Ένας χρόνος χωρίς τον σπουδαίο άνθρωπο και φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη

· Διάφορα // Δημοσίευση: 02 Mar 2020
Ήταν Σάββατο 2 Μαρτίου του 2019, όταν ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ των τελευταίων ετών πέρασε στην αιωνιότητα.
 
Ο Γιάννης Μπεχράκης στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα των τελευταίων 25 ετών.
Ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα, για το οποίο δούλευε τα τελευταία 30 χρόνια.
 
 
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ και πήρε Bachelor of Arts στο Middlesex University. Εργάστηκε ως φωτογράφος στούντιο στην Αθήνα την περίοδο 1985-86. Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS. Το 1989 ανέλαβε επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του REUTERS στην Ελλάδα και το 2000 προήχθη σε Chief-Photographer. Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιανουάριο του 1989 στην Λιβύη. Έκτοτε ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσοβο, Τσετσενία, Λίβανο, τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο του Κόλπου στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολαχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το Ιράν και το Κασμίρ, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή. Επίσης, κάλυψε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως 4 Ολυμπιακούς Αγώνες και το «Μουντιάλ» στην Αμερική το 1994. Από το 2008 μέχρι το 2010 διατελούσε διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου στο Ισραήλ και Παλαιστίνη. Το 2010 μετακόμισε πίσω στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και το Ντουμπάι, ενώ έχει παρουσιάσει και πολλές ατομικές εκθέσεις.