Stigma

γυμνό
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Αθήνα // Δημοσίευση: 23 Οκτ 2010

masterclass από το μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos Antoine D'Agata

H αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ART/IF/ACT στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεών της παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον γάλλο φωτογράφο και μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos Antoine D'Agata.

Ο Antoine D'Agata θα πραγματοποιήσει 5ήμερο φωτογραφικό masterclass στον χώρο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΖΕΟΝ (5-9 Νοεμβρίου 2010) καθώς και ανοιχτή ομιλία στο κοινό με ψηφιακή προβολή, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (4 Νοεμβρίου 2010)

 

MASTERCLASS ANTOINE D’AGATA “STIGMA”

Το Masterclass “STIGMA” απευθύνεται σε φωτογράφους και γενικότερα σε καλλιτέχνες εξοικειωμένους με το φωτογραφικό μέσο και θα περιλαμβάνει καθημερινή πρακτική φωτογραφικών λήψεων, με παράλληλη κριτική, επιλογή και καθοδήγηση από τον Antoine D’Agata.

Θεματική Μasterclass
Stigma
Ως τίτλος του σεμιναρίου επιλέχτηκε το ομώνυμο βιβλίο του Antoine D’Agata που εκδόθηκε το 2004 από τον εκδοτικό Images en Manoeuvres.
“Επέλεξα τον τίτλο Stigma επειδή παραπέμπει στην ιδέα του τραυματισμού της σάρκας. Σε όλες αυτές τις σκηνές που φωτογραφίζω το σεξ είναι σαν πληγή. Θέλω να φτάσω στον πυρήνα των πραγμάτων ... θέλω να απαλλαγώ από κάθε τι ρομαντικό, να καταλήξω σε μια καθαρότερη μορφή έκφρασης..”
(συνέντευξη του Antoine D’ Agata για το βιβλίο του Stigma στην Barbara Oudiz)

Σε καμία περίπτωση το θέμα του masterclass δεν περιορίζει ή εξαντλεί την εκφραστική δυναμική των φωτογράφων.

Στόχοι Masterclass
Πρόθεση του masterclass είναι να ωθήσει τους συμμετέχοντες στην προσέγγιση κι εξερεύνηση των προσωπικών τους ορίων, εμμονών και αντιφάσεων διαμέσου της φωτογραφίας. Βασικός στόχος του masterclass είναι η φωτογραφική εξέλιξη των συμμετεχόντων μέσω:
1. Της καθημερινής παρακολούθησης και κριτικής της δουλειάς τους σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τον Αntoine D’Agata.
2. Της δημιουργίας και από κοινού συγκρότησης ενός επιλεγμένου σώματος δουλειάς στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σεμιναρίου.

Συμμετοχή
Όλοι οι φωτογράφοι ή οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο μπορούν να συμμετάσχουν στο masterclass. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική της φωτογραφίας ώστε να μπορούν να επιλύουν βασικά τεχνικά ζητήματα λήψης και ψηφιακής επεξεργασίας.

Ημερομηνία διεξαγωγής Masterclass: Παρασκευή 5/11 ως Τρίτη 9/11/2010
Τόπος διεξαγωγής: ΖΕΟΝ (Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα)
Σύνολο ημερών: 5
Σύνολο ωρών: 30
Ώρες θεωρητικού τμήματος του Masterclass: 15:00 - 21:00 καθημερινά (γεύμα στις 15:00 ακριβώς στο χώρο του ΖΕΟΝ)Aριθμός συμμετεχόντων: 15

Περιγραφή Masterclass
Από την Παρασκευή 5/11 έως Τρίτη 9/11, ώρες 15:00 - 21:00, θα πραγματοποιείται στο ΖΕΟΝ το θεωρητικό τμήμα του masterclass, που θα περιλαμβάνει επιλογή και κριτική των φωτογραφιών από τον Αntoine D’Agata.
Η κριτική και η καθοδήγηση του Antoine D’Agata θα εστιάζει στο φωτογραφικό έργο που ο/η φωτογράφος θα παρουσιάζει στο masterclass και θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση.
Κάθε συμμετέχων θα δημιουργήσει μία νέα σειρά φωτογραφιών ή θα συνεχίσει την εξέλιξη ενός εν δυνάμει φωτογραφικού project.
Η παραγωγή νέου φωτογραφικού υλικού είναι υποχρεωτική.
Η ενεργή συμμετοχή της ομάδας στην κριτική των εργασιών θα συμβάλει σε μια πιο εποικοδομητική εξέλιξη του έργου κάθε φωτογράφου.
H οργανωτική ομάδα μαζί με την υποστήριξη εθελοντών του σεμιναρίου θα είναι καθημερινά στην διάθεση των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας.

Τεχνικές Προδιαγραφές
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και σε ψηφιακό φορμά. Ο κάθε φωτογράφος συμμετέχει με τον προσωπικό του εξοπλισμό (φωτογραφική μηχανή και προαιρετικά laptop). Οι φωτογράφοι που θα χρησιμοποιήσουν αναλογικό φορμά θα είναι υπεύθυνοι για την έγκαιρη παράδοση των αρχείων τους σε ψηφιακή μορφή καθημερινά πριν το σεμινάριο.

