για την καλλιτεχνική φωτογραφία χρονολογείται από τα γυμνασιακά του χρόνια. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, παρακολούθησε την σχολή φωτογραφίας ΑΚΤΟ, ασχολούμενος αρχικά με την αναλογική φωτογραφία, ενώ εδώ και 15 περίπου χρόνια στράφηκε πλέον στην ψηφιακή. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα τελευταία δε τέσσερα χρόνια διδάσκει φωτογραφία στην πόλη του.

Επίσης διοργανώνει πολλές παρουσιάσεις άλλων φωτογράφων για τους μαθητές του, οι οποίες είναι ανοικτές και για το κοινό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, από τις αρχές Ιουλίου έως τα μέσα του Οκτώβρη, διοργανώνει μαζί με τους μαθητές του υπαίθριες εκθέσεις σημαντικών φωτογράφων σε μικρά και γραφικά στενά της πόλης, που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον και την θερμή υποστήριξη τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του Ρεθύμνου. www.manoliskaratarakis.com.