Παροχές Masterclass
- H ομάδα ART/IF/ACT θα παρέχει για κοινή χρήση κεντρικό Η/Υ, projector, οθόνη και κάλυψη ημιδιατροφής.
- Μετά το τέλος τoυ σεμιναρίου οι καλύτερες εικόνες των συμμετεχόντων θα προβληθούν σε ειδική προβολή στον ευρύτερο αστικό χώρο γύρω από το ΖΕΟΝ.
- Στο τέλος του masterclass θα παραδοθεί σε κάθε συμμετέχοντα βεβαίωση παρακολούθησης από τον Antoine D’Agata

Δήλωση συμμετοχής
Για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στο masterclass θα πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@art-if-act.com, με την ένδειξη Masterclass D'Agata, το Έντυπο Συμμετοχής (Registration Form), το οποίο μπορεί να βρει στο τέλος της ανακοίνωσης, συνοδευόμενo από το σχετικό υλικό σε ψηφιακή μορφή. Η τελική επιλογή των 15 συμμετεχόντων θα γίνει με βάση τo portfolio του κάθε φωτογράφου από τον Antoine D’Agata.
Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά δεν θα γίνουν δεκτές.

Αποστολή σχετικού υλικού
Η αποστολή του σχετικού υλικού θα πρέπει να περιλαμβάνει:
1. Το συμπληρωμένο Έντυπο Συμμετοχής
2. Ένα portfolio με 5-10 ενδεικτικές φωτογραφίες της δουλειάς του σε ψηφιακή μορφή
Format: jpg
Μέγεθος: 1000-1200 pixels η μεγάλη πλευρά
Όνομα Αρχείων: η ονομασία των ηλεκτρονικών αρχείων θα πρέπει να περιέχει το επίθετο του φωτογράφου ακολουθούμενο από αύξοντα αριθμό. π.χ. ioannou_01.jpg Ο συνολικός όγκος των φωτογραφικών αρχείων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3ΜΒ.
Η θεματική των εικόνων δεν χρειάζεται να σχετίζεται με τη θεματική του masterclass.
3. Μία ηλεκτρονική φωτογραφία τύπου ταυτότητας για να τοποθετηθεί στην συμμετοχή σας (αρχείο jpg, 3X3cm εκτυπώσιμο μέγεθος)
4. Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα
5. Μια μικρή περιγραφή των λόγων που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε αυτό το masterclass και να δουλέψετε μαζί με τον Αntoine D’Agata (μέχρι 200 λέξεις)

Προθεσμία υποβολής
Η αποστολή του όλου του σχετικού υλικού (δήλωσης συμμετοχής, φωτογραφίας, βιογραφικού, portfolio και περιγραφής) πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 25/10/ 2010.
Ελλιπείς αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.

Προετοιμασία συμμετεχόντων
Η λίστα των τελικών συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί εγκαίρως στο www.art-if-act.com και θα κοινοποιηθεί μέσω email.
Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους συμμετέχοντες στο χώρο του σεμιναρίου (ΖΕΟΝ). Οι συμμετέχοντες κατά την πρώτη συνάντηση θα πρέπει να καταθέσουν στην οργανωτική επιτροπή portfolio 10 εκτυπωμένων φωτογραφιών σε όποια διάσταση επιθυμούν. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη παρουσίαση του έργου των συμμετεχόντων, θα είναι στη διάθεση τους κατα την διάρκεια του σεμιναρίου και θα επιστραφεί με τη λήξη του.
Για τις εκτός Αθηνών συμμετοχές, καθώς και για εκείνους που δεν μπορέσουν να παρευρεθούν στην συνάντηση, θα υπάρξει τηλεφωνική ενημέρωση.

Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής στο masterclass είναι 650€ ανά άτομο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 23%).
Για τους φοιτητές ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικών σχολών φωτογραφίας θα υπάρξει ειδική έκπτωση 10% (με την υπόδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας) δηλαδή 585€ ανά άτομο (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 23%).
Στο ποσό αυτό καλύπτεται η ημιδιατροφή κάθε συμμετέχοντα για όλες της ημέρες του masterclass.

Τρόπος πληρωμής
Το 50% του ποσού θα προκαταβληθεί μέσω τραπεζικής κατάθεσης εντός μίας εβδομάδας από την επιβεβαίωση αποδοχής της συμμετοχής εκ μέρους της ART/IF/ACT. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί με την έναρξη του masterclass.

Διαμονή
Για τις περιπτώσεις που ο συμμετέχων προέρχεται από περιοχή εκτός Αθηνών η ομαδα ART/IF/ACT έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές επιλογές διαμονής για ξενοδοχεία εντός του κέντρου της Αθήνας και κοντά στον χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου. Μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον για τις πρόσθετες αυτές πληροφορίες και να απευθυνθείτε στην οργανωτική ομάδα του σεμιναρίου στο www.art-if-act.com.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας masterclass:
Λάμπρος Παπανικολάτος / 6947993912
Μαριλένα Σταφυλίδου / 6959471037 - 6944564990

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ANTOINE D’AGATA

Ο Antoine D'Agata είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής μας. Οι εικόνες του χαρακτηρίζονται από μια έντονη και άκρως υποκειμενική εμπειρία που διευρύνει τα όρια της καταγραφικής φωτογραφίας. Το έργο του αποτελεί μία ενδοσκοπική, ενστικτώδη φωτογραφική προσέγγιση του υποσυνείδητου κόσμου του.
"Προσπαθώ να δημιουργήσω μια κατάσταση νομαδικών κόσμων, ατελή και προσωπική, συστηματική και ενστικτώδη, ένα σκηνικό φυσικών χώρων και συναισθημάτων εντός του οποίου είμαι ηθοποιός. Αποφεύγω να διευκρινίσω εκ των προτέρων αυτό που πρόκειται να φωτογραφίσω. Οι λήψεις γίνονται τυχαία, βάση απρόβλεπτων συναντήσεων και περιστάσεων. Οι επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες, είναι υποσυνείδητες.

Οι εμμονές, όμως, παραμένουν σταθερές: ο δρόμος, ο φόβος, η ασάφεια και η σεξουαλική πράξη...Για να μην αναφέρω ίσως, στο τέλος, την απλή επιθυμία του να υπάρχεις..."
Antoine D'Agata

Γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1961. Έφυγε απο την Γαλλία το 1983 και παρέμεινε στην Αμερική για τα επόμενα 10 χρόνια. Το 1990 άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία και παρακολούθησε σεμινάρια στο International Center of Photography με καθηγητές τους Larry Clark και Νan Goldin.

Kατα τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη το 1991-92 ο D’Agata εργάστηκε στο εκδοτικό τμήμα του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum. Ωστόσο, παρ’ όλες τις εμπειρίες του απο την εκπαίδευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την επιστροφή του στην Γαλλία το 1993 και για 4 χρόνια δεν ασχολήθηκε με την φωτογραφία.

Το πρώτο του βιβλίο με τις φωτογραφίες του De Mala Muerte και Mala Noche εκδόθηκε το 1998 και τον επόμενο χρόνο η Galerie Vu άρχισε να δημοσιεύει τη δουλειά του.

Το 2001 εκδόθηκε το Hometown και κέρδισε το βραβείο Niepce Prize για νέους φωτογράφους. Συνέχισε να εκδίδει τακτικά: τα Vortex και Isomnia εκδόθηκαν το 2003, συνοδεύοντας την έκθεσή του «1001 Νύχτες», που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι, το Stigma εκδόθηκε το 2004 και το Manifeste το 2005.

Το 2004 ο D’Agata έγινε δεκτός στο Magnum Photos και την ίδια χρονιά γύρισε το πρώτο του φιλμ Le Ventre du Monde (Τhe World’s Belly). Αυτό το πείραμα τον οδήγησε στη μεγάλου μήκους ταινία Aka Ana που γυρίστηκε το 2008 στο Τόκυο, ένα ταξίδι στη σκοτεινή και περιθωρική Ιαπωνία με πρωταγωνιστές πόρνες, πορνοστάρ και τοξικομανείς, όπως αποκαλύπτονται μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες.

Απο το 2005 ο Antoine D’Agata δεν έχει μόνιμη κατοικία, αλλά δουλεύει ανά τον κόσμο.

 

ΟΜΑΔΑ ART/IF/ACT

Η ομάδα ART/IF/ACT ιδρύθηκε το 2009 και λειτουργεί ως μια ανοιχτή επικοινωνιακή πλατφόρμα για την ενημέρωση, την προώθηση και την εκπαίδευση στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών.
Διαδικτυακή ενημέρωση
Μέσα από το web portal της (www.art-if-act.com) παρέχει online παρουσίαση του έργου ελλήνων και ξένων φωτογράφων, όπως και όλων των σημαντικών δρώμενων στο χώρο της φωτογραφίας διεθνώς.
Εκπαίδευση
Μέσα από συντονισμένες εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώνει ανα διαστήματα ειδικά σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, διακεκριμένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών (φωτογράφοι, επιμελητές εκθέσεων, εκδότες, διευθυντές φεστιβάλ, κτλ).
Παράλληλες Δράσεις - Συνεργασίες
Η ομάδα ART/IF/ACT εστιάζει στην παραγωγή ευέλικτων, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών δράσεων με παράλληλη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, όπως ψηφιακών προβολών σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, φωτογραφικών παρεμβάσεων στην πόλη (διαδραστικές εκθέσεις - εγκαταστάσεις κ.λ.π.).
Παράλληλα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασιών τόσο με ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα και φεστιβάλ όσο και με θεσμούς ή ομάδες από το εξωτερικό.
Η ομάδα ART/IF/ACT αποτελείται από τους Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφο), Νικάνδρη Κουκουλιώτη (photo editor), Γιώργο Πρίνο (φωτογράφο), Λάμπρο Παπανικολάτο (project manager/φωτογράφο) και Γιώργο Καραηλία (photo editor/φωτογράφο